Yohio presenterade nytt material på Live at Heart

Av den 9 september, 2018

Ett av de stora dragplåstren under årets Live at Heart var definitivt melodifestival deltagaren Yohio som efter några år tystnad skulle presentera nytt och outgivet material.

Det var inför den största publiken ditintills på Kulturhuset och Klubb Stereo som Yohio kom ut på scenen för att visa upp sitt nya sound. Det nya soundet är tungt lite rockigt och helt tänkt för den västerländska marknaden, med inspirationer från band som Panic! At The Disco och Billy Talent.

Jag lyckas få en kort pratstund med Yohio som är trött efter spelningen då han har åkt på en förkylning.

Välkommen till Live at Heart.
– Tackar.

Låtarna du framförde nu var de alla från det nya matrealet?
– Ja, allt var nytt och outgivet material som aldrig spelats för.

Hur skulle du vilja beskriva ditt nya sound?
– Det nya soundet är mycket modernare och är det mer inriktat på västvärlden än vad det varit innan. Förut tog jag mina japanska låtar och skrev om dem till engelska i princip, så det var inte skräddarsytt för en västerländsk publik om man säger så.

– Däremot det nya som jag släpper på engelska nu är tänkt för en västerländsk publik för det första och inspirerat av de västerländska band jag lyssnade på när jag var yngre, så det har varit jättekul att skriva.

– Den första singeln Tick Tack skulle jag säga är en blandning av R&B och rock med klassiska influenser, den släpps för övrigt den 14 september. Jag gör inte R&B men inspirationen finns bland annat där, annars är det mycket sent 90 tal till första halvan av 2000 i en modern tappning.

Vilka band har inspirerat dig i det nya soundet?
– Det är band som jag lyssnade mycket på när jag var yngre som tillexempel Fall Out Boy, Panic! At The Disco och Billy Talent men även lite inspiration från Amy Diamonds första skiva samt gamla Justin Timberlake.

När du nu börjar göra låtar skräddarsydda för väst är du inte orolig att tappa dina japanska fans?
– Nej, jag kommer nämligen att köra två spår, för det första kommer jag bli mycket mer aktiv än jag varit de senaste två åren och köra det västerländska och japanska spåret parallellt med helt olika låtar. Så mitt japanska sound kommer fortfarande vara som tidigare men ändå mer anpassat åt den japanska marknaden eftersom jag inte har någon tanke på väst med de låtarna.

Hur ser det ut framöver?
– Det är inte så mycket inbokat än utan det handlar om att släppa den här första singeln och se hur den blir mottagen för att sedan ta det därifrån. Jag kommer åka tillbaks till Japan snart, jag bor i Tokyo egentligen och det här är första gången jag är hemma på nästan ett år så det har varit roligt att komma hem och få börja spela på en gång.

– Nu vi får se vad som händer, men jag kommer i alla fall vara mycket mer aktiv framöver så ni kommer se och höra mycket mer från mig.

Då får jag tacka så mycket för intervjun och jag tyckte att showen var riktigt bra.
– Tack så mycket.

Bilder från spelningen.

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Yohio
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login