Veckans nyhetsbrev från LindeKultur (vecka 47)

Av den 22 november, 2019

Dags för Lindesbergs stora litterära arrangemang – Bokens Dag
Torsdag 28 november kl 18:30 är det återigen dags för Lindesbergs stora litterära arrangemang – Bokens Dag 2019 i Lindeskolans aula. Arne Johnsson gästas i år av fem aktuella författare – Ingrid Carlberg, Mårten Melin, Håkan Nesser, Anna-Karin Palm och Nina Wähä – varav tre är nominerade till årets Augustpris som delas ut på måndag 25 november.

Bra elever på Lindeskolan hyllades med BEL-stipendier
Dilnaz Abulkhariyeva och Matilda Klack blev årets BEL-stipendiater på Estetiska programmet när Sparbanksstiftelsen Bergslagen delade ut totalt 150.000 kronor till elever som utmärkt sig under året på Lindeskolan – gymnasieskolan i Lindesberg.

Ny hembygdsskrift om byggmästare i Lindesberg
Vilka var byggmästarna som formade staden Lindesberg? I en ny skrift från Lindesbergs Hembygdsförening berättar hembygdsforskaren Cicki Eriksson om nio små och stora byggmästare som verkade i Lindesberg 1863-1923.

Kristian Borg föreläser i Lindesberg och Nora om ”Finnjävlar”
Torsdag 5 december kl 18.30 föreläser journalisten och förläggaren Kristian Borg – redaktör för antologin ”Finnjävlar” – på Lindesbergs stadsbibliotek. Dagen före (4 december) hålls samma föreläsning på Nora bibliotek. Fri entré.

Gabriella Blixt (Frövi) vann årets skrivartävling Digit
Gabriella Blixt i Frövi vann första pris i högstadieklassen i årets regionala skrivartävling Digit med novellen ”Katedralen”. Priset (diplom och 2.000 kronor) delades ut på Litteraturen lördag i Örebro.

Nick Furderer och Ragnar Lindén aktuella i kommande konstevenemang
Lindesbergs Konstförening har två aktuella evenemang på gång i Lindesberg: Lördag 30 november är det vernissage för en utställning med bilder av Nick Furderer som pågår till 8 januari. Måndag 9 december hålls en föreläsning om Ragnar Lindén som skulle ha fyllt 100 år i år.

Chris Kläfford fick Manskören Harmonis kulturpris 2019
Chris Kläfford fick Manskören Harmonis kulturpris 2019 till Gudrun Perssons minne som i år delades ut av för tredje året. Chris valde att skänka prissumman 5.000 kronor till estetprogrammet på Lindeskolan för att främja utvecklingen av framtida artister.

Arga änkan – finsk komedi live på bio i Lindesberg
Fredag 22 november kl 18:00 visas finska komedin Arga änkan i direktsändning från Helsingfors Stadsteater på Folkets Hus Bio i Lindesberg. Arga änkan är en nyskriven, kaxig komedi som bygger på Minna Lindgrens hyllade roman med samma namn – om vänskap, kärlek och att leva livet fullt ut mot alla odds!

Ny rapport: Sårbart kulturutbud i landsbygden
Myndigheten för kulturanalys har kartlagt kulturutbudet i Sveriges 290 kommuner 2013–2017. Rapporten, Kulturens geografi, visar att kulturutbud finns i samtliga 290 kommuner, men utbudet är större i storstadskommuner och i täta kommuner med närhet till en större stad, medan landsbygdskommuners kulturutbud är beroende av enskilda aktörer.

Tommy Körberg ger konsert i Lindesberg
Söndag 8 mars 2020 kl 18:00 kommer Tommy Körberg till Lindesberg för konsert i Lindeskolans aula. Det blir en kväll med Tommy Körberg där han framför ett axplock från hans långa musikaliska karriär. På piano medverkar Carl Flemsten.

Kultur & Musik | Veckans nyhetsbrev från LindeKultur (vecka 47)
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login