Nya skiddestinationer ställer särskilda krav på säkerheten

By on 23 februari, 2019

I jakt på nya upplevelser söker sig svenska skidturister till allt avlägsnare destinationer. Japan och Kanada har de senaste åren seglat upp som populära resmål, och vissa har till och med prövat skidlyckan på Grönland. Men ju mer extrema platserna blir, desto viktigare är det att hålla koll på sitt försäkringsskydd och på hur sjukvårdsläget ser ut i det område där du befinner dig. Försäkringsbolaget If och SOS International tipsar om vad du behöver tänka på.

Svenskarna åker skidor som aldrig förr, men också på allt fler platser i världen. Efter att ha prövat de svarta pisterna i de svenska fjällen och i Alperna har många på senare år valt att styra kosan mot mer extrema skiddestinationer. Det har märkts tydligt hos SOS International, en assistansorganisation som hjälper skadade svenskar utomlands:

Nu får vi in flertal fall med personer som skadat sig på skidsemestrar i bland annat Japan, Kanada och Grönland. Det medför särskilda utmaningar för oss, både vad gäller de långa och komplicerade transportsträckor det blir frågan om, men också på grund av olika former av lagstiftning som i vissa fall gör att vi inte kan följa våra vanliga rutiner, säger Karin Tranberg, divisionschef på SOS International.

Betala ur egen ficka trots försäkring
På den populära kanadensiska skidorten Banff, beläget i Klippiga Bergen i Alberta, Kanada, finns det exempelvis en lokal lag som innebär att behandling inom öppenvården för icke-kanadensiska medborgare måste betalas kontant, även om man har giltig försäkring. På så vis kan inte SOS International hjälpa till med betalning för enskilda läkarbesök inom den offentliga sjukvården. Man kan dock få hjälp om man läggs in på sjukhus.

I Japan kan läget bli än klurigare. I anslutning till japanska skidorter – såsom det populära skidområdet Niseko på den nordliga ön Hokkaido, känt för sitt djupa, luftiga puder – har SOS International upplevt att många sjukhus kräver kontant betalning innan de hjälper skadade turister, även om det är fråga om inläggning. Här riskerar man med andra ord att stå med en stor sjukhusräkning på egen hand, om man skulle skada sig allvarligt, även om SOS International i de fallen kan snabba på återbetalning av utlagda kostnader för att hjälpa till.

En miljon kronor i hemtransport
Generellt är det viktigt att man är väl förberedd om man ger sig ut på extremskidåkning. Det kan handla om en del tråkigt pappersarbete innan avfärd, men om man slarvar kan det i värsta fall stå en dyrt.

Ju längre bort man tagit sig, desto viktigare är det att ha en hemförsäkring med ett reseskydd giltigt för den aktivitet du ska ägna dig åt. En eventuell sjuktransport blir exempelvis betydligt dyrare än den hade varit i europeiska berg. I fall som kommit in till SOS International har man sett att notan för helikopter från en japansk skidort uppe i bergen ned till sjukhuset, och sedan vidare med ambulansflyg hem till Sverige kan kosta över en miljon kronor.

Det är pengar man får betala ur egen ficka om man saknar hemförsäkring, konstaterar Jenny Rudslätt, reseförsäkringsexpert på If:

Det visar helt enkelt hur viktigt det är att man har det ordnat med försäkring innan man ger sig iväg på den här typen av resor, säger hon.

Det gäller också att se till att alla i familjen omfattas av hemförsäkringens reseskydd*. Om man dessutom vet med sig att man kommer åka utanför pisterna är det viktigt att säkerställa hur försäkringen gäller för extremskidåkning:

– Det där kan skilja sig lite åt, i vilken mån reseförsäkringen täcker farliga och extrema aktiviteter, och i vilken mån offpist-åkning betraktas som det. Så det är något att ta reda på det innan man ger sig iväg, tillägger Jenny Rudslätt.

Off-pist-åkning täcks av alla Ifs hemförsäkringar.

Ifs och SOS Internationals råd innan avresa:

Kontrollera att du har en reseförsäkring som:

  • – täcker offpist-åkning
  • – omfattar alla medlemmar i din familj
  • – gäller längre än 45 dagar, om du planerat att vara borta längre än så
  • Kontrollera att din hemförsäkring:
  • – täcker skidutrustning, och att den t.ex. omfattar skidor som står olåsta. Samt att försäkringen täcker värdet på din utrustning.

Under resan

Se till att du:

  • – aldrig åker själv
  • – använder en lokal guide som ofta har spårningsutrustning om du åker utanför pisterna
  • – spara alla kvitton om du tvingas lägga ut för vård själv

De vanligaste skidolyckorna

• Knäled – 42 %
• Underben, ankel, fot – 18 %
• Skuldra, överarm – 13 %
• Huvud – 6 %

Regionalt
Örebronyheter

Källa: SOS International
* Reseskyddet, som ingår i hemförsäkringen, hjälper till om du blir akut sjuk, skadad, bestulen eller utsatt för rån eller överfall på en resa på upp till 45 dagar. Om du är borta längre än den tiden behöver du förlänga reseskyddet.

You must be logged in to post a comment Login