Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 49)

Av den 7 december, 2018

Fredag 7 december: Sverigefinsk kulturdag
Sverigefinsk kulturdag med julförsäljning och programcafé på Lindesbergs Stadsbibliotek: Kl 10-14: Julförsäljning ordnas av sverigefinnar; Kl 11-13: Programcafé med bland annat Kimmo Hulkkonen och Trio Kontrast som framför finska melodier; Boksläpp: Antologin ”Finska berättelser från Bergslagen”.

Lördag 8 december: Duo underhåller med spel på kantele
Lördag 8 december kl 15.00 underhåller duon Helena och Sandar med spel på kantele i Tingshuset, Kopparberg. Konserten arrangeras av Ljusnarsbergs kammarmusikförening – hela Bergslagens musikförening med Thomas Lundkvist som ordförande.

8-9 december: Thomas Rydén ställer ut
Helgen 8-9 december ställer Thomas Rydén ut målningar i sitt hem – Galleri Haga på Hagavägen 16 i Lindesberg. Thomas håller öppet kl 13.00-20.00 båda dagarna.

Söndag 9 december: Lucia-firande i Gusselby
Lucia-firande i Gusselhyttans GHF-lokal: 2018 års Lucia är Vilma Mossbäck med tärnor. Det blir sedvanligt lotteri samt paketauktion och fika till självkostnadspris. Arrangör: Gusselby Hembygdsförening.

Söndag 9 december: Julmarknad och julkonsert i Ramsberg
Söndag 9 december bjuder Linde bergslags församling in till julmarknad kl 13:00-15:45 i församlingsgården och julkonsert kl 16:00 i Ramsbergs kyrka med Ramsbergs kyrkokör, Ulrika Bernövall och Cristina Åström.

Onsdag 12 december: Jullåtar med Lindesbergs Stjärnor

Lindesbergs Stjärnor framför jullåtar på Lindesbergs Stadsbibliotek onsdag 12 december kl 13.00. Lindesbergs Stjärnor är en grupp vuxna funktionshindrade som träffas och repeterar regelbundet sedan hösten 2010.

Onsdag 12 december: Vernissage för skapande skola-konst
Storåskolans årskurs 4-elever ställer ut i på Lindesbergs Stadsbibliotek. Onsdag 12 december kl 17:00 öppnar utställningen som pågår till 15 december, meddelar Altansukh ”Agi ” Demberel som driver skapande skola-verksamheten i Lindesbergs kommun i samarbete med Lindesbergs kommuns kulturenhet.

Torsdag 13 december: Lindeskolans Lucia

Traditionell Luciatablå i Lindeskolans aula 13 december kl 18:30 med elever från Lindeskolans Estetiska Program. Fri entré men möjlighet finns att lämna ett frivilligt bidrag till eleverna på Estetiska Programmet.

Kulturpolitiska programmet ut på bredare remiss till alla intresserade
Tillväxtutskottet i Lindesbergs kommun beslutade på tisdagen att skicka ut förslaget till kulturpolitiskt program till alla föreningar och övriga som är intresserade för synpunkter fram till 22 februari 2019.

Socialförvaltningen vill ha kultur för alla äldre i Lindesbergs kommun
Det kulturpolitiska programmet för Lindesbergs kommun ska gälla för alla äldre i kommunen – inte bara de som bor på särskilda boenden. Och programmet ska också beakta att personer med funktionsnedsättning ska ges möjlighet att delta i olika kulturella evenemang. Det skriver Socialförvaltningen i sitt remissvar på ”Kulturpolitiskt program för Lindesbergs Kommun år 2019-2027”.

Miljöpartiet vill koncentrera kulturpolitiska programmet till övergripande måldokument
Miljöpartiet de gröna i Lindesberg anser i sitt remissvar att textmassan i förslaget till kulturpolitiskt program är för ordrik och därigenom en ”berg- och dalbana ” mellan målskrivning och verksamhetsplaner: Texten bör filtreras, krympas och koncentreras till ett övergripande måldokument, menar partiet.

Liberalerna vill ha bredare remissrunda för kulturpolitiska programmet
Liberalerna i Lindesberg vill ha en ny och bredare remissrunda till berörda organisationer och föreningar samt att även enskilda bereds möjlighet att inkomma med synpunkter på förslaget till kommunalt kulturpolitiskt program.

Centerpartiets remissvar om kulturpolitiska programmet
Centerpartiet ger följande remissvar gällande Kulturpolitiskt program för Lindesbergs kommun.

Marschaller lyser upp julkonsert i Lindesberg – och hjälper Rotary hjälpa

Lindesbergs Rotaryklubb lyser upp Strandpromenaden med marschaller även i år när stadens körer sjunger in julen i Lindesberg Arena tisdag 18 december. ”Köp en marschall för 25 kronor för att lysa upp i vintermörkret – och hjälp samtidigt Rotary hjälpa”, hälsar Lindesbergs Rotaryklubb.

Carola gästartist på Harmonis Caprice 2019
Lördag 27 april 2019 är det dags för Manskören Hamonis 36:e Caprice i Lindesberg. Två föreställningar ges i Lindesberg Arena under dagen – kl 14.00 och 18.30 – med två gäster: Carola och en hemlig gäst som avslöjas under showen. Alla biljetter är redan slutsålda.

Utställningar:

 • Jan Hermansson: Galleri Konstrummet, Lindesbergs stadsbiblioteket – pågår till 9 januari.
 • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt där inbjudna lokala konstnärer, skolklasser och föreningar fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.
 • Thomas Rydén ut målningar i sitt hem – Galleri Haga på Hagavägen 16 i Lindesberg – 8 och 9 december kl 13.00-20.00 båda dagarna.

Kommande evenemang:

 • 07 Dec 10:00: Sverigefinska kulturveckan: Kulturdag: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 08 Dec 06:30: Kammarmusikföreningen: Konsert: Tingshuset, Kopparberg
 • 09 Dec 13:00: Ramsberg: Julmarknad: Ramsbergs församlingsgård
 • 09 Dec 15:00: Gusselby Hembygdsförening: Lucia-firande: Gusselhyttans GHF-lokal
 • 09 Dec 16:00: Ramsbergs kyrka: Julkonsert: Ramsbergs kyrka
 • 10 Dec 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: Julmöte och KM: Klubblokalen
 • 12 Dec 13:00: Lindesbergs Stjärnor: Jullåtar på biblioteket: Lindesbergs stadsbibliotek
 • 15 Dec 11:00: Stripa Gruvmiljö: Julmarknad
 • 16 Dec 16:00: Guldsmedshyttans Musikkår: Julkonsert: Guldsmedshyttans kyrka
 • 18 Dec 18:30: Konsert: Sånger i juletid: Lindeskolans aula, Lindesberg
 • 21 Dec 19:30: Julfesten 2018: Lindeskolans aula
 • 22 Dec 19:30: Julfesten 2018: Lindeskolans aula

Kultur & Musik | Lindekultur
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login