Vings bästa tips på nyårsfirande i fem internationella storstäder

Av den 9 november, 2016

Hur ska man bäst fira in det nya året i storstadsmetropolerna Barcelona, Berlin, London, Paris och New York på nyårsafton?

Vi bad Vings citykorrar att ge sina bästa tips.

Barcelona – Liz Lindwall

Barcelonaborna gillar att festa natten lång och nyår är inget undantag. Vanligtvis äter folk middag hemma och sedan fortsätter partyt på någon av de många barerna och klubbarna runt om i staden. Nyårstraditionerna i Barcelona går till på ungefär samma sätt som hemma i Sverige med den stora skillnaden att du på tolvslaget måste äta en vindruva för varje slag. Det är svårare än du tror att proppa munnen full av vindruvor, eftersom du knappt hinner svälja emellan. Men lyckas du är en magisk önskan inför det nya året din. Glöm inte heller att ta på dig röda trosor eller kalsonger. Det sägs ge tur!

De magiska fontänerna – Plaza Espanya
Ta dig till de imponerade magiska fontänerna vid Plaza Espanya. Mellan 22.30- 00.30 är det fest och nedräkning inför tolvslaget. En stund innan midnatt väcks fontänerna till liv och vattnet som med hjälp av ljus byter färg pumpas upp i luften i takt med musik och olika spektakel. Prick klockan tolv träder sedan en stor digital klocka fram och det känns som om de tolv klockslagen ljuder ut över hela staden. Därefter är det dags för ett magnifikt fyrverkeri och då har partyt bara börjat.

Hotell W – På stranden vid Barceloneta
Hotell W:s byggnad är byggt som ett stort segel i glas och är ofta det första du ser från luften när du flyger in över Barcelona. Här bjuder man alltid in till stora nyårsfester med galamiddagar, lyxiga drinkar och coola dj:s och i år är inget undantag. Men vad du än gör, missa absolut inte utsikten från baren Eclipse högst upp. Den är magnifik!

Razzmatazz – Almogavers, 122
Är du fortfarande partysugen långt efter tolvslaget? Den superstora klubben Razzmatazz är ett av de mest populära tillhållen på nyårsnatten. Med fem olika rum med, varav alla med olika musikstilar är det lätt att hitta något som passar de flesta. Ett utmärkt ställe för ett partyglatt sällskap som vill svepas med av skön musik och nyårsglädje.

Berlin – Annamaria Olsson

I Europas mest flippade partyhuvudstad samlas över nyår tiotusentals uppspelta människor för att hoppas uppleva den mest maximalistiska oförglömliga nyårsaftonen någonsin. Förutsättningarna finns och det inte bara vid Brandenburger Tors mäktiga portar med fabulösa fyrverkerier… De oreglerade öppettiderna gör att allt är möjligt, nyårsfester är det fullt av överallt och de allra flesta stora klubbar har öppet flera dagar i sträck (!?!) så det är bara att festa in det nya och gå ut, gå hem och sova för att återkomma nästa dag igen och kanske till och med två-tre dagar senare om man orkar.

Klubb-hopping natten lång!
Berlin finns cirka en miljard klubbar att flänga runt på före, efter och under 12-slaget. Partybåten Hoppetosse ligger förankrad i vattnet i Spree och kör roliga maratonfester året om men så klart lite extra på nyår. Yaam är perfekt för den som gillar svart musik som hiphop, ragga, reagge, dupstep då man har flera dansgolv och extrabäst – streetfood stalls att nyktra till med någon jamaicanska sås på morgonkvisten. Griessmühle i Neukölln är techno-hipsterfavorit och är enormt också det med flera olika dansgolv och öppet flera dagar i sträck. För den som gillar mixad musik med alltifrån schlager till Britney Spears, Michael Jackson och Alice Dejay rekommenderas dekadent kultiga Kumpelsnest i Schöneberg framåt fyra-fem-snåret.

MS Hoppetosse – Eichenstraße 4, 12435, Kreuzberg
Griessmühle – Sonnenallee 221, 12059, Neukölln
Yaam – An der Schillingbrücke 3, 10243, Kreuzberg
Kumpelsnest 3000 – Lützowstraße 23, 10785, Schöneberg

Grill Royal – Friedrichstraße 105bDen som är sugen på att hänga med Berlins internationella high society över nyår bokar bord på trendfavoriten Grill Royal. Riktigt champagnestinnt, ostronlyxigt och känt för att ha några av de bästa köttbitarna i staden. Här är fullt av tyska kändisar, ryskt oligarker, start-up-killar ”who made it” och Lady Gaga’s på förbifart. Inget för den med tunn plånbok men garanterat superglammigt med läge direkt vid Spree och bra utsikt över fyrverkerierna!

London – Ingrid Plyhm

Fira nyår med storslaget fyrverkeri längs med Themsen i London! När Big Ben slår tolv utbryter fyrverkerishowen till allsång av ”Auld Lang Syne”. Biljetter måste förköpas. 

Vid Southbank som ligger längs med Themsen kan du också se fyrverkerierna. Promenaden är kantad av restauranger att välja på och flera av dem är också barnvänliga. Min favorit för vuxna är restaurangen och baren på OXO Tower med jättefin utsikt över London. Eller slå på stort och boka en lyxig nyårskryssning längs med Themsen.

SushiSamba – 110 Bishopgate, EC2N 4AY
Riktig feststämning utlovas på SushiSamba där klädseln på Nyårsafton är All White! Det här är en supercool bar och restaurang med inspiration från japansk, brasiliansk och peruansk kultur och kök. SushiSamba ligger på 38:e och 39:e våningen och har en fantastisk 360 graders utsikt över City of London. Det är glatt, festligt och något utöver det vanliga. Boka bord i god tid och läs på om klädseln.

The Connaught – Carlos Place, W1K 2AL
I Mayfair ligger det exklusiva hotellet The Connaught som har en sobert, elegant cocktailbar med massa speglar, dov belysning och art deco-inspirerad inredning. Hit kan du gå även om du inte bor på hotellet för att fira in det nya året med lyxig champagne och Martinis av det dyrare slaget. De tar inga bokningar så här måste du vara ute i tid!

Ministry of Sound
För de riktigt partysugna finns massor av klubbar att dansa in det nya året på. Besök en legend på Londons klubbscen, Ministry of Sound. Börja köa tidig för att komma in på Nyårsaftonen.

Paris – Natalie Cervallos

1728 – 8 Rue d’Anjou, 75008 Paris
Slå upp dörrarna till denna magiska plats och känn hur du förflyttar dig 300 år tillbaka i tiden till en privat bjudning hos kung Louis den XV. Så känns det på 1728, där den aristokratiska parisiska livsstilen blandas med konst, gastronomi, fina viner och en fantastisk konstsamling, allt samlat under ett och samma tak. Antoine Mazin är den kände arkitekten som byggde detta palats. Besatt av mattematik och siffror byggde han med den magiska formeln 12x12x12=1728, som ger perfekta proportioner till en byggnad. Gå härifrån med känslan, ”dags att återgå till det riktiga livet” för ditt besök här är allt annat än vardagligt. Skåla in det nya året som en kung!

Nyårsfirande på Champs Elysées – Arc de triomphe, Champs-Elysées 75008 Paris
Paris borgmästare bjuder in både turister och invånare att fira tolvslaget på världens vackraste, mest storslagna paradgata, Champs-Elysées. Kl. 23 börjar festligheterna med en videoprojektion och ljusshow, på själva triumfbågen. Kom i god tid för att skåla in det nya året tillsammans med flera tusentals andra människor och skrik ”Bonne année” vid tolvslaget.

Paris en Scene – Port de Grenelle, 75015 Paris
Blicka ut över romantikens stad, uppbelyst i alla möjliga färger, och ta in Paris magi. Se bl.a. Notre-Dame, Eiffeltornet och Grand Palais resa sig upp över flodkanten. Om du vill ringa in tolvslaget i romantikens tecken är en båttur på floden Seine ett ypperligt val. Det finns flera olika bolag som ordnar turer, särskilt på nyår då de dessutom erbjuder paket med middag etc., dock kan priserna vara skyhöga. Paris en Scene är prisvärt och erbjuder dig en tur på 1,15h med nyårsmeny, musik och champagne. Båten avgår strax brevid Eiffeltornet, vid metrohållplatsen Bir Hakeim.

New York – Suzannah Vanderbusch

Midnattsloppet i Central Park Packa ner löparskorna och träningskläderna och spring in det nya året med hela familjen under New York Road Runners årliga nyårslopp i Central Park. Festligheterna börjar redan vid tiotiden på kvällen med DJ, dans och uppträdanden. En minut före midnatt börjar nedräkningen, och startskottet till det drygt 6,5 km långa loppet går, samtidigt som Central Parks kända fyrverkeri. Du behöver inte delta i loppet, partyt är öppet för alla. Många kommer bara för att titta på det 15 min långa fyrverkeriet, som du förövrigt kan se från flera ställen i parken. Många springer utklädda och i så många självlysande attiraljer som möjligt.

Bouley – Tribeca, 163 Duane Street (mellan Hudson Street & West Broadway)
Låt den sista måltiden 2016 bli din bästa. Den megakända kocken David Bouley driver det här matparadiset som har en stjärna i Guide Michelin. Oftast är den här typen av krogar lite stela och opersonliga men inte den här. Mysigt inredd och som gjord för att ringa in det nya året. Varma färger, sköna stolar och en brasa gör att det känns hemtrevligt. Var noga med att boka den sena sittningen som firas med champagne och levande musik vid tolvslaget. Det är en fast mat-och vinmeny som erbjuds. Och ja, det är dyrt och kavaj är ett krav. Men om du föredrar att sitta i en lugn intim miljö och äta magiskt god mat så är det här nyårsstället för dig.

Bar SixtyFive The Rainbow Room, 30 Rockefeller Plaza (@ 49th Street mellan 5 & 6 Avenue)
Skynda skynda och boka din biljett till New York City. När biljetten är bokad blir nästa steg att reservera en plats på bar SixtyFive på kulturmärkta The Rainbow Room. Med en helt fantastisk utsikt från sextiofemte våningen svävar du högt ovanför alla andra när fyrverkerierna brinner av vid midnatt. För att säkra en bokning måste du ringa eller skicka ett email med förfrågan om bord för nyårsafton. Reservationer och information för 2016 finns tillgänglig sex veckor innan nyårsafton.De här biljetterna är mycket åtråvärda, så använd din charm när du pratar med dem. 

Brooklyn Bridge (downtown), Centre Street @ City Hall
Brooklyn Bridge är en helt utmärkt plats att stå på om du vill se på fyrverkerierna som avfyras runt staden. Härifrån ryktas det att du kan se fyrverkerierna från Central Park, Staten Island, Brooklyn och New Jersey. Jag rekommenderar dig och din familj att gå på den guidade turen Brooklyn Bridge Walk Into The New Year, då får du också lära dig lite fakta om själva bron. Glöm inte att slänga en blick upp mot Empire State Buildings hänförande ljusshow.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login