Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 9)

Av den 1 mars, 2019

Roland Hellsing – Årets Eldsjäl i Lindesberg
Roland Hellsing, ordförande i Manskören Harmoni. har tilldelats utmärkelsen Årets Eldsjäl av Lindesbergs kommun med följande motivering från kommunens näringslivschef Wilhelm Magnusson: ”Att både besökare och lindesbergare kan samlas, glädjas och uppleva saker tillsammans skapar ett mervärde som inte ska förringas. Genom ett gediget engagemang, fantastiskt samarbete och entusiasm för Lindesberg tilldelas Roland Hellsing utmärkelsen Årets Eldsjäl i Lindesberg”.

Lindesbergs kommuns näringslivsavdelning har tidigare tilldelat utmärkelsen Årets Eldsjäl till Arne Johnsson 2017 (”en av Sveriges mest uppskattade verksamma poeter och kulturarbetare med stort engagemang i kommunens kulturevenemang”) och Helena Nilsson 2015 (”för Paint the city som satt Lindesberg på kartan”).


”Knytgubbarna” i Fellingsbro hjältar i ny barnbok
Tack vare ”Knytgubbarna” i Fellingsbro har nyanlända barn och andra ortsbor fått chansen att åka skridskor. I en ny barnbok får läsarna nu följa eldsjälarnas betydelse för ett flyktingbarn från Syrien. Boken heter ”Ceva och skridskorna” och är skriven av författaren Monica Zak och illustrerad av Gunna Grähs (bilden) – båda bosatta i Stockholm.

Ny berättarkväll med Per Zetterlund om Pepparn och hans liv

Onsdag 27 mars kl 19:00 håller Per Zetterlund en ny berättarkväll om dragspelslegendaren Leif Pepparn Pettersson i Lindesbergs församlingshem. Lindesbergs Hembygdsförening arrangerar och biljetter till evenemanget (endast förköp gäller) säljs av Lindesbergs bibliotek med början den 25 februari.

”Sånger om järn” i Spannarboda och Kopparberg

Lördag 30 mars kl 18:00 i Spannarboda och söndag 31 mars kl 15:00 i Kopparberg presenterar Thomas Lundkvist och Fred Lane ”Sånger om järn” – lättsamma och allvarliga visor från Sverige och England.

Vem ska bli 2019 års kulturstipendiat i Lindesberg?
Senast på söndag (3 mars) ska du söka eller nominera mottagare av Lindesbergs kommuns Kulturstipendium, Föreningsledarstipendium och Byggnadspris. Vem som helst kan söka stipendierna eller nominera kandidater.

Lindesbergs stadsbibliotek: Bokcafé om musiken och litteraturen
Tisdag 5 mars kl 19.00 (OBS nytt datum och att det är kvällstid) bjuder Per Andersson med kollegor på Lindesbergs stadsbibliotek in till bokcafé om musiken och litteraturen – två konstformer som befruktar varandra.

Författarbesök om stickning på Lindesbergs stadsbibliotek
Onsdag 13 mars kl 19:00 kommer stickboksförfattaren och designern Maja Karlsson till Lindsbergs stadsbibliotek för att berätta om sin nya bok ”Trettiofem vantar”. Maja Karlsson – som är född och uppvuxen i Guldsmedshyttan – bor i Arvika och verkar där i en ateljé ”med knarrigt trägolv och vansinnigt vacker rosentapet”.

Region Örebro län: Dags att söka sommarens kulturferiepraktik
Feriepraktik kultur är sommarjobbet för ungdomar som vill arbeta med bild och form, dans, film, litteratur, slöjd eller teater sommaren 2019. Feriepraktiken är öppen att söka för alla ungdomar i Örebro län som till sommaren går ut nionde klass, åk 1 eller åk 2 på gymnasiet. Ansökan är öppen mellan 1-31 mars 2019.


Medborgarskolan ansluter sig till Nätverket LindekulturMedborgarskolan i Örebro län har anslutit sig till Nätverket Lindekultur. ”Vi erbjuder kurser, utbildningar, studiecirklar och samarbeten med grupper och organisationer. Vi är en av Örebros största studieförbund med en bred verksamhet inom många ämnesområden. Nu expanderar vi vår verksamhet ytterligare i hela länet och eftersöker därför nya samarbeten i Lindesberg med omnejd”, skriver verksamhetsutvecklare Erika Wallberg:
”Ladda upp ditt kunskapsbatteri med lustfyllda kurser, studiecirklar, föreläsningar eller varför inte företagsutbildningar. Hos oss finns alla varianter. Vi deltar på aktiviteter och vill sprida folkbildning, ett lustfyllt sätt att lära”.

