Vernissage om ensamhet och längtan på Örebro Teater

Av den 29 augusti, 2019

Lördag 31 augusti 14.00 bjuder Örebro länsteater in till vernissage för femte upplagan av ”Galleri Hörnan” på Örebro Teater. Konstnär är Charlotte Ostritsch som läst och tolkat Kristina Lugns manuskript ”Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula.”

Charlotte Ostritsch beskriver sitt konstnärskap som en lågmäld kamp mot förgängligheten och förfallet. Hon vill skärpa blicken och visa på det storslagna i det lilla; som att en cell innehåller all information om helheten bara vi tittar tillräckligt noga. Hon skärskådar det nästan osynliga i sin omgivning med stor ömhet för det banala i mänskligt liv. Hennes arbeten bör inte ses som separata verk utan snarare som delar i en mer koherent och ständigt pågående process där målet inte är ett slutresultat utan undersökandet och laborerandet i sig. Till ”Galleri Hörnan” har hon läst och tolkat Kristina Lugns manuskript:

”Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula.”

Det som slår mig starkast i läsningen är huvudkaraktärens smärtsamma och bitvis självvalda isolering som löper parallellt med romantiserande drömmar om olika former av kvinnlig omvårdnad. 

Performance under vernissage

Ostritsch har arbetat med olika material, men under det senaste året främst med performance såväl ensam som i performanceduon WDWSYP (when death won’t solve your problem).

WDWSYP är verksamma mitt i spänningsfältet mellan musik och konst. Duon består av konstnären Simon Sjöström, även han studerande vid Umeå konsthögskola och Charlotte Ostritsch. Samarbetet startade 2017 när de studerade på Örebro Konstskola tillsammans.

Under vernissagen lördagen 31/8 14.00 kommer WDWSYP genomföra ett specialkomponerat performance på temat ensamhet och längtan.

”Galleri Hörnan” kureras av Jens Haraldsson. De utställda verken ses i samband med att man ser föreställningen ”Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula.” eller besöker andra evenemang på Örebro Teater.

Kultur | Vernissage om ensamhet och längtan på Örebro Teater<
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login