Verklighet och fiktion blandas i unikt 1700-talsdrama om livet kring Sveriges störste möbelkonstnär Georg Haupt

Av den 24 september, 2020

Det är höst år 1779 i Gustav III:s Stockholm. Sara ligger förvirrad kvar i brudsängen efter att ha äktat en nära dubbelt så gammal man, Sveriges störste möbelkonstnär Georg Haupt. Fem år senare står hon som änka, ställd inför hotet om att konserveras. I Den konserverade änkan skildrar romandebuterande Hélène Gullberg, historiker och intendent vid Kungliga hovstaterna, verkliga personers oberättade öden och blandar fakta med fiktion. Med ett mustigt språk och en stark doft av sågspån, brännvin och perukpuder bjuds läsaren in i 1700-talets Stockholm.

— Både Georg Haupt och änkekonservering är sådana fantastiska ämnen. Det förvånade mig att inget skönlitterärt skapats kring dem, så efter cirka 15 år grunnande blev det till slut jag själv som skrev romanen. Förhoppningsvis kan jag med den sprida intresset för vår hantverkshistoria och en bortglömd del av kvinnohistorien. Georg Haupts koppling till kungahuset gjorde ämnet än mer relevant för mig. Som man brukar säga; skriv där du står. Det har jag verkligen gjort, säger Hélène Gullberg.

När Georg Haupt gått bort ökar påtryckningarna att hans änka Sara ska gifta om sig — bli ”konserverad”, och då med mannen hon fruktar. Vad är han egentligen kapabel till i sin jakt på mästartiteln? Ska Sara lyckas stå emot honom och skrået? Vid sidan av finns de andra i familjen och på verkstaden som slåss med sina egna demoner: en homosexuell lärgosse, en bitter hovintendent, en stum piga och en driven kaffemamsell.

Den konserverade änkan är en historisk roman om kärlek, möbelkonst och kvinnors livsvillkor under gustaviansk tid. Läsaren får följa Saras spirande kärleksliv från brudsäng och ovisshet, till nyfikenhet och passion. Likaså Saras utforskande av möbelyrket från naiv okunskap till en strävan att med list och envishet bli en fullfjädrad verkstadsänka. Med ett starkt persongalleri, mustigt språk och högt tempo är denna roman svår att lägga ifrån sig. Författarens gedigna kunskap om tiden och miljöerna lyser igenom och skänker berättelsen stor trovärdighet med mängder av spännande och intressanta detaljer.

Titel: Den konserverade änkan
Författare: Hélène Gullberg
Boken släpps: 21 september
Första recensionsdag: 28 september
Kommer även som ljudbok!

Hélène Gullberg är historiker och intendent på Kungliga slottet och har tidigare arbetat som möbelspecialist på Bukowski Auktioner. Hon har deltagit som expert i SVT:s produktion Historieätarna och under hösten 2020 deltar hon i TV4:s produktion Drottningarna.

Kultur | Verklighet och fiktion blandas i unikt 1700-talsdrama om livet kring Sveriges störste möbelkonstnär Georg Haup
Örebroguiden

Källa: Historiska Media

You must be logged in to post a comment Login