Yoga, meditation och andningsövningar kan stilla oro och ångest

Av den 3 april, 2020
Mona Drar är legitimerad psykolog, författare och en experterna på yogobe.com.

Många oroar sig just nu. För coronaviruset och det hot mot liv och hälsa som det utgör. För samhällsekonomin och hur livet efter coronasmittan kommer att se ut. Att yoga, meditera och andas rätt är bra sätt att lindra oron och ångesten, slår The Harvard Medical School fast i sina hälsorekommendationer med anledning av covid-19.

Forskning visar att både yoga och meditation har god effekt när det gäller att lindra lättare psykiska besvär som oro och ångest. I tider när många jobbar hemma och inte träffar nära och kära i samma utsträckning kan det också motverka effekter som kommer av ensamhet, säger Mona Drar, legitimerad psykolog, författare och en av experterna på yogobe.com.

De senaste veckornas upptrappning av och rapportering kring den pågående coronapandemin skapar stor oro hos många. Trycket på 1177 Vårdguiden och andra vårdgivare är enormt när många svenskar vänder sig dit med frågor, oro och rädsla kring viruset. Osäkerheten kring när livet kommer att återgå till det normala igen och hur det då kommer att bli, är andra saker som oroar många.

När vi står inför verkliga, fysiska hot är rädsla en fantastisk reaktion. Rädsla är däremot sällan konstruktiv när det är tankar som gör oss oroliga. Då är det snarare våra kognitiva förmågor vi behöver mest. Och de försämras vid rädsla. Blodflödet minskar till hjärnans mest sofistikerade områden vid stress och rädsla. När man triggas känslomässigt, finns det enkla men väldigt effektiva verktyg och övningar att ta till. Sitt stilla, andas och försök att få ner andningen i magen. Djupandning lugnar oss och när de starka känslorna klingat av kan man med klarare sinne välja hur man behöver agera, säger Mona Drar.

USA är det land som just nu har den snabbaste ökningen av antalet smittade med covid-19. Där rekommenderar nu välrenommerade The Harvard Medical School yoga, meditation och andningstekniker för att slappna av och lindra oro och ångest för såväl själva viruset som dess konsekvenser för individer och samhälle. Och för att bevara lugn, hälsa och välmående.

– Digitala alternativ för att få hjälp med att stilla oro och ångest är utmärkta eftersom de når många och kan användas när- och var som helst, till och med ute i naturen och friska luften. Kriser som den vi går igenom just nu kan leda till att vi växer och utvecklas. När vi nu ofrivilligt och till ett väldigt högt pris har fått mer tid och utrymme kan vi använda det till att ta hand om oss och lyssna inåt. Relationen till oss själva varar hela livet och behöver ständigt få näring, säger Mona Drar.

Tips: Så här kan du lindra oro och ångest i coronatider:

  • Ta hand om dig själv. Försök att få ner andningen i magen med hjälp av yoga, meditation och djupandning.
  • Håll fast vid vardagliga rutiner så gott det går. Låt inte nyhetsrapporteringen ta över ditt liv helt.
  • Gör mer av det du tycker om. Använd den ofrivilliga pausen till saker som fyller på din energi.
  • Umgås mer med dig själv. Den som vänder blicken inåt erövrar en klarare blick över den yttre världen. När du bygger en relation till dig själv kommer du också få lättare att känna förståelse och empati för andra.
  • Bryt tanken på dig själv och gör något omtänksamt för andra, så mår du själv bättre. Hjälp t.ex en äldre granne att handla eller ring någon som du vet sitter ensam hemma.
  • Var utomhus. Frisk luft ökar välmåendet och utomhus kan man fortfarande umgås med rekommenderat avstånd till vänner och kollegor som är fullt friska.
  • Glöm inte – Yoga, träningsövningar och meditation fungerar alldeles utmärkt att göra utomhus. Exempel på övningar som finns och som du utan kostnad kan testa är Stresstermometern, Kroppsscanning och Naturpromenad vid svåra känslor. 

Hälsa | Yoga, meditation och andningsövningar kan stilla oro och ångest
Örebroguiden

Källa yougobe.com

You must be logged in to post a comment Login