Vin | Premiär för ekologiska toppvinet Bell’Ovile

Av den 20 augusti, 2016

Det är mer än 700 år sedan den världsberömde poeten Dante Alighieri tvingades fly från Toscana upp till Verona. I landsflykt skapade han sig ett nytt liv och ättlingarna till Dante har odlat vin i Veronatrakten sedan dess. Tillsammans med stjärnproducenten MASI tar nu familjen Alighieri sin vinproduktion ner till Toscana och Dantesläkten knyter samman sina ursprungliga, historiska trådar.

Nu är det premiär för deras röda ekologiska kvalitetsvin Bell’Ovile!

Här kan man verkligen tala om ett vin med historia. Så här lyder den märkliga bakgrunden i kortversion: Dante Alighieri var den toscanske adelsmannen och poeten som skapade mästerverket ”Den gudomliga komedin”. Efter politiska förvecklingar där Dante gick i opposition mot påven, dömdes han till döden och tvingades fly från Toscana till Verona. Han dog i landsflykt och hans ättlingar, som levde kvar i Verona, gifte in sig i den lokala adelsfamiljen Serego. Sedan dess har familjen Serego Alighieri odlat vin i obruten följd i över 650 år. Idag är det 21:a generationen som leder verksamheten.

Sedan många generationer samarbetar man med familjen Boscaini som äger världsberömda MASI. Det gemensamma förvärvet av vingården Podere dell Bell’Ovile i Maremma sluter cirkeln och markerar återkomsten till Toscana.

Nu är det premiär i Systembolagets beställningssortiment för deras gemensamma satsning; det ekologiska rödvinet Bell’Ovile, Rosso di Toscana IGT. Bell’Ovile är ett hantverksmässigt framställt ekologiskt kvalitetsvin där den lokala toppdruvan Sangiovese har huvudrollen, i gott sällskap av en liten mängd Canaiolo och Ciliegolo. Handskördade, perfekt mogna druvor har fått jäsa på ståltank och det färdiga vinet har lagrats 12 månader på franska ekfat.

Bell’Ovile är ett karaktärsfullt, intensivt och komplext vin med inslag av mörka bär, plommon, kryddor och söt lakrits i doft och smak. Eftersmaken är lång, balanserad och elegant. Vinet är utmärkt gott att dricka nu, men utvecklas ytterligare med lagring upp mot 10 år.

MASI Bell’Ovile 2014, 75 cl, 109 kr
Artnr 74190 alk.hakt 13%

Mat & Dryck | Vin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login