Vin | Fonterutoli Chianti Classico – nu i ny årgång

Av den 11 juli, 2016

I mer än hundra år har familjen Mazzeis vin Fonterutoli varit måttstocken för hur en perfekt Chianti Classico ska smaka. Druvor från fem olika vingårdar med 120 olika odlingslotter ger fina förutsättningar att skapa ett mästerligt vin år efter år. Nu finns nya årgången 2014 i butik, i bättre form än någonsin!

Vinfamiljen Marchesi Mazzei rymmer en spännande kombination av mycket gamla traditioner och toppmodernt vinmakande. Sedan 1435 har familjen gjort vin i Chianti utan avbrott på ägorna runt Castello di Fonterutoli och alltid tillhört toppskiktet. Samtidigt görs vinet i distriktets i särklass modernaste vinkällare!

Vädermässigt var 2014 ett knepigt år i Chianti med en regnig och sval sommar. Men september blev torr och oktober varm, så den som hade tålamod att vänta kunde skörda mogna druvor med mycket eleganta doft- och smaknyanser. De 120 odlingslotter som används till Fonterutoli – och ”storebrorsvinet” Castello di Fonterutoli – ger rika möjligheter att skapa en harmonisk och fullödig blend, eftersom druvorna från varje odlingslott vinifieras separat.

Fonterutoli i årgång 2014 är en blend av 90% Sangiovese och sammanlagt 10% av Malvasia Nera, Colorino och Merlot. Vinet har lagrats i 12 månader på franska ekfat (225-500 liter) varav knappt hälften är nya.

Fonterutoli är välbalanserat och elegant med fina toner av mörka körsbär, mörk choklad, kaffe, rostade fat och kryddor. Intensivt och nyanserat vin som passar till smakrika rätter av nöt eller vilt, grillat, pasta med smakrik sås och charkuterier. Mycket gott redan nu, men med lagringspotential upp mot tio år under goda förhållanden.

I årgång 2014 har Fonterutoli dessutom fått en grafiskt lätt justerad etikett som ännu bättre matchar vinets elegans.

Nr 32229 Fonterutoli 2014, 75 cl, 149 kr

Fonterutoli 2014 hittar man här >>
fonterutoli-chianti-classico-butik

Mat & Dryck | Vin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login