Xiaomi Mi Note 10 en billig telefon med dräparkamera

Av den 11 juli, 2020

Det är alltid roligt när det kommer en ny uppstickare på mobilmarknaden och även om Xaiomi funnits att köpa ett tag så är det först nyligen de haft en officiell representation i Sverige.

Så det kändes extra roligt när det dök in en Xiaomi Mi Note 10 till redaktionen för test. Telefonen är en mellanklass mobil med en riktigt grym kamerauppsättning dock har den inte den senaste processorn något som avspeglar sig i priset också.

Vad tycker vi om telefonen?

Design
Mobilen har en snygg och modern design med välvd display och gorillaglas på baksidan, den är faktiskt förvillande lik Huawei P30.

Ett minus tycker jag är att kameradelen sticker ut ganska mycket på baksidan så att mobilen blir lite ostabil när man lägger den på ett bord tillexempel.

Ljud
När det kommer till ljud så är mobilen utrustad med en högtalare i botten samt en 3,5 mm hörlursutgång.

Ljudet från högtalare är helt okej med en självklar avsaknad av bas och en ganska vass diskant i de högre tonerna, så att lyssna på musik tycker inte är något vidare men om man titta på en film eller liknande fungerar det bättre.

Ljudet ur hörlursutgången är riktigt bra men jag skulle gärna se att man kunde höja volymen lite mer.

Display
Displayen är en 6,47 tums skärm av AMOLED typ med en upplösning på hela 2340 x 1080 pixlar, displayen levererar riktigt bra bild och att titta på film i den är faktiskt riktigt bra då den levererar bra kontrast och svärta.

Detta är en av de punkter jag tycker är ett av de stora plusen med den här mobilen, då denna kvalitet på skärm ofta kommer med en betydligt högre prislapp.

Kamera
När det kommer till kameran eller snarare kamerorna för de är fem på baksidan och en på framsidan, så är det här kameran verkligen glänser. Kamerauppsättningen består av en främre kamera på 32 megapixlar, huvudkamera bak med 108 megapixlar ja det är rätt skrivet, porträttkamera bak med 2x zoom och 12 megapixlar, ultravidvinkelkamera med 20 megapixlar, telefotokamera med 5 megapixlar och en makrokamera med 2 megapixlar.

Ett exempel på hur mycket som går att ”zooma” i bilder tagna med 108 megapixelkameran.

Mobilen tar riktigt bra bilder och det är fascinerande hur mycket detaljer man får med och hur mycket man kan zooma in i bilderna med bibehållen skärpa och detaljrikedom när man använder 108 megapixel kameran. Detta gäller dock bara när ljuset räcker till, för när det blir för mörkt blir bilderna snabbt ganska brusiga. Dock får man i dagsljus och även skymningsljus riktigt bra bilder. Här skall det nog tilläggas att det faktiskt är den äkta 108 megapixels sensor som sitter i telefonen och inte någon sammanvävd bild från flera kameror.

Hela bilden

En ganska ordentlig in zoomning i bilden ovan.

När det kommer till video så erbjuder man endast 1080p 60fps som bästa videoupplösning, och även om klarar sig bra med det så kan det kännas lite dåligt när man har så hög kvalitet på stillbilderna.

Batteri
Xaiomi mi Note 10 är utrustad med ett 5260 mAh batteri vilket är väl tilltaget jämfört med tillexempel Huawei P30 som har 3650 mAh, jag har faktiskt bara kört slut på batteriet en gång och det var en mycket lång dag där jag både spelat en hel del samt tittat på film och agerat surfpunkt.

Prestanda
Processorn i mi Note 10 är en åttakärnig Qualcomm Snapdragon 730G på 2,2 GHz vilket är en något äldre processor och ett Qualcomm ADRENO 618 grafikchip även det något äldre. När det gäller minne så har mobilen 6 Gb ram och 128 Gb lagring.

Prestandan på telefonen räcker till för det allra mesta, men i vissa spel har jag sett att det liksom pausar till en mycket kort stund för att sedan flyta på igen, detta gäller även när man tar 108 megapixelbilder där det också tar en stund innan mobilen processat klart bilden. Med det sagt tycker jag att prestandan räcker till för det jag brukar göra med mobilen.

Användarupplevelse
Xaiomi använder sig av sitt användargränssnitt MIUI vilket för mig inte ser ut att skilja sig särskilt mycket från andra Android telefoner jag använt så det är lätt att känna igen sig. Mobilen har Android 10 vilket är den senaste versionen vilket är bra.

Jag tycker att mobilen levererar en mycket bra användarupplevelse, det som kan ligga den lite i fatet är att den är ganska tjock 9,76 mm och tung 208 g men det är priset man får betala för den mycket bra batteritiden.

Slutsats
Med tanke på priset ligger på 5590 kronor för telefonen så tycker jag att man får riktigt mycket mobil för pengarna och är man framför allt intresserad av att ta bilder, titta på film och surfa så kommer man att bli riktigt nöjd med den här telefonen.

Xiaomi Mi Note 10 får hela…

Karl-Johan Sandberg, Prylar | Xiaomi Mi Note 10 en billig telefon med dräparkamera
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login