Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 5)

Av den 1 februari, 2019

Vinterspår är ett kulturevenemang som startades 2008 på initiativ av Lindesbergs Konstförening. Sedan dess har Vinterspår utvecklats till en av kommunens största kulturevenemang med över hundra deltagare och tusentals besökare varje år.

Brukskontoret håller öppet hus under Vinterspår
Brukskontoret i Dalkarlshyttan håller öppet hus under Vinterspår 2-3 februari med rakubränning utomhus och flera utställare inomhus – Gunilla Dovsten, Mats Herminge, Marianne Degerman, Moa Rudebert, Ulla Jansson och Elisabet Jansson. I Vinterträdgården framför Kazue Ikeda en dansföreställning.

Musikaliska krumsprång i Rubinska Gården på Vinterspår
Lördag 2 februari kl 18.00 bjuder Svartälvens Pijpare och Borduner in till musikalisk salong i Rubinska Gården (Kungsgatan 2, Lindesberg) med musikaliska krumsprång ”Från spansk medeltid till engelsk renässans”.

Dags för årets Vinterspår i Lindesberg

Kommande helg (2-3 februari) är det dags för årets kulturarrangemanget Vinterspår med 134 utställare på 35 olika platser i Lindesbergs kommun som bjuder på upplevelser av kultur i olika former.

”På mattan!” – en poerevue på en matta under Vinterspår
Lördag 2 februari kl 19.00 och 22.00 ges ”På mattan!” – en poerevue med Polina Djusembeyeva (fiol, med flera instrument), Stefan Jansson (ord och sång), Arne Johnsson (ord, eventuellt triangel) och Johan Wennman (gitarr, med flera instrument). Detta är ett arrangemang inom ramen för Vinterspår 2019.

Åsa Falk – en av utställarna på Vinterspår
Åsa Falk är en av utställarna på Vinterspår som i år bjuder på 136 upplevelser av kultur i olika former på 35 olika platser över hela kommunen helgen 2-3 februari. Årets tema på Vinterspår är ”Platsens själ”. Åsa ställer ut i en källarlokal i Lindesberg med adress Hermanstorpsvägen 4/Snickaregatan.

Jaana Olsson – en av utställarna på Vinterspår
Jaana Olsson är en av utställarna på Vinterspår som i år bjuder på 136 upplevelser av kultur i olika former på 35 olika platser över hela kommunen helgen 2-3 februari. Årets tema på Vinterspår är ”Platsens själ”.

Lindesbergs Fotoklubb: Bildspel och filmer på Vinterspår: Folkets Hus Bio

Linde Bergslags Släktforskarförening: Möt oss på Vinterspår: Lindesbergs Stadsbibliotek

Linde Fornminnes- och Hembygdsförening: Öppet hus i Blombergska gården, Kungsgatan 48.


7 feb: Markus Lutteman föreläser i Fellingsbro

Torsdag 7 februari kl 18:30 inleder Fellingsbro Föreläsningsförening det nya året med en riktig rysare på Fellingsbro Folkhögskola när författaren Markus Lutteman föreläser. Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Ingen föranmälan. Efter föredraget blir det årsmöte.

9 feb: Carmen på bio i Lindesberg – men först nästa vecka
Carmen är den operaföreställning som verkligen spelas runt om i världen just nu. Och nu kommer den till Folkets Hus i Lindesberg – men först nästa lördag den 9 februari. I Lindesberg är det fullt upp nu i helgen med Vinterspår och Lindesbergs Filmstudios operasektion har valt att spela in Carmen, som vanligen direktsänds från Metropolitan i New York, och visa den lördag den 9 februari kl 19.00.

9 feb: Dags för årets elevmusikal: ”Romeo och Julia – all inclusive”
Lördag 9 februari kl 18:00 är det premiär i Lindeskolans aula för lärsårets musikal av och med elever från Kulturskolan Garnalia – ”Romeo och Julia – all inclusive”. Detta är enda tillfället musikalen spelas för allmänheten – därefter kommer den att uppföras på skoltid för samtliga elever i årskurserna 6 och 7 i Lindesbergs kommun.

3 mars: Vem ska bli 2019 års kulturstipendiat i Lindesberg?
Nu är det dags att söka eller nominera mottagare av Lindesbergs kommuns Kulturstipendium, Föreningsledarstipendium och Byggnadspris. Vem som helst kan söka stipendierna eller nominera kandidater. Skicka ansökan eller förslag med motivering till Kulturkontoret senast 3 mars.


Medborgarförslag om kommunalt samarbetsforum för kulturen i Lindesberg inlämnat
Ett medborgarförslag om att inrätta ett kommunalt samarbetsforum för kulturen i Lindesberg – Kommunalt Kulturråd (KKR) som nytt rådgivande organ – har nu lämnats in av 28 medborgare i Lindesbergs kommun. Före valet fick förslaget om ett samarbetsforum stöd av alla partier i Lindesbergs kommun.

Medborgarförslaget till kommunfullmäktige i februari
Medborgarförslaget om kommunalt samarbetsforum för kulturen i Lindesbergs kommun är nu registrerat med ett ärendenummer (KS 2019/49) och kommer att tas upp på kommunfullmäktigemötet måndag 25 februari.

Planeringen av ett kulturcollege i Lindesberg går vidare
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun vill att Lindeskolan (gymnasieskolan i Lindesberg) och Kulturskolan Garnalia går vidare med förstudie och projektering av ett kulturcollege på Lindeskolan. Syftet med projektet är inledningsvis att ta fram en projektplan för kulturcollege med konst-, musik- och skrivarinriktning från hösten 2020.

