Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 49)

Av den 9 december, 2017

Över hundra körsångare i julkonsert med The Real Group
”Det ska bli väldigt roligt att få göra en sådan här konsert i Lindesberg Arena – det är ett format med över hundra körsångare som vi inte provat riktigt på detta viset förut”, förklarar Rickard Larsson i Harmoni. Lördag 9 december håller stadens körer – Harmoni, Akvileja, Andra Ord och Linde Bergslags Kammarkör – och Linde Symphonic Band en julkonsert tillsammans med The Real Group.

Nya Dalkarlshyttans Konsthantverk har julöppet
”Nu öppnar vi vår lilla konsthantverksbutik i Dalkarlshyttan i Lindesberg och har julöppet kommande fredagar-lördagar – 8-9 respektive 15-16 december”, meddelar Gunilla Dovsten (keramiker) och Mats Herminge (finsnickare).

Jaana Olsson bjuder in till sin ateljé i Siggebohyttan
På söndag (10 december) mellan kl 11.00-15.00 bjuder Jaana Olsson in till sin lilla konstutställning ”Usken i fokus” i sin ateljé i Siggebohyttan.

Luciafirande i Svalbo med KAN-kören
På söndag (10 december) kl 16:00 blir det traditionellt Luciafirande i Svalbo med KAN-kören som svarar för Luciatåg med skönsång.

Lindesbergs Filmstudio avslutar höstterminen med ”En alldeles särskild dag”
Tisdag 12 december kl 19 avslutar Lindesbergs Filmstudio höstterminen i Folkets Hus Bio med ”En alldeles särskild dag” – en italiensk klassiker från 1977 med Sophia Loren och Marcello Mastroianni i regi av Ettore Scola.

Krispig vinterjul med musikduo och barnkör i Spannarboda
Fredag 15 december kl 19:00 (med insläpp från kl 18:30) bjuder musikduon ForLife (Katarina Furst och Conny Ohlson) tillsammans med barnkören Snöänglarna på Krispig vinterjul – en konsert med vintrigt tema i Bygdegården Sveaborg i Spannarboda.

Julmarknad med julstämning i Stripa gruvmiljö
Lördag 16 december är det åter dags för julmarknad i Stripa gruvmiljö. ”Det blir det fjärde året som vi arrangerar marknaden och återigen har vi slagit rekord i antalet anmälda utställare och hantverkare”, meddelar Besök Linde AB som arrangerar julmarknaden.

Julkonsert med Guldsmedshyttans Musikkår och Carolin Johansson
Tredje advent (söndag 17 december) kl 16:00 bjuder Guldsmedshyttans Musikkår med Tommy Lundholm som dirigent och Carolin Johansson som sångsolist på härlig julmusik i Guldsmedshyttans kyrka.

Tommy Körberg gästartist på Harmonis Caprice 2017
Lördag 7 april 2018 är det dags för Manskören Hamonis 35:e Caprice i Lindesberg. Två föreställningar ges i Lindesberg Arena under dagen – kl 14.00 och 18.30 – med två gäster: Tommy Körberg och en hemlig gäst som avslöjas under showen.

Nu renoveras Stripas bandgångar
Länsstyrelsen i Örebro län har publicerat en film på Facebook om renoveringen av Stripa gruva – en kulturmiljö med en spännande historia. Antikvarie Jonas Jansson, på Länsstyrelsen i Örebro län, berättar om livet vid Stripa gruva och varför det är så viktigt att restaurera den gamla gruvmiljön.

Lindesbergs kommun får bidrag till satsning på bild och form i förskolan
Kulturrådet har fördelat drygt tio miljoner kronor till 75 bidragsmottagare för kulturinsatser i förskolan – däribland Lindesbergs kommun som får 116,500 kr för satsningar på bild och form som riktar sig till kommunens förskolebarn 4–5 år. Statsbidraget ska användas under vårterminen 2018.

Förslag till kulturpolitiskt program för Lindesbergs kommun
Ett utkast till kulturpolitiskt program för Lindesbergs kommun 2018-2020 kommer att presenteras för tillväxtutskottet 5 december. Visionen är ”ett kulturprogram för dåtiden, nutiden och framtiden”.

”Kulturpolitiska programmet behöver bearbetas mera”
”Underlaget som presenterades är en början på ett kulturpolitiskt program – men det måste bearbetas mera innan det är klart för dialog- och remissrunda”, förklarar kommunalrådet Irja Gustavsson efter tillväxtutskottets senaste sammanträde. Då gav beredningsgruppen för kultur och fritid en lägesrapport för sitt uppdrag att ta fram ett kulturpolitiskt program för Lindesbergs kommun.


Kalender….

 • 09 Dec 18:00: Sånger i juletid: Lindesberg Arena
 • 10 Dec 16:00: Luciafirande med KAN-kören: Svalbo Café & Keramik
 • 10 Dec 11:00: Konst: Usken i fokus: Siggebohyttan Lilltomta 160
 • 12 Dec 19:00: Lindesbergs Filmstudio: En alldeles särskild dag: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 13 Dec 18:30: Lindeskolans Lucia med Estetiska programmet: Lindeskolans aula
 • 14 Dec 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: KM och JULFEST: Fotoklubbens lokal
 • 15 Dec 19:00: Krispig vinterjul med musikduo och barnkör: Bygdegården Sveaborg i Spannarboda
 • 16 Dec: Julmarknad i Stripa gruvmiljö
 • 16 Dec 19:30: Julfest med Martin Almgren och vänner: Lindeskolans aula, Lindesberg
 • 17 Dec 16:00: Julkonsert i Guldsmedshyttans kyrka
 • 20 Dec 19:00: Estetiska programmets julkonsert: Lindeskolans aula

Kultur & Musik | Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login