Veckans nyheter från Nätverket Lindekultur

Av den 8 oktober, 2016

Veckans nyheter från Nätverket Lindekultur (vecka 40):
………………………………………..

Inbjudan till dialogmöte om Kulturarv Bergslagen
Onsdag 26 oktober fortsätter Nätverket Lindekultur höstens serie dialogmöten på temat kulturen som tillväxtmotor för Lindesberg. Det tredje dialogmötet handlar om Kulturarv Bergslagen – en projektidé om vad Lindesberg kan bidra med för att stimulera och stödja utveckling av regional kultur. Dialogmötet börjar kl 18.30 på Lindesbergs Stadsbibliotek och är öppet för alla intresserade.

Lindesbergs kommun säljer Munkhyttans skolmuseum
Lindesbergs kommunala fastighetsbolag FALAB kommer att sälja Munkhytteskogen inklusive skolmuseum, skyttebanor och fjärilsreservat. ”Det är lite tidigt att idag säga om Munkhytteskogen kommer att säljas under 2017 eller 2018 – men säljas ska den”, meddelar Roger Sixtensson – VD i FALAB.

Regional kulturfrukost i Örebro om kultur i förskola/skola
Ät frukost och prata kultur – samtidigt! Region Örebro läns kulturfrukostar i Örebro är till för att främja utveckling av struktur och samarbete i länet. Frukostarna har olika teman och riktar sig till olika målgrupper. Kostnadsfritt! Nästa Kulturfrukost hålls tisdagen 15 november och har temat ”Kultur i förskola/skola” med målgruppen: alla som är intresserade av skol- och kulturfrågor.

Dags igen att söka bidrag från Sparbanksstiftelsen Bergslagen
Sparbanksstiftelsen Bergslagen vill genom ekonomiska bidrag vara en aktiv deltagare i utvecklingen av bygden och genom bidrag främja verksamheter inom näringsliv, forskning, utbildning, idrott och kultur. Nästa fördelning av bidrag görs 10 november 2016 av ansökningar som kommit in till stiftelsen senast 28 oktober.

Damkören Akvileja har hittat ny körledare
Äntligen!!! skriver Damkören Akvileja på sin Facebook-sida: ”Sedan några veckor tillbaka kan vi hälsa Eli Pettersson Järvi välkommen som vår nya körledare”.

Linde bergslags församling erbjuder gratisbussar till Världens café
Tack vare ett ekonomiskt bidrag från Västerås stift kan Linde bergslags församling bjuda asylsökande och andra som vill delta i arrangemanget Världens café på gratis bussresa till och från församlingshemmet i Lindesberg.

………………………………………..

6-12 okt: Kommunens konst visas på Popup-utställning i Lindesberg
Har du undrat vad som finns i kommunens konstgömmor? Nu har du chansen. Under en vecka (6 -12 oktober) dyker en del av kommunens konst upp i Galleri Konstrummet, Lindesbergs stadsbibliotek, i en så kallad Popup-utställning.

8 okt: Skördefest med poetisk äppelresa i Öskebohyttan
Lördag 8 oktober kl 18.00 bjuder Önskebohyttans kultur- och missionskrets in till Skördefest: ”Äpplet faller inte långt från dikten” är en poetisk äppelresa med Clas Thor och Astrid Lindén i Öskebohyttans missionshus.

9 okt: Premiär för dansföreställning på Frövifors pappersbruksmuseum
Söndag 9 oktober är det premiär för Lena Josefsson och Kompani Raande-vo på Frövifors pappersbruksmuseum. I ett samarbete mellan Region Örebro län och Lindesbergs kommun ges dansföreställningen ”What is the definition of home? (part 1)”.

9 okt: Kulturmöten genom utflykt till Järleån och Frövifors pappersbruksmuseum
”Tillsammans skapar vi kulturmöten”, skriver Hopajola, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Länsstyrelsen Örebro län i sin inbjudan till bussutflykt söndag 9 oktober till Järleån och Frövifors pappersbruksmuseum.

13 okt: Lindesbergs Filmstudio presenterar ”Jordens salt”
Lindesbergs Filmstudio fortsätter höstterminen torsdag 13 oktober med ”Jordens salt” – en fransk-brasiliansk dokumentär om fotografen Sebastiao Salgado. Den senaste filmen – ungerska ”Sauls son” – fick betyget 3,4 av 94 besökare varav 83 som röstade.

