Vin | Avsluta middagen som kungligheterna på Nobelmiddagen

Av den 19 maj, 2015

På den senaste Nobelmiddagen valde man att servera ett vin från det prisbelönta vinhuset Calvet till Nobeldesserten. Den bestod av en saffranspannacotta med mousse och sorbet på vilda salmbär vilket resulterade i en smaksensation i kombination med Calvet Réserve du Ciron Sauternes.

Vinet belönades i våras med Gold Trophy för ”Bästa dessertvin” på Vinordic Wine Challenge samt erhöll utmärkelsen Best Value för ”Mest prisvärda dessertvin” på Systembolaget. Calvet är utan tvekan en av Frankrikes mest kända vinproducenter som bildades redan år 1889 i byn Tain Hermitage i Rhône-dalen, 5 år senare etablerade de sig i Bordeaux. Deras viner uppmärksammas regelbundet av internationell vinpress för sin höga kvalitet.

”Det är endast ett fåtal vinimportörer som blir utvalda att servera sina viner på Nobelmiddagen. Nobelstiftelsen har noggrant valt ut passande viner till middagen så det var en otroligt stor ära för Calvet och Enjoy Wines & Spirits att servera vinet Calvet Réserve du Ciron Sauternes till Nobeldesserten”, säger Lenita Nylund Brandmanager på Enjoy.

I vinet hittar du len honungssötma med hög fruktsyra och mängder av mandel vilket passar utmärkt till både desserter med saffranstoner eller till traditionella anrättningar med anklever.

Druvorna skördas först när de angripits av ädelröta (botrytis cinerea) och därefter pressas de varsamt före vinifiering och lagring vilken sker på gamla franska ekfat.

Årgång: 2012
Beställningsnummer: 4029
Pris: 99kr, 375ml
Alkoholhalt: 13%
Druvsammansättning: Sauvignon Blanc 80%, Semillon 20%

Mat & Dryck | Vin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login