Vesper – konsert med nykomponerad musik vid Ställbergs Gruva

Av den 14 juli, 2019

På fredag 19 Juli blir det nykomponerad musik av Sara Parkman med Ellen Pettersson, Agnes Magnusson, Hans Berg & Hjulsjöbygdens kör vid Ställbergs Gruva.

Ellen spelar trumpet, Agnes cello, Hans elektronik, Sara spelar fiol och sjunger och Hjulsjöbygdens kör, dom sjunger dom med. I mötet mellan dessa skapas musik och nya klanger för det gamla spelhuset vid Ställbergs gruva. Ett rum som tidigare gav kraft och drev hissarna med gruvarbetare och järnmalm genom bergets schakt. Ovan jord krossades malmen och färdades till stålverken för att omformas i elden till skapande av kyrkor, kryssningsfartyg, missiler och musikinstrument.

I dag tänjer rummet på tiden. Det påminner oss om slitsamt arbete och växande kapital och låter oss samtidigt söka efter mening genom nya berättelser och melodier.
Under två sommarkvällar hörs stråkar och horn, röster och avgrundsbasar som färdas genom rummet i mörker och ljus, arbete och tro.

Om musikerna:

Hans Berg
Elektronisk kompositör och producent från Rättvik, som förutom sina egna techno- och experimentella verk även samarbetar med konstnären Nathalie Djurberg, där han skapar ljudbilder och musik till deras psykologiskt laddade installationer, som hanterar teman såsom mänskliga och animalistiska begär.

Agnes Magnusson
Cellist som är bosatt i Guldsmedshyttan, i närheten av Ställbergs gruva. Musikaliska influenser är bl.a klassisk musik och folkmusik. Gillar avskalade melodier, dissonans och mycket bas.

Ellen Pettersson
Malmö-musiker som spelar flygelhorn och trumpet, ofta genom många effektpedaler. Har under de senaste åren framförallt spelat och turnérat med bandet Hey Elbow.

Sara Parkman
Folkmusiker och kompositör med den svenska folkmusiken som tradition. Hon är en av medarbetarna vid Ställbergs gruva och har under åren arbetat med platsens verk och kultur.
Med verk som Fäboland och Nationalparken och skivor som Sara Parkmans skog och Matriarkerna har hon etablerat sig som en av de viktigaste unga folkmusikerna av idag.

Hjulsjöbygdens kör
Från bergslagens innersta skogar samlas röster för att tillsammans låta naturens toner klinga i samman. Hjulsjöbygdens kör gjorde sin debut på valborg 2019 med ett rungande vårskrik av Ronja. Kören välkomnar alla människor och har intentionen att förena Hjulsjöbygden och dess röster i allt från folkkära visor till nykomponerad musik. Ljudbilden balanseras upp av både amatörer och professionella musiker.
Kören består av

Så missa inte att njuta av skön musik vid Ställbergs Gruva fredag den 19 och 20 Juli klockan 18:00.

» Mer info här «

Musik | Vesper – konsert med nykomponerad musik vid Ställbergs Gruva
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login