13 okt: Bildspel från Marsfjället på fotoklubbens månadsmöte
Lindesbergs Fotoklubb – mötesplatsen för fotointresserade i Lindesberg och Bergslagen – har månadsmöte 13 oktober då Jens Thuresson visar ett eget bildspel under rubriken ”I Marsfjällets skugga”.

14 okt: ”Missa inte konserten med slagverkskvartetten GONG”
”Vi har lyckats knipa den unga sverigeledande slagverkskvartetten GONG under deras landsturné”, meddelar Thomas Lundkvist – ordförande i Ljusnarsbergs kammarmusikförening. GONG – som är enastående skickliga och roliga – spelar i Bångbro Folkets Hus fredagen 14 oktober kl. 19:00.

15 okt: Opera på bio i Lindesberg: Tristan och Isolde från Metropolitan
Tristan och Isolde från Metropolitan med svenska sopran Nina Stemme i huvudrollen visas lördag 15 oktober på Folkets Hus i Lindesberg. Det är säsongens första sändning från Metropolitan och dess hundrade som sänds på bio.

15 okt: Tio år med direktsänd opera från Metropolitan
I tio år har Metropolitan i New York sänt opera live till biografer runt om i världen. Från början var det sju länder inblandade – idag är det 70. Säsongens premiär – den 100:e livesändningen någonsin – är Wagners Tristan och Isolde med Nina Stemme i rollen som Isolde.

15 okt: Ann Björk ställer ut akvareller i Lindesberg
Nu är det återigen dags att se Ann Björks akvareller i Galleri Konstrummet, Lindesbergs stadsbibliotek. Utställningen pågår 15 oktober – 16 november med vernissage lördag 15 oktober kl 12.

15 okt: Björn J:son Lindh-verk framförs i Ramsbergs kyrka
Transmission Mass och andra verk av Björn J:son Lindh framförs lördag 15 oktober kl18 i Ramsbergs kyrka och söndag 16 oktober kl 18 i Nora kyrka.

18 okt: Lindesbergs Riksteaterförening presenterar ”Små kvinnor från Macondo”
Lindesbergs Riksteaterförening presenterar tisdag 18 oktober kl 19.00 ”Små kvinnor från Macondo” med Teater Luna i Folkets Hus Teater, Lindesberg. ”Små kvinnor från Macondo” är en föreställning om såväl utanförskap som gemenskap, rotlöshet, exil och försoning.

11-13 nov: Linde bergslags församling firar Martin Luther 500 år
Nästa år (2017) är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser. Linde bergslags församling börjar firandet redan i år med en Martin Luther-helg 11-13 november med bland annat en föreställning av och med Per Ragnar i Lindesbergs kyrka.

………………………………………..

Kommande kulturevenemang i Lindesbergs kommun:
08 Okt 10:00: Gunnar Verngrens nya bok signeras: Akademibokhandeln i Lindesberg
08 Okt 18:00: Skördefest med poetisk äppelresa: Öskebohyttans missionshus
09 Okt 10:00: Kulturmöten: Naturreservatet Järleån och Frövifors pappersbruksmuseum
09 Okt 16:00: Dansföreställning: Frövifors pappersbruksmuseum.
12 Okt 09:00: Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek
13 Okt 13:00: Öppet hus i Olofsborg, Fellingsbro
13 Okt 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: Månadsmöte
13 Okt 19:00: Vinylafton på Lindesbergs stadsbibliotek
13 Okt 19:00: Lindesbergs Filmstudio: JORDENS SALT
15 Okt 12:00: Vernissage: Ann Björk: Galleri Konstrummet, Lindesbergs stadsbibliotek
15 Okt 18:00: Konsert i Ramsbergs kyrka
15 Okt 19:00: Opera på bio: Tristan och Isolde från Met: Folkets Hus Bio, Lindesberg
18 Okt 19:00: Teater i Lindesberg: SMÅ KVINNOR FRÅN MACONDO: Folkets Hus Teater, Lindesberg
19 Okt 19:00: Flygtur över Linde: OBS INSTÄLLT
25 Okt 19:00: Lindesbergs Filmstudio: MUSTANG
26 Okt 18:30: Dialogmöte 3: Om projektidén Kulturarv Bergslagen: Lindesbergs Stadsbibliotek
27 Okt 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: Arbetsmöte

Kultur & Musik | Länet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login