Kommunstyrelsen vill ha bättre beslutsunderlag om biografverksamheten i Lindesberg

När biograffrågan i Lindesberg på tisdagen (29 januari) för första gången togs upp i Kommunstyrelsen – för ett bredare politiskt förankrat beslut – blev det återremiss på Tillväxtutskottets förslag till beslut. Kommunstyrelsen vill ha ett bättre beslutsunderlag och mer information när frågan tas upp igen på ett extramöte 12 februari.

Brunnskaret blir kvar i Flugparken som börjar byggas om i vår

Inger Modin-Hülphers konstverk – det så kallade Brunnskaret – kommer att bli kvar i Flugparken i Lindesberg som börjar byggas om i vår. Den bruna reliefstenen är inplanerad i den del som betecknas med ”vattenspel” i det vinnande arkitektförslaget, meddelar Arne Tschentscher – stadsträdgårdsmästare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

Öppet brev till Irja Gustavsson och Linda Svahn om Lindesbergs Stjärnor
”Vi förstår att kommunen har begränsade medel och att politiker får göra svåra ekonomiska avväganden. Det har vi full respekt för. Det vi önskar är ett tydligt beslut som klargör resonemangen i denna kulturpolitiska fråga. Det är en viktig fråga inte bara för Lindesbergs Stjärnor utan för hela gruppen funktionsnedsatta”, skriver ledare för gruppen i ett öppet brev till ansvariga kommunalråd.

Kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) och Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S) svarar: ”Det är lätt hänt att förvirring, osäkerhet och rykten uppstår när flera personer tolkar olika besked på olika sätt. För skapa möjlighet för en större förståelse mellan oss och ledarna för den här verksamheten har vi valt att ta initiativ till ett gemensamt samtal om Lindesbergs Stjärnor”.

Kulturpolitiska programmet: Kommunen vill ha dina synpunkter
Lindesberg ska ha ett brett, levande och attraktivt kultur- och föreningsliv för alla boende i kommunen. Därför är ett förslag på ett nytt kulturpolitisk program framtaget. Nu vill kommunen veta vad du tycker om förslaget. Lämna dina synpunkter: Remissen går ut via e-post till allmänhet och föreningsliv i Lindesbergs kommun. Svar och synpunkter skickas senast den 22 februari 2019 till kommun@lindesberg.se

Barn- och utbildningsnämnden om det kulturpolitiska programmet
Barn- och utbildningsnämnden föreslår i sitt remissvar att syftet med det kulturpolitiska programmet ändras och att det i sin slutgiltiga utformning inte formuleras som ett för barn- och utbildningsnämnden styrande dokument: ”Ett parallellt styrdokument riskerar att göra styrningen otydlig och det finns även en risk för att olika aktiviteter och åtgärder i praktiken motverkar varandra”.

Lindesbergs Filmstudio om Lindesbergs kommuns kulturpolitiska program
”Utifrån Lindesbergs Filmstudios perspektiv är det naturligtvis viktigt med en biograf – men i förslaget finns ingen beskrivning HUR man vill möjliggöra biografen som mötesplats”, skriver Lindesbergs Filmstudio i sitt remissyttrande över förslaget till Lindesbergs kommuns kulturpolitiska program.

Örebro län får 40 statliga miljoner för kultursamverkan
Kulturrådets styrelse har fattat beslut om cirka 1,4 miljarder kronor i stöd till regional kulturverksamhet enligt kultursamverkans-modellen till landets 20 regioner – däribland Region Örebro län som får 40.586.000 kronor för 2019 som är en höjning med 1 procent från 2018 då Örebro län fick 40.196.000 kronor.

Utökat anslag för mer kultur till varenda unge i Örebro län
Region Örebro län utökar anslaget med en miljon kronor till ”KulturKraft – för varenda unge” (tidigare Kulturgaranti Örebro län) som ska öka tillgången till professionell kultur inom förskola, skola och gymnasium i hela Örebro län.


Utställningar:

 • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt där inbjudna lokala konstnärer, skolklasser och föreningar fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.
 • Försmak av Vinterspår – en samlingsutställning med verk av deltagare på Vinterspår 2019 i Konstrummet på Lindesbergs Stadsbibliotek.

På gång de kommande veckorna:

 • 02-03 Feb. Vinterspår
 • Lindesbergs Fotoklubb: Bildspel och filmer på Vinterspår: Folkets Hus Bio
 • Linde Bergslags Släktforskarförening: Möt oss på Vinterspår: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • Linde Fornminnes- och Hembygdsförening: Öppet hus i Blombergska gården, Kungsgatan 48
 • 05 Feb 19:00: Kyrkbergets Vänner: Årsmöte: Musik- och kulturhuset Hillstreet, Kullgatan 1, Lindesberg
 • 07 Feb 18:30: Fellingsbro Föreläsningsförening: Markus Lutteman: Fellingsbro Folkhögskola
 • 09 Feb 09:30: Linde bergslags församling: Handarbetskafé i Ramsberg: Ramsbergs församlingsgård
 • 09 Feb 12:00: Galleri Konstrummet: Vernissage för ny utställning: Galleri Konstrummet i Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 09 Feb 18:00: Kulturskolan Garnalia: Läsårets elevmusikal: Lindeskolans aula
 • 09 Feb 19:00: Opera på bio: Carmen: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 12 Feb 19:00: Lindesbergs Filmstudio: White Sun: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 13 Feb 19:00: Lindesbergs Riksteaterförening: ”Scenskräck”: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 16 Feb 20:00: Chris Kläfford: The Imagine tour: Lindesberg Arena
 • 17 Feb 19:00: Författarkväll i Svalbo: Jerker Virdborg: Svalbo Keramik & Café

Kultur & Musik | Lindekultur
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login