Så går arbetet vidare med kulturpolitiska programmet
När tiden gick ut för att lämna in synpunkter på förslaget till kulturpolitiskt program i Lindesbergs kommun hade tio remissvar kommit in. ”Nu ska remissvaren sammanställas och eventuellt arbetas in i förslaget och det börjar vi med 18 mars – sedan får vi se hur lång tid det tar”, skriver Irja Gustavsson (S).

Liberalerna i nytt remissvar om kulturpolitiska programmet
Kulturråd. Kulturpeng per capita. Läsförmåga och läsförståelse hos barn och ungdomar. Museum. Det är punkter som Liberalerna tar upp i sitt andra och uppföljande remissvar på förslaget till Kulturpolitiskt program i Lindesbergs kommun.

Vänsterpartiet om kulturpolitiska programmet
”Det borde finnas en formulering som trovärdigt kommunicerar att Lindesberg verkligen vill satsa på kultur”, skriver Vänsterpartiet i sitt remissvar på förslaget till Kulturpolitiskt program i Lindesbergs kommun.

Kulturanalys 2019: Resurser och mål bör vara i balans
Myndigheten för kulturanalys bedömer att kulturpolitiken på flera områden inte fört kulturområdet närmare de nationella kulturpolitiska målen. ”De ekonomiska förutsättningarna för offentligt finansierade verksamheter att utföra sina uppdrag och svara upp mot målen måste garanteras – eller så måste verksamheternas mål anpassas till en lägre kostnadsnivå”, enligt rapporten.

Frågor om biografen fick ställas EFTER beslutet
Kommunfullmäktige i Lindesberg beslutade på måndagen enligt Kommunstyrelsens förslag – att ansvaret för biografverksamheten övergår till det kommunala bolagen Besök Linde AB. Men några svar på allmänhetens frågor om biografen fick inte ledamöterna höra förrän efter beslutet.

Frågor om biografen som ställdes på Allmänhetens frågestund
Hur har kommunledningen tänkt när det gäller de för- och nackdelar samt utvecklingsbehov som anges i beslutsunderlaget till det förslag om biografverksamheten som kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta. Det är en av frågorna till kommunledningen som kommer att ställas under Allmänhetens frågestund vid Kommunfullmäktiges sammanträde måndag 25 februari 2019.


Utställningar:

 • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt där inbjudna lokala konstnärer, skolklasser och föreningar fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.
 • Utställning i Galleri Konstrummet: Olof Astrup Hällqvist: Från Hemmets lugna vrå. Pågår till 13 mars.

På gång de kommande veckorna:

 • 02 Mar 09:30: Linde bergslags församling: Handarbetskafé i Ramsberg: Ramsbergs församlingsgård
 • 02 Mar 21:00: Löa Bygdegårdsförening: Shamrock: Löa Bygdegård
 • 03 Mar 11:00: Musiksaga för barn: Lindesbergs stadsbibliotek
 • 05 Mar 19:00: Bokcafé: Musik och litteratur: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 09 Mar 14:00: Damkören Akvileja: Våreld: Kulturums aula, Lindeskolan, Lindesberg
 • 10 Mar 19:00: Lindesbergs Riksteaterförening: ”Man skulle veta vad lycka är”: Löa Bygdegård
 • 12 Mar 19:00: Lindesbergs Filmstudio: Insyriated: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 13 Mar 19:00: Lindesbergs stadsbibliotek: Författarbesök: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 14 Mar 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: Månadsmöte: Klubblokalen i Sandströms, Lindesberg
 • 19 Mar 19:00: Linde Bergslags Släktforskarförening: Föreläsning: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 20 Mar 19:00: Lindesbergs Konstförening: Årsmöte: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 22 Mar 19:00: Lindeskolans Estetiska Program: Musikteater-föreställning: Lindeskolans aula, Lindesberg

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 9)
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login