Weekendresandet ökar – östra Europa allt mer populärt

Av den 23 maj, 2019

Weekendresandet i Europa blir en allt mer populär resform – och ökar med mer än 20 procent. Det är närheten och möjligheten till en kort paus i vardagen som lockar. Wien och Prag är vårens vinnare.

Intresset för weekendresor har i vår varit större än någonsin. Bokningarna har ökat med 22,4% jämfört med samma period under våren 2018, det visar färsk bokningsstatistik från Rolfs Flyg & Buss – Sveriges största gruppresearrangör.

– Om vi tittar på bokningsläget så sticker fyra- och femdagarsresandet ut i statistiken, säger Emanuel Karlsson, Vd på Rolfs Flyg & Buss, och fortsätter: Wien och Prag är två nykomlingar på topplistan som ökat mest i popularitet. 

Resenärer upptäcker nya resmål
Det är inte bara den ökade bokningsvolymen som sticker ut i statistiken. Fördelningen på topp tio-listan har förändrats rejält. Det finns ett tydligt ökat intresse till resmål i östra Europa. Där är det städer i Tjeckien, Polen och Ungern som lockar som nya weekenddestinationer.

Tidiga populära storstäder som London och Rom minskar något men håller sig kvar på listan med god marginal. Tappar mest gör tidigare storfavoriterna Barcelona och Nice, och intar plats tio respektive elva på listan. 

Berlin ligger kvar som ohotad etta sedan många år tillbaka. Emanuel kommenterar förstaplatsen:

– Vi erbjuder både flyg- och bussresor till Berlin. Vi tillgängliggör på så vis Berlin med flera resealternativ som passar de flesta, vilket säkert kan förklara dess ohotade förstaplats, utöver att det är en fantastiskt fin stad att uppleva. 

Hit åker vi på weekendresa i Europa 
Stad, (förra årets placering), förändring

1.  Berlin (1) 23%
2.  Budapest (7) 89%
3.  London (4) -7%
4.  Rom (2) -28%
5.  Wien (12) 136%
6.  Visby (3) -18%
7.  Bornholm (4) 15%
8.  Prag (15) 108%
9.  Krakow (-) ∞%
10.  Barcelona (5) -58%

Resa | Weekendresa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login