Vintips till påskmaten

Av den 12 april, 2017

Till äggen och sillen passar öl och nubbe utan tvivel bäst, men till påskbordets övriga rätter kan det smaka bra med ett glas vin. Här kommer några vintips på rött, vitt och rosé till påskmaten.

Hälsa gästerna välkomna med ett glas rosé
Rosé är en uppskattad sällskapsdryck men passar också bra till mat. Generellt kan man säga att mörkare, djupare roséviner är det bästa valet till mer smakrika maträtter medan de ljusare rosévinerna i klassisk Provence-stil är oslagbara som uppfriskande aperitif eller till lätta, fräscha maträtter som sallader.

Nyheten Vina Maipo Vitral Rosé för 69 kr (SB 6209) är ett vin i den friska, bäriga skolan med doft av hallon, jordgubbar och blodapelsin och torr, elegant smak av röda bär. Drick som den är eller till en sallad med smakinfluenser från medelhavet.

Den feta laxen kräver krut i glaset
Den traditionella svenska gravlaxen gör sig absolut bäst med en ljus lageröl. Om du vill ha vin i glaset krävs ett aromatiskt vitt med lite högre restsötma för att balansera smakerna. Titta mot Alsace och druvor som gewurztraminer eller riesling. Ugnsbakad eller grillad lax är mer vinvänligt. Den feta, smakrika laxen gör sig bra med örtiga tillbehör som pesto och en uppfriskande citrusvinägrett. Vinet som serveras till får gärna vara fruktigt och fylligt med inslag av ek, tänk Chardonnay från södra Bourgogne eller Kalifornien.

The Econic Chardonnay, 99 kr (SB 6716), är ett bra exempel på den amerikanska stilen med tropisk frukt, krämig textur och en nötig kick från rostade ekfat. Om du föredrar ett lättare, friskare vin kan vi rekommendera Winemaker’s Lot Chardonnay, 69 kr (SB 6904) där syran är piggare och frukten är i fokus.

Lammet – en dröm för rödvinsälskare
När det är dags för påsklammet får äntligen alla rödvinsfans sitt lystmäte. Det smakrika köttet, inte sällan marinerat med örtkryddor eller späckat med vitlök, är som gjort för mustiga viner med kraft och struktur. Här kan du välja allt från en traditionell långlagrad Rioja till en modern Bordeaux-blandning med örtiga inslag. Ett vinland som gjort sig känt för prisvärda och välgjorda viner på bordeauxdruvor är Chile.

Prova mörkfruktiga Trio Merlot, 85 kr (SB 6556), eller varför inte ett vin på den kryddigare druvkusinen carmenère? Casillero del Diablo Carmenère, 79 kr (SB 6577) är ett medelsträvt vin med doft och smak av plommon, bigarråer och svarta vinbär samt inslag av örter, rostat kaffe och mörk choklad. Föredrar du zinfandel, men vill undvika överdriven restsötma, är Bonterra Zinfandel (SB 22620) ett bra val – för 139 kr får du ett vin med zinfandeldruvans typiska generösa fruktighet, men uppstramat av en robust tanninstruktur och en angenäm fatkrydda.

Tropiska smaker i glas och på fat
Påskhelgens matorgier kan göra vem som helst trött och däst. Bryt av med en matig sallad med tropisk touch! I Expressen Leva&Bo den 8 april tipsar vinskribenten Gunilla Hultgren Karell om chilenska Trio Chardonnay, 85 kr (SB 2196): ”Fin druvmix med inslag av tropiska frukter, lätt kryddighet och fin fräschör. Gott till en påsksallad med mango, avocado och mozzarella.”

Många på festen? Ett bra boxvin funkar fint
Till den stora påskbuffén med många gäster är det praktiskt med bag-in-box. Tycker du att det ser trist ut att ställa ut lådan, häll upp på karaff. Alla har vi väl en gammal släktklenod i kristall som står och samlar damm i något skåp? Smak- och stilmässigt bör man dra ner intensiteten på vinet något när det ska serveras till många olika maträtter på en gång. En stram Chablis t.ex., riskerar att ”försvinna” när den kombineras med kryddig, smakrik mat och ett alltför strävt rödvin kan lätt ta kål på finstämda smaker i maten. I stället bör man gå den gyllene medelvägen med generös frukt och en lagom dos syra och tannin.

Viña Maipo Sauvignon Blanc (SB 2931) bjuder på en frisk krusbärsfrukt som uppskattas av många, priset är 169 kr för 3 liter. Rödvinsboxen (SB 6298) och roséboxen (SB 6542) hittar du hos ekologiska Adobe från vinhuset Emiliana, 219 kr för 3 liter vin från obesprutade, välmående vingårdar i Chile.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login