Veckans nyheter från Nätverket Lindekultur (vecka 5)

Av den 3 februari, 2017

Dags igen för Vinterspår – Lindesbergs största kulturevenemang
Årets Vinterspår (4-5 februari) presenterar återigen ett välfyllt program med konst, hantverk, design, musik, mat och andra kulturupplevelser på 28 olika besöksplatser över hela kommunen.

Teater, musik och mycket konst på Vinterspår i Frövifors Pappersbruksmuseum
Årets Vinterspår hålls 4 och 5 februari kl 10.00-16.00. På Frövifors Pappersbruksmuseum samlas ett 20-tal utställare som bjuder på allt från hantverk, bilder, skulptur, fotografi och musik. Dessutom spelas Shakespeares ”Stormen” på lördagen kl 17.00. I galleriet erbjuds barn att prova på luffarslöjd, i museets café säljs fika och varm korv.

Gallari Vilan är med på Vinterspår även i år
”Givetvis är vi med i Vinterspår 2017 och vi hade många besökare senaste Vinterspår, cirka 120 gäster. I år visar vi verk av två gäster, Jenny Gustafsson och Veronica Berglund, och våra egna verk”, hälsar Rosemarie och Mattias Rudenvall på Galleri Vilan i Sällinge.

Kulturskolans elever ger kriminalmusikal på Vinterspår
På lördag (4 februari) ges ”Äntligen föreställning”, en slags musikal av och med teater-, dans- och musikelever från kulturskolan Garnalia som inslag i Vinterspår. Mer än 60 elever står tillsammans på scen i en färgsprakande och överraskande föreställning.

Linde bergslags församling aktiv i Vinterspår
Den 4-5 februari 2017 arrangeras kulturarrangemanget Vinterspår i hela Lindesbergs kommun. Linde bergslags församling bidrar med program vid alla fyra kyrkor i församlingen – Guldsmedshyttan, Ramsberg, Vedevåg och Lindesberg.

Marianne Degerman visar ”Okända vänner” på Vinterspår
Marianne Degerman håller öppet hus i sin ateljé på Södra Torggatan 8 i Lindesberg på Vinterspår 2017 som hålls kommande helg (4-5 februari) kl 10:00-16:00 båda dagarna.

Öppet hus i Blombergska gården under Vinterspår
Linde Fornminnes- och Hembygdsförening håller under Vinterspår 4-5 februari öppet hus i Blombergska gården på Kungsgatan 48 i Lindesberg där medlemmar visar modellbygget ”Lindesberg på 1920-talet”.

Många deltagare på Vinterspår i Stripa Gruvmiljö
Första helgen i februari (4-5 februari) äger Vinterspår rum för nionde året i rad, i år med närmare 120 programpunkter på 28 besöksplatser över hela Lindesbergs kommun. Flera av deltagarna är samlade i Stripa Gruvmiljö där det bjuds på konst, hantverk, design, musik, mat och andra kulturupplevelser.

Mormorsfritis i ABF-huset på Vinterspår
Åsa Falk och Boel Johansson är två av konstnärerna som bjuder in till mormorsfritis i ABF-huset 4 och 5 februari kl 10-16 båda dagarna.

……………………………………………………..

Beredningsgruppen: ”Det blir inget separat kulturpolitiskt program i Lindesberg”
Kommunstyrelsens beredningsgrupp för kultur- och fritidsfrågor i Lindesbergs kommun kommer att föreslå ett gemensamt kultur- och fritidspolitiskt program, alltså inget separat kulturpolitiskt program. Det framkom när representanter för Nätverket Lindekultur fick svar på frågor om arbetet med programmet vid ett möte med beredningsgruppen.

Förening får svar om kulturarvsarbetet i Lindesbergs kommun
Vilken form av samarbete tänker kommunens styrande ha med Linde Fornminnes- och Hembygdsförenings vad gäller kulturarvsfrågor i fortsättningen? Det är en av frågorna som föreningen ställer i ett öppet brev till Kommunstyrelsen och Tillväxtutskottet i Lindesbergs kommun. Nu har föreningen fått svar av kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S).

Miljöpartiet vill utveckla biografverksamheten i Lindesberg
”När väl digitaliseringsprojekt är i hamn kan inte biografägaren (kommunen) luta sig tillbaka i fåtöljen, utan borde istället ta tillfället i akt och satsa på verksamhetens växande för att utnyttja nya möjligheter och profilera sig inom denna kultursektor, gå ihop ekonomiskt och bli en överlevare”, skriver Miljöpartiet i en motion.

Per Zetterlund presenterar dragspelaren ”Pepparn”
Onsdag 8 februari ordnar Linde Fornminnes- och Hembygdsförening en kväll om dragspelaren Leif ”Pepparn” Pettersson, ett sorglöst musikaliskt geni med ett sorgligt öde. Per Zetterlund – som har skrivit boken ”Pepparn – en kulturell rebell” – berättar om hans liv, visar filmer och bilder.

Lindesbergs Filmstudio visar ”Welcome”
Torsdag 9 februari kl 19.00 visar Lindesbergs Filmstudio ”Welcome” – ett drama från Frankrike i regi av Philippe Loiret. Filmen aktualiserar en humanitär krissituation, och väcker samtidigt en brännande politisk fråga.

Kammarmusikförening presenterar vårens program
Ljusnarsbergs kammarmusikförening, ”hela Bergslagens musikförening”, presenterar fyra musikstunder i höst med program av bland annat Thomas Lundkvist, Eva B Magnusson och Camilla Malén Friman.

Nytt regionalt stöd gör verklighet av idéer med samhällsnytta
Region Örebro län kommer under våren införa en ny stödform för sociala innovationer, eller idéer som ska ge ökad samhällsnytta. Man ska kunna söka upp till 50.000 eller 200.000 kronor beroende på typ av stöd. Nätverket Lindekultur efterlyser projektidéer och intresserade som tillsammans vill söka detta stöd.

Stefan Jansson i sin NA-blogg: Utan Björn stannar bion
På tal om omoderna saker. Det är få saker som är så omodernt i vårt samhälle som ideell arbete. Ändå är det en förutsättning i alla delar i vårt föreningsliv. För att föreningar i hela landet ska kunna fungera krävs det eldsjälar som drivs av idealism.

………………………………………..

PÅ GÅNG I KULTUR-LINDESBERG:

  • 04 Feb 10:00: Vinterspår över hela Lindesbergs kommun
  • 04 Feb 17:00: ”Stormen”. Teater på Frövifors Pappersbruksmuseum
  • 05 Feb 10:00: Vinterspår över hela Lindesbergs kommun
  • 08 Feb 18:30: En kväll om dragspelaren Pepparn. Församlingshemmet i Lindesberg
  • 09 Feb 18:30: Föreläsning: Förintelsens goda människor. Fellingsbro Folkhögskola
  • 09 Feb 19:00: Lindesbergs Filmstudio: ”Welcome”. Lindesbergs Folkets Hus Bio
  • 09 Feb 19:00: STF Bergslagen: Årsmöte med Staffan Blixt och runstenar. Församlingshemmet i Lindesberg
  • 11 Feb 16:00: ”Stormen”. Teater i Bygdegården Sveaborg i Spannarboda.
  • 11 Feb 16:00: Nätverket Lindekultur: Nätverksträff- och fest: OBS INSTÄLLT

Kultur & Musik | Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login