Vin | Konsten att lagra vin

Av den 14 maj, 2015

Det finns flera olika anledningar att lagra vin; för att få en förbättrad upplevelse av vinet, för att kunna njuta av en favoritårgång av ett vin länge, men kanske även som en investering. Huvudsyftet med att lagra vin är dock att öka komplexiteten och upplevelsen av vinet där både färg, dofter, smaker och munkänsla förändras.

Det är inte bara dyrare viner som passar för lagring. Det finns flera bra prisvärda viner som med rätt lagring kan utvecklas till ett fulländat vin. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon är ett bra exempel på ett sådant vin. Ända sedan den första årgången 1976 har Koonunga Hill haft ryktet om sig att vara ett prisvärt vin med potential att utvecklas genom omsorgsfull lagring. Vid lanseringen uppmärksammade även de kräsnaste vinkännarna vinets superba fyllighet, balans och kvalitet för att lagras. Många köpte direkt flera lådor för att konsumera vinet som ett vardagsvin men även för att lägga undan vinet i källaren. 2012 genomfördes i New York en vertikalprovning av alla årgångar Koonuga Hill. Vinerna överöstes då med lovord och beröm och många av vinkännarna såg likheter med Penfolds Grange.

Att lagra ett vin är varken svårt eller mystiskt. Det gäller bara att skapa de bästa förutsättningarna där tålamod är den viktigaste ingrediensen. Personligen rekommenderar jag hellre att lagra få sorter men många flaskor av varje sort då är det lättare att följa vinets utveckling. En vinkällare ska konsumeras så unna dig tillfällen att dricka vinet, säger lagringsexperten Johan Magnusson på Magnusson Fine Wine.

Vilka viner passar för lagring?
Nästan alla val av produktionsmetoder påverkar vinets lagringspotential. Alltifrån växtplats/jordmån, druvsort, antalet soltimmar, till vilket tank (rostfri eller ekfat). Vad som utmärker ett lagringsdugligt vin är att de måste ha en viss koncentration av frukt i kombination med frisk syra och tanniner. Vinstockarnas avkastning varierar mellan årgångarna vilket påverkar vinets förutsättningar för lagring. En bra årgång ger vinet hög fruktkoncentration och syra vilket behövs för att lagra vinet. Förenklat ger svalt klimat i kombination med tillräckligt mycket sol dessa förutsättningar. Fyllighet är ingen garanti för att vinet mår bra av att lagras. Alkohol och naturlig sockerhalt påverkar också lagringstiden då de har en konserverande effekt på vinet. Större buteljformat har som regel längre livslängd då större volym av vin utsätts för samma mängd syre.

Viktiga faktorer vid lagring av vin
Under lagringsprocessen sker kemiska reaktioner som innebär att nya dofter, smaker och texturer utvecklas i vinet. Det finns flera olika faktorer som påverkar lagringsprocessen.

Syret har en viktig roll i lagringsprocessen. Vid buteljering finns små mängder syre som försvinner i tidigt skede. Defekta tillförslutningar kan orsaka accelererad mognad och bryta ner vinet. Viner vill ha mörker. Alla typer av direkt ljus påverkar vinet. Ljuset förändrar vinets färg och ger det en tråkig smak. Det är också en förklaring till varför många viner tappas i mörka flaskor. Buller och vibrationer kan också skada vinet. Vinet föredrar en miljö där flaskan ligger helt stilla. Den idealiska lagringstemperaturen är runt 12-15 grader för att vinet ska utvecklas i lagom takt. Är det varmare går det fortare och om det är svalare långsammare. Viktigt är också att det inte är för stora temperaturskillnader. Om det ska vara torrt eller fuktigt är omtvistat. Varken för torrt eller för fuktigt är bra. Flaskan ska ligga ner så att korken hålls fuktig. Är luften för torr kan luft tillåtas komma in i flaskan och syret kan då oxidera vinet.

Hur länge ska ett vin lagras?
Hur länge ett vin bör lagras beror på vinets egenskap, karaktär och årgång. Ett tips är att föra ”vinkällarbok” för att hålla reda på sitt innehav och veta när flaskorna är redo att avnjutas.

Penfolds Koonunga Hill
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med fatkaraktär. Det är gjort på 66 % Shiraz och 34 % Cabernet Sauvignon. Färgen är mörk blåröd och vinet smakar och doftar av björnbär och svarta vinbär med toner av mörk choklad och eukalyptus. Koonunga Hill är ett bra exempel på ett vin vars komplexitet ökar med endast några års lagring.

  • Årgång: 2012
  • Alkoholhalt: 13,5 %
  • Artikelnummer: 6253
  • Pris: 99 SEK

Mat & Dryck | Vin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login