Vin | Masi Amarone toppar Wine Spectator’s lista över världens bästa viner

Av den 25 november, 2015

Vi är oerhört stolta och glada över att kunna meddela att Vaio Armaron Serego Alighieri 2008 från Masi hamnat på en fantastisk 8:e plats i ”Top 10 Best Wines in the World 2015”, den ärofyllda, årliga listan gjord av Wine Spectator.

För första gången någonsin hamnar ett vin från Veneto på topp tio-listan över världens bästa viner i det prestigefulla vinmagasinet Wine Spectator.

Vi är stolta över det här resultatet, som ger ett erkännande för vår terroir och vårt åtagande att ta fram högsta kvalitet i både våra vingårdar och vineri, säger Sandro Boscaini.

Familjeföretaget Masi har gjort vin i flera hundra år och är världskända och högtrespekterade för sina viner. Vaio Armaron var det första amaronevinet som lanserades i Sverige, redan 1994, och det tog inte lång tid för det svenska folket att ta vinerna från Masi till sina hjärtan.

Vingården Vaio Armaron ligger i Garganago i Valpolicella, samma by som familjen Serego Alighieri bott i sedan 1353. Gården köptes av poeten Dantes son, som namngav den efter de terrasser, ”marogne”, som bygger upp vinodlingarna. Det sägs att namnet armaron har gett namn åt själva begreppet amarone, då Vaio Armaron var en av de första gårdarna att producera vin enligt denna metod.

Vinet består av 65 procent Corvina, 20 procent Rondinella och 15 procent av Serego Alighieris egen klon av Molinara. I tre år har det lagrats på slavonsk ek för att sedan tillbringa fyra månader på fat av körsbärsträ.

”Ett elegant, oklanderligt balanserat rött vin med lager av skulpterade tanniner och fint sammansatta smaker av mogna mörka körsbär, plommonsås, tobak, mörk choklad och kryddighet. En pulserande rökig mineralitet sjunger de avslutande tonerna. Drick nu och i tjugo år framåt”, så låter utlåtandet av Vaio Armaron från Wine Spectator, som publicerades i samband med 8:e platsen.

Masi Vaio Armaron Amarone 2008 
Pris. 399 kr.
Art.nr 2419
Alk. halt 15,5%

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login