Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 44)

Av den 3 november, 2018

Över 500 underskrifter i öppet brev om Lindesbergs biograf: ”Behåll och utveckla dagens organisation istället”

I måndags fick Tillväxtutskottet ett öppet brev om biografverksamheten i Lindesberg som undertecknats av 518 personer som vill att utskottet ska ompröva sitt beslut att låta en entreprenör ta över Folkets Hus Bio. ”Vi vill istället att ni väljer alternativet att fortsätta verksamheten på nuvarande sätt i kulturenhetens regi med erforderliga förstärkningar av både organisation och ekonomi”.

Lindesbergs kommun meddelar: Handlingen är registrerad med ärendedokumentnummer KS 2018/319-5 och kommer att meddelas Tillväxtutskottet 6 november.

PS: När det öppna brevet om biografverksamheten i Lindesberg skickades till Tillväxtutskottet måndag 29 oktober hade uppropet 518 namnunderskrifter. Men namnunderskrifterna fortsätter att komma in till info@lindekultur.se – nu 530 stycken. Vill DU också skriva under uppropet för biografverksamheten i Lindesberg? Skicka ett mail till info@lindekultur.se med uppgift om ditt namn + bostadsort (postadress). Sprid och dela gärna detta till dina kontakter.

Några kommentarer från de som skrivit under det öppna brevet
”Jag skriver under därför att jag ställer mig den här frågan: Vilken uppbackning kommer det att finnas från kommunens sida om entreprenören vill avsluta, och kommunen, som det sägs i utredningen, inte ser biografen som en kärnverksamhet? Det verkar oroande att utlysa ett skifte redan 1 januari 2019 (om det stämmer), och jag tycker man bör ta mer tid på sig för ett beslut”.

Var står partierna i biograffrågan?
Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna har genom sitt beslut i Tillväxtutskottet visat var de står i biograffrågan (de vill lägga ut Folkets Hus Bio på entreprenör). Sverigedemokraterna har genom sin reservation i Tillväxtutskottet visat att de vill att det kommunala bolaget Besök Linde AB tar över verksamheten. Men vad tycker de andra partierna? De 530 som skrivit under uppropet vill gärna veta! 

”Folkets Hus Bio i Lindesberg – en unik utvecklingsmöjlighet för unga”

Att ha en biograf som visar aktuella filmer i Lindesberg är inte bara viktigt för publiken och orten. ”Biografverksamheten erbjuder samtidigt unika utvecklingsmöjligheter för de ungdomar som sköter Folkets Hus Bio med stöd av äldre biovolontärer som arbetar ideellt”, förklarar Björn Persson – kommunal biografföreståndare på halvtid sedan 2012 då biografen moderniserades och blev digital.

Sveriges Radio uppmärksammar biograffrågan i Lindesberg
Biograffrågan i Lindesberg har uppmärksammats i Sveriges Radio P4 Örebro – dels i ett kortare nyhetsinslag; dels i ett längre inslag med intervjuer med Anna-Lena Karlsson – som är en av de som engagerat sig i biografen – och kommunalrådet Irja Gustavsson.

Länsradion: Lyssna på inslaget om Nätverket Lindekultur och biograffrågan
Länsradio har uppmärksammat Nätverket Lindekultur med Martin Dyfverman och Monica Wahlgren i studion. Lyssna på inslaget med Sven Carlsson som representant för nätverket som kommer ca 02:08:00 in i programmet. I programmet diskuteras även biograffrågan i Lindesberg och Frövi efter ca 02:30:00 in i programmet. >>

Stefan Jansson: Vårt behov av bio och kanske också av tröst
”Faktum är att vi ser en förbaskat urvattnad debatt om hur hela kommunens kulturliv ska fortleva. Det talas om vikten av en livaktigt kulturliv men det utdelas om och om igