Vin | Siro Fifty ny design

Av den 20 juli, 2016

 

Från familjeägda lilla ekologiska producenten Gratena kommer Siro Fifty som är gjort på Sangiovese samt den för vingården helt unika druvan ”Gratena Nero”. Ursprungstypisk, med kryddighet och inslag av svarta vinbär, körsbär och salvia.

Om producenten:
I sydöstra Chianti i Toscana, nära Arrezzo ligger Fattoria di Gratena. En gård som odlar helt ekologiskt. Förutom vindruvor har de även olivträd och producerar egen olivolja. Vineriet ligger beläget högt upp och därifrån kan man åt alla håll se de 180 hektar stora ägorna. Det är en orörd och skyddad natur, något som familjen anser är mycket viktigt för att hålla balansen i vingårdarna. Skogen som omger vingårdarna fungerar som ett skydd för deras ekologiska odlingar. Det är sedan 1968 familjen Sieni som äger vingården. Syskonen Rosanna och Paolo Sieni är ägare men det är främst Rosannas son Fabio som sköter vingården. Deras oenolog är den välkände Marco Bernabei.

För ungefär 10 år sedan gjordes en upptäckt i en av Gratenas vingårdar. Det var en druvsort, som man först trodde var Sangiovese men efter DNA-analys fastställdes att det var en helt ny sort som aldrig tidigare hittats. Druvan fick namnet Gratena Nero. Familjen såg potentialen i denna druva som liknar Sangiovese, men ger ett mörkare, djupare vin med mer struktur. Man planterade därför fler vinrankor med Gratena Nero och Sangiovese. Detta vin går under kategorin IGT Toscana. De gör även en Chianti gjord på enbart Sangiovese som är mycket ursprungstypisk och klassisk men i modernare tappning

Ny etikett

Siro Fifty 2014
Italien, Toscana
109 kr/ 75 cl/ 14%/ Nr 2567

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login