Zoégas julkaffe firar 30 år – kryddat med kärlek och bönor från Peru

Av den 15 oktober, 2018

Sedan 30 år är Zoégas julkaffe en favorit i det svenska julfirandet, varje år tar Zoégas traditionsenligt fram en unik och limiterad blandning som tack till sina trogna kaffedrickare. Årets julkaffe är kryddat med både kärlek och med bönor från Peru.

Traditionen att ta fram ett julkaffe introducerades 1988. Varje år lägger Zoégas ner stor tid på att ta fram en helt unik blandning. Julkaffet ska vara mörkrostat, mustigt med inslag av kaffebönor från Östafrika och med mycket karaktär för att komplettera julens kraftiga smaker. Årets signaturböna kommer från Peru, och från ett område där man sedan generationer tillbaka odlat Arabicabönor på traditionellt sätt på 2100 meters höjd.

– Vi lägger alltid mycket kärlek och passion i våra blandningar, men julkaffet kryddar vi med extra kärlek. Bönan från Peru är syrlig och fruktig och ger kaffet en balanserad smak som passar till julens smaksymfonier, säger Ida Cederlund, sensorikexpert på Zoégas.

Zoégas har sedan 2011 ett omfattande hållbarhetsarbete för att stärka kvinnliga kaffeodlare, framförallt i Östafrika. I initiativet Coffee by Women har Zoégas hittills utbildat över 50 000 kaffeodlare i hållbar, produktiv kaffeodling och självutveckling. Årets signaturböna kommer från ett kooperativ av kaffeodlare som under många år letts av Mrs. Augusta. Odlarnahar fått utbildning i hållbara odlingsmetoder och hjälp att komplettera kaffeodlingen med andra grödor för att bli självförsörjande.

I entreprenören Maria Zoégas anda är det självklart för oss att stötta kvinnliga kaffeodlare runt om i världen. Att arbeta med kaffe ska vara en möjlighet till försörjning och en dräglig tillvaro för kvinnor. Den peruanska kooperativledaren Mrs. Augusta är väldigt stolt över att med inkomsten från sin kaffeodling lyckats skicka sina barn till universitetet, säger Minette Rosén, råkaffeexpert Zoégas.

Zoégas julkaffe 2018 med toner av lingon och nougat består av 100 % Arabicabönor och är rostat och koppat i Helsingborg. Julkaffet finns i begränsad upplaga och finns i handeln från vecka 42 som malet kaffe om 450 g och som hela bönor om 450 g. Rekommenderat butikspris är 41,90 kr.

Mat & Dryck | Julkaffe
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login