Vitt eko från mystiska Kampanien

Av den 10 oktober, 2016

När nyheterna för september lanserades på Systembolaget kunde vi stolt presentera ett ekologiskt vitt vin, Falanghina del Sannio, från Nifo Sarrapochiello i det mystiska Kampanien, söder om Napoli.

– Det är otroligt roligt att få presentera ett vin på Kampaniens lokala druva falanghina för svenska folket. Framförallt då det är ett vin framställt enligt ekologiska principer och på ett hantverksmässigt sätt med respekt för både natur och tradition, säger Karl Arbin, produktchef på Enjoy Wine & Spirits.

Falanghina ger här ett vin med en gulaktig ton och fruktig smak med inslag av röda äpplen, bivax, citronskal, kryddor, ananas och färska örter. Vinet serveras med fördel till rätter av fisk eller ljust kött.

————————

  • Årgång: 2015
  • Artikelnr: 2169
  • Pris: 99 kr, 750 ml
  • Karaktär: Mängder av persika, citrus och vita blommor, i smaken är vinet torrt med frisk fruktsyra följt av persika, lime, gråpäron, steniga mineraler och ett lite örtigt avslut.
  • Vinifikation: Falanghina druvorna skördades för hand den tredje veckan i september och fick sedan efter pressning jäsa på rostfria ståltankar. Vinet lagrades även sedan på rostfria ståltankar, allt för att behålla druvans naturliga aromer och bättre återspegla ursprunget.

Om Nifo Sarrapochiello
Den lilla egendomen Nifo ligger vid foten av berget Monte Pèntime, i Kampanien söder om Napoli i Italien. Här omgiven av berg och vulkaner odlar Lorenzo Nifo Sarrapochiello sina druvor och framställer sina viner enligt hållbara principer. Egendomen har varit ekologiskt certifierad sedan 1998. Vinerna är hantverksmässigt framställda och Lorenzos ledord är aromatik, balans och längd.

Falanghina del Sannio finns inte hos Systembolaget i Örebro län, men kan beställas.

Mat & Dryck | länet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login