Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 8)

Av den 23 februari, 2019

På måndag avgörs biograffrågan i Lindesberg
På måndag 25 februari sammanträder Lindesbergs kommunfullmäktige i Lindeskolans aula med start kl 17.00. Några av de ärenden som ska behandlas: Om bion ska övergå i ett av kommunens bolag eller ej; Medborgarförslaget om kommunalt samarbetsforum för kulturen i Lindesbergs kommun. Allmänheten är välkommen att besöka kommunfullmäktiges sammanträde. Lokalen är tillgänglig för rullstolsburna.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Kommunfullmäktige representerar folket i kommunen och tar beslut i kommunens viktigaste frågor.

Debatt: Bio i bolagsform i Lindesberg?!
På måndag (25 februari) ska kommunfullmäktige i Lindesberg ta ställning till den fortsatta biografverksamheten i Folkets hus. Hur har Besök Linde AB tänkt sig att verksamheten ska fungera? Förhoppningsvis kräver ledamöterna i kommunfullmäktige svar på våra frågor och begär en genomtänkt strategi för biografverksamheten, skriver Karin Smed-Gerdin och Lasse Smed i detta debattinlägg.

Medborgarförslaget till kommunfullmäktige i februari
Medborgarförslaget om kommunalt samarbetsforum för kulturen i Lindesbergs kommun är nu registrerat med ett ärendenummer (KS 2019/49) och kommer att tas upp på kommunfullmäktigemötet måndag 25 februari.


Lindesbergs Konstförening om kulturpolitiska programmet
”Vi tycker att inledningen är bra men saknar konkreta mål som bör finnas med för att kunna göra avstämningar under programtidens gång. Och vi efterlyser en kulturnämnd eller åtminstone en samrådsgrupp i kommunen”, skriver Lindesbergs Konstförening i sitt remissvar på förslaget till Kulturpolitiskt program för Lindesbergs kommun.

Sista chansen idag (22 februari) tycka till om kulturpolitiska programmet
Tyck till om kulturpolitiska programmet
Lindesberg ska ha ett brett, levande och attraktivt kultur- och föreningsliv för alla boende i kommunen. Därför är ett förslag på ett kulturpolitisk program framtaget. Nu vill kommunen veta vad du tycker om förslaget. Svar och synpunkter skickas senast 22 februari till kommun@lindesberg.se

Nämnder: 
Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden har svarat – men ännu inte Samhällsbyggnadnämnden Bergslagen.

Partier: 
Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har svarat – men ännu inte Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet.

Fyra föreningar har svarat: 
Lindesbergs Hembygdsförening, Lindesbergs Filmstudio, Linde Bergslags Släktforskarförening och Lindesbergs Konstförening.


Förslag: Lindesbergs kommun delas in i fyra servicenivåer
Att den kommunala service är olika i kommunens orter är inget nytt – den utvecklingen har pågått länge. Nu vill Lindesbergs kommun ha ett politiskt beslut på att det ska vara så genom att dela in kommunen i fyra servicenivåer. Planeringsunderlaget är tänkt att ange riktningen för verksamhets- och budgetplanering under 20 års tid.


Göran Greider gästar LivingRoom i Lindesberg

Onsdag 27 februari kl 19:00 är författaren och journalisten Göran Greider årets första gäst i föreläsningsserien LivingRoom. Han besöker Lindesbergs församlingshem för att tala om sin senaste bok ”I trädgården hörs andra ekon”. Föreläsningen är gratis.

Lindesbergs Filmstudio fortsätter vårterminen med ”En man och en baby”
Torsdag 28 februari kl 19:00 fortsätter Lindesbergs Filmstudio vårterminens filmprogram med den finska filmen ”En man och en baby” – en känslosam komedi där det inte bara är babyn som tar sina första steg. Filmen visas i samarbete med Lindesbergs finska förvaltningsområde och är gratis och öppen för alla!

Lindesbergs stadsbibliotek: Bokcafé om musiken och litteraturen
Tisdag 5 mars kl 19.00 (OBS nytt datum och att det är kvällstid) bjuder Per Andersson med kollegor på Lindesbergs stadsbibliotek in till bokcafé om musiken och litteraturen – två konstformer som befruktar varandra.

Resemagasin skriver om Frövifors Pappersbruksmuseum
”Ett besök på Frövifors Pappersbruksmuseum är att befinna sig i dåtid, nutid och framtid – samtidigt. Det är en plats för alla sinnen och för alla åldrar. Ett stycke industri- och kulturhistoria som inte lämnar någon oberörd”, skriver resemagasinet Hit&Dit i sitt senaste nummer.


Utställningar:

 • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt där inbjudna lokala konstnärer, skolklasser och föreningar fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.
 • Utställning i Galleri Konstrummet: Olof Astrup Hällqvist: Från Hemmets lugna vrå. Pågår till 13 mars.

På gång de kommande veckorna:

 • 26 Feb 06:00: Blombergska Bokhandeln: Bokrean startar
 • 26 Feb 19:00: Linde Bergslags Släktforskarförening: Årsmöte och föreläsning: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 27 Feb 19:00: LivingRoom: Göran Greider: Församlingshemmet i Lindesberg
 • 28 Feb 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: Arbetsmöte: Klubblokalen i Sandströms, Lindesberg
 • 28 Feb 19:00: Lindesbergs Filmstudio: En man och en baby (Yösyöttö): Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 02 Mar 09:30: Linde bergslags församling: Handarbetskafé i Ramsberg: Ramsbergs församlingsgård
 • 02 Mar 21:00: Löa Bygdegårdsförening: Shamrock: Löa Bygdegård
 • 05 Mar 19:00: Bokcafé: Musik och litteratur: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 09 Mar 14:00: Damkören Akvileja: Våreld: Kulturums aula, Lindeskolan, Lindesberg
 • 10 Mar 19:00: Lindesbergs Riksteaterförening: ”Man skulle veta vad lycka är”: Löa Bygdegård

Kultur & Musik | Lindekultur
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login