Veckans nyhetsbrev från LindeKultur (vecka 48)

Av den 29 november, 2019

John Lundvik gästartist på Harmonis Caprice 2020
Lördag 18 april 2020 är det dags för Manskören Hamonis 37:e Caprice i Lindesberg. Två föreställningar ges i Lindesberg Arena under dagen – kl 14.00 och 18.30 – med två gäster: John Lundvik (bilden) och en hemlig gäst som avslöjas under showen.

Efter lyckade Beatles-konserter – nu blir det julmusik
Efter två lyckade Beatles-konserter med Ludvika Musikkår och Martin Almgren inför fullsatta lokaler i Ludvika och Lindesberg laddar nu Guldsmedshyttans Musikkår för julkonsert med Linda Nordin Johansson i Guldsmedshyttans kyrka söndag 15 december kl 16:00.

Lindesbergs Filmstudio visar finska ”Olavi Virta”
Tisdag 3 december kl 19.00 avslutar Lindesbergs Filmstudio höstterminen med den finska filmen ”Olavi Virta” på Folkets Hus Bio. Filmen är en dramabiografi om en av Finlands mest framgångsrika sångare genom tiderna. Filmen visas i samarbete med Lindesbergs kommuns finska förvaltningsområde och är öppet och gratis för alla.

Lindesbergs Hembygdsförening: Adventskaffe och program för 2020
Söndag 1 december (första advent) kl 13:00-16:00 avslutar Lindesbergs Hembygdsförening programåret 2019 med adventskaffe i Blombergska gården, Kungsgatan 48. Samtidig presenterar föreningen programåret 2020 och börjar försäljningen av Modellbyggarnas kalender 2020.

Frövifors Pappersbruksmuseum och Uskenbygden med i projekt för hållbar platsutveckling
Frövifors Pappersbruksmuseum och Uskenbygden (med bland annat Siggebohyttans bergsmansgård) är två av sju industrihistoriska platser i Bergslagen som valts ut för medverkan i ”Bruk 2.0: Hållbar Platsutveckling” – ett projekt som ska utveckla natur-och kulturmiljöer till hållbara besöksmål.

BeeScanning tvåa i tävlingen Framtidens entreprenör
BeeScanning – som räddar bin från parasiter med hjälp av en mobilapp – kom på en hedrande andraplats i tävlingen Framtidens entreprenör som Svenska Dagbladet gör i samarbete med Carnegie och som avgjordes i torsdags (21 november).

Nick Furderer och Ragnar Lindén aktuella i kommande konstevenemang
Lindesbergs Konstförening har två aktuella evenemang på gång i Lindesberg: Lördag 30 november är det vernissage för en utställning med bilder av Nick Furderer som pågår till 8 januari. Måndag 9 december hålls en föreläsning om Ragnar Lindén som skulle ha fyllt 100 år i år.

Rolf Karlssons fotoprojekt har blivit bildbok
”Miljöer du känner – men kanske inte sett” är namnet på ett fotoprojekt som Rolf Karlsson började arbeta med 2010. Nu har bilderna samlats i en bildbok med samma namn som finns att köpa på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.>

Hjalmar Bergman-komedi på Stadra Teater i sommar
Hjalmar Bergmans komedi från 1920-talet ”Dollar” blir Stadra Teaters tredje och avslutande föreställning på ett Hjalmar Bergman-tema. 2018 dramatiserade Agneta Pleijel Bergmans roman Flickan i frack. I somras gavs Ylva Eggehorns pjäs Hjalmar och vår Herre. Till den kommande sommaren får Hjalmar Bergman i egen hög person själv ta till orda, i denna hans lite mer okända komedi.
……………………………………………………………………….
Finsk kulturvecka i Lindesberg
Lindesbergs kommun – som är ett finskt förvaltningsområde – bjuder in till finsk kulturvecka 2-7 december:

Måndag-lördag 2-7 december: Lindesbergs stadsbibliotek: Fotoutställning En finsk familj på 1950-talet. Pappa Kaarlos bilder ur familjen Heiniemis fotoalbum – bland annat Stripavägen och Stråssa gruva.

Tisdag 3 december kl 19.00 avslutar Lindesbergs Filmstudio höstterminen med den finska filmen ”Olavi Virta” på Folkets Hus Bio. Filmen är en dramabiografi om en av Finlands mest framgångsrika sångare genom tiderna. Filmen visas i samarbete med Lindesbergs kommuns finska förvaltningsområde och är öppet och gratis för alla.

Torsdag 5 december kl 18.30 föreläser Kristian Borg – redaktör för antologin ”Finnjävlar” – på Lindesbergs stadsbibliotek. Kristian Borg är journalist och förläggare, född och bosatt i Stockholm. Hans föräldrar träffades på Finlandsfärjan och arbetade inom bland annat städ- och restaurangbranschen.

Fredag 6 december kl 10-18: Fira Finlands nationaldag på Lindesbergs stadsbibliotek. Det kommer att finnas försäljning av finska specialiteter och finsk mat. Det kommer att vara kulturcafé, underhållning och utställningar. Kl 10-14: Sverigefinsk kulturdag: Finska julsmaker och julsaker. Bibliotekets foajé. Kl 11-13: Programcafé: Väntjänstens finska kör samt berättarcafé. Scenen. Fri entré.

……………………………………………………………………….
Årets utgåva av LiR:aren klar
Nu är årets upplaga av LiR-aren klar och kommer att finnas till försäljning på Julmarknaden i Rockhammar lördag 30 november kl 10-15. Några tidigare nummer av LiR-aren kommer också att säljas, men till reducerat pris. LiR startade sin verksamhet 1990 som en form av hembygdsförening med syfte att sprida kunskap om Rockhammar med omnejd. Ur detta föddes Jultidningen som gavs ut varje jul 1990-2002. År 2003 var föreningen nära att läggas ”i malpåse” men räddades av ett glatt gäng entusiaster och 2004 bytte Jultidningen namn till LiR-aren och det första numret gavs ut. Och den ges fortfarande ut med ett nummer per år, lagom till Julmarknaden i Rockhammar som arrangeras av Föreningen Liv i Rockhammarsbygden (LiR).
……………………………………………………………………….

Black Friday-erbjudande på Folkets Hus Bio i Lindesberg:
Missa inte fredagens Black Friday-erbjudande: Fem biobiljetter + fem mellanpopcorn för 400 kronor (ord 650 kronor). Kan endast köpas fredag 29 november på bion eller på 37:an. Film är bäst på bio!

You must be logged in to post a comment Login