Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 7)

Av den 15 februari, 2019

Mycket kultur på sportlovet i Lindesberg
Lär dig göra film med din mobil eller platta. Sportlovsmatinéer på Folkets Hus Bio. Upplev Lindesberg i miniatyr och hitta husen. Det är några av de kulturaktiviteter som erbjuds på sportlovet (18-22 februari) i Lindesberg.

Jerker Virdborg på författarkväll i Svalbo
Söndag 17 februari kl 19:00 kommer Jerker Virdborg till författarkväll i Svalbo Café med berättelser i stearinljusens sken. Jerker Virdborg är författare, novellist och kulturskribent – och nu aktuell med ”Sommaren, syster”.

Årets framträdanden för Guldsmedshyttans och Hemvärnets Musikkår
Beatleskonsert med Martin Almgren för Guldsmedshyttans Musikkår och Nationaldagsfirande med efterföljande konsert i Örebro för Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan. Det är några av de officiella framträden i den preliminära spelplanen för musikkåren i Guldsmedshyttan med två roller – en civil och en militär.

Frövifors Pappersbruksmuseum ingår nu i samverkansmodellen

Frövifors Pappersbruksmuseum har nu – som första kulturinstitution i Lindesbergs kommun – ”uppgraderats” av Region Örebro läns Kultur- och fritidsnämnd – från enbart regionala föreningsbidrag till att även få del av statliga bidrag inom samverkansmodellen. ”Mycket positivt för vår verksamhet – det stärker oss långsiktigt”, säger museichef Mikael Tiderman.

………………………………………………………………………

Linde Bergslags Släktforskarförening om kulturpolitiska programmet

”Vi saknar förslag på eventuell samverkan i syfte att utveckla och tillgängliggöra kultur för olika målgrupper – inte bara de åldersgrupper som har hög prioritet i förslaget”, skriver styrelsen för Linde Bergslags Släktforskarförening i sitt remissvar på förslaget till Kulturpolitiskt program för Lindesbergs kommun.

Tyck till om kulturpolitiska programmet
Lindesberg ska ha ett brett, levande och attraktivt kultur- och föreningsliv för alla boende i kommunen. Därför är ett förslag på ett kulturpolitisk program framtaget. Nu vill kommunen veta vad du tycker om förslaget. Svar och synpunkter skickas senast 22 februari till kommun@lindesberg.se

Nämnder: Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden har svarat – men ännu inte Samhällsbyggnadnämnden Bergslagen.

Partier: Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har svarat – men ännu inte Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet.

Tre föreningar har svarat: Lindesbergs Hembygdsförening, Lindesbergs Filmstudio och Linde Bergslags Släktforskarförening.

……………………………………………………………………….

Nyheter i korthet från Fellingsbro

Nedslag i årets innehållsrika Vinterspår. Finstämd schlagermässa i Fellingsbro kyrka. Ishallens och gamla gymnastiksalens framtid är osäker. Det är några av nyheterna på fellingsbro.se – ”nättidningen om Sveriges bästa socken”.

Känd fotograf besöker Lindesbergs Fotoklubb
Torsdag 14 februari kl 18:30 får Lindesbergs Fotoklubb fint besök på sitt månadsmöte då Stefanie Andersson, känd fotograf, visar bilder och berättar hur hon jobbar.

Ny museimonter på Lindesbergs Stadsbibliotek invigs
Torsdag 14 februari kl 14:00 invigs Kulturenhetens nya museimonter på Lindesbergs Stadsbibliotek. I montern kommer föremål och utställningar med olika teman ur Lindesbergs museisamling att visas.

……………………………………………………………………….

Kommunstyrelsen: Biografen ska drivas vidare i bolagsform

Den styrande alliansen i Lindesbergs kommun (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet) tillsammans med Sverigedemokraterna fick som de önskade – Kommunstyrelsen föreslår att biografen i Lindesberg drivs vidare i kommunal bolagsform. Liberalerna var enda partiet som röstade emot förslaget på Kommunstyrelsens extramöte på tisdagen (11 februari).

L och S förklarar sina beslut om biografen i Lindesberg
”Återigen ett stolleprov! Ett ogenomtänkt, onödigt och dyrt beslut för skattebetalarna i kommunen”, skriver Nils Detlofsson (L). ”Genom att flytta biografverksamheten till det kommunala bolaget Besök Linde AB frigörs 83.000 kr per år i den kommunala budgeten som eventuellt kan användas till annan kulturverksamhet”, skriver S-ledamöterna i Kommunstyrelsen.

Biografen i Lindesberg gick med vinst 2018
Inför tisdagens extramöte om biografverksamheten visar det ekonomiska underlaget att biografverksamheten i Lindesberg (Folkets Hus Bio) gick med 114.000 kronor i vinst 2018.

Kommunstyrelsen i extramöte om biograffrågan i Lindesberg
På tisdag 12 februari kl 13:00 håller Kommunstyrelsen i Lindesberg extra sammanträde om hur biografen i Lindesberg (Folkets Hus Bio) ska drivas – i nuvarande regi inom kulturenheten eller i bolagsform i det kommunala bolaget Besök Linde AB. Sammanträdet hålls i Kommunhuset (lokal Leja) och är öppet för allmänheten.

Vad tycker du? Vad skulle du vilja ställa för frågor till ledamöterna i Kommunfullmäktige innan de tar det slutliga beslutet i biograffråga på mötet 25 februari. Skriv till info@lindekultur.se – eller ställ frågan på mötet genom möjligheten till ”Allmänhetens frågestund”.

……………………………………………………………………….

LindeDagen 2019: 75 utställare redan anmälda
Sjuttiofem utställare har nu anmält sig till LindeDagen 2019 – en bred och gemensam marknadsföring av det mesta av det bästa med Lindesberg. Sista anmälningsdag är 28 februari – därefter kan anmälningar bara tas emot i mån av plats, meddelar arrangerande Lindesbergs Rotaryklubb.

Kulturverksamheter som kommer att presentera sig på LindeDagen 8 maj:

 • Nätverket Lindekultur
 • Lindesbergs Hembygdsförening
 • Linde Bergslags Släktforskarförening
 • Manskören Harmoni
 • Lindesbergs Fotoklubb
 • Lindesbergs Konstförening
 • Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan/Guldsmedshyttans Musikkår
 • Föreningen Bergslagsflaggan
 • Lindesbergs Filmstudio
 • Linde Bergslags SläktforskarföreningLöa Hembygdsförening/Hyttans Hemligheter
 • Lindesbergs Riksteaterförening
 • Föreningen Kyrkbergets Vänner

……………………………………………………………………….

Utställningar:

 • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt där inbjudna lokala konstnärer, skolklasser och föreningar fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst. Läs mer på lindekultur.se >>
 • Utställning i Galleri Konstrummet: Olof Astrup Hällqvist: Från Hemmets lugna vrå. Pågår till 13 mars.

På gång de kommande veckorna:

 • 16 Feb 20:00: Chris Kläfford: The Imagine tour: Lindesberg Arena
 • 17 Feb 19:00: Författarkväll i Svalbo: Jerker Virdborg: Svalbo Keramik & Café
 • 20 Feb 13:00: Resta Bygdegård: Film: Resta Bygdegård
 • 26 Feb 06:00: Blombergska Bokhandeln: Bokrea
 • 26 Feb 19:00: Linde Bergslags Släktforskarförening: Årsmöte och föreläsning: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 27 Feb 19:00: Bokcafé: Musik och litteratur: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 28 Feb 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: Arbetsmöte: Klubblokalen i Sandströms, Lindesberg
 • 28 Feb 19:00: Lindesbergs Filmstudio: En man och en baby (Yösyöttö): Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 02 Mar 09:30: Linde bergslags församling: Handarbetskafé i Ramsberg: Ramsbergs församlingsgård
 • 02 Mar 21:00: Löa Bygdegårdsförening: Shamrock: Löa Bygdegård
 • 09 Mar 14:00: Damkören Akvileja: Våreld: Kulturums aula, Lindeskolan, Lindesberg
 • 10 Mar 19:00: Lindesbergs Riksteaterförening: ”Man skulle veta vad lycka är”: Löa Bygdegård

Kultur & Musik | Lindekultur
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login