Vin | Premiär för PASSI REALI

Av den 25 april, 2015

Leonardo Pizzolo har gjort succé med sina röda EKO-viner Valle Reale och Lupi Reali. Nu kommer en efterlängtad nyhet – Passi Reali, ett ekologiskt vin gjort av torkade druvor!

Om man har sin vingård i en vacker nationalpark i karga bergstrakter där gnistrande rent vatten springer fram ur klipporna, då är det närmast en självklarhet att man känner vördnad och respekt för naturen. Och då är det också en självklarhet att man producerar sina viner i samklang med naturen efter stränga ekologiska normer. Leonardo Pizzolos vingårdar ligger i distriktet Abruzzo i östra Italien.

Att torka druvorna före vinifieringen är en metod som tillämpats sedan antiken i Italien, Grekland och Frankrikes bergstrakter. I Abruzzo användes metoden av hävd för att ge ett kraftfullt nattvardsvin! Valle Reales vinmakare Carlo Ferrini har blåst liv i den urgamla traditionen när han skapade Passi Reali som görs av distriktets förnämliga druva Montepulciano. Första fasen av torkningen sker genom att druvklasarna får hänga kvar på rankorna två månader efter att man klarat av skörden till de övriga vinerna. Torkningen avslutas genom att de hela klasarna förvaras ytterligare några månader i lådor, i speciella torklador. Metoden kallas för appassimento.

De stora temperaturskillnaderna som råder i bergen, med heta dagar och kalla nätter, gör druvorna extra aromrika. Det förstärks naturligtvis ytterligare genom att druvorna torkas före pressning, vilket gör musten mycket koncentrerad.

Passi Reali är ett ekologiskt certifierat vin med underbart koncentrerad fruktighet och inslag av mörka körsbär, kryddor och örter. Smakrikt, ungt och fräscht! Passar perfekt till grillat, men även till italienska charkuterier och ostar!

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.

Nr 72753 Passi Reali Vino Organico 2014, 75 cl, 89 kronor

Mat & Dryck | Vin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login