Vilka är framtidens turister som väljer hög standard

Av den 18 mars, 2018
Lyxresenärer - ny undersökning

En ny undersökning om resetrender i lyxsegmentet, gjord av den internationella organisationen Pangaea, visar att det finns ett stort intresse för nya destinationer och hög grad av personlig service.

Vad är en lyxresa?

Den definieras av upplevelsens exklusivitet och att den är unik, enligt undersökningen. I tillägg är det viktigt med skräddarsydd service, hotellets kategori och klass på flygresan.

Undersökningen visar att ca hälften av high-end resenärerna tar 2-3 semestrar årligen. Ca ¼ har fyra eller fler resor per år. I Skandinavien visar undersökningen att 53 % av lyxresenärerna endast tar en semester per år. Generellt är bokningen av lyxresor på väg ner något.

Angående varighet väljer skandinaviska lyxresenärer att semestra upp till 2 veckor åt gången. De flesta är över 55 år. Européer och internationella resenärer semestrar som regel upp till 10 dagar och åldersgruppen är något yngre. Skandinaviska lyxresenärer skiljer också ut sig från andra marknader genom att de semestrar lika ofta med sin partner som med familjen. Resten av marknaden har en stor övervikt på lyxresor med partner, inte med familj.

Priset som skandinaviska lyxresenärer är villiga att betala för semestern, ligger i huvudsak från kr 50.000 – 70.000 per person. Undersökningen visar att ”value for money” är viktigt för de här erfarna resenärerna. De allra flesta bokar via resebyrå.

Hotellkategorin som föredras på samtliga marknader med klar marginal, är boutique hotell. Viktigt att notera sig är att själva destinationen utgör huvudorsaken till valet av semester, inte hotellet i sig själv.

Maldiverna är den allra mest eftertraktade destinationen på samtliga marknader. I Skandinavien rangerar även Seychellerna, Mauritius, Syd-Afrika, Dubai, Karibien och USA högt.

Dessutom är intresset för nya destinationer och nya upplevelser mycket eftertraktat bland skandinaver, medan shoppingmöjligheter har minimalt intresse. Generellt är intresset för skönhetsbehandlingar och events dalande, medan gourmetrestauranger, kultur och komfort/privata omgivningar eftertraktat.

Vem och vad påverkar avgörelsen? Personliga rekommendationer från vänner och familj har störst inflytande. Så kommer priser/utmärkelser och rekommendationer från sociala media. Därefter kommer hemsidorna till hotell/destinationer/flygbolag.

Trenderna skapas huvudsakligen av media, både online och i tryckt press.

Framtidens lyxresenärer kommer att vara ännu mer krävande och speciellt intresserade av nya destinationer och semesterprodukter. De är välinformerade, ser etter en helt speciell upplevelse långt ifrån massturism och med hög grad av personlig service. För att fatta sina val söker de fackexpertis.

Undersökningen ”Luxury Travel Trends” är den 5:e som görs. Den har genomförts av Pangaea, en internationell organisation som består av 12 oberoende byråer. De är samtliga specialiserade inom turism och har hög kompetens när det gäller utveckling av nya marknader samt kommunikation. United Spirit Nordic är medlem av Pangaea´s nätverk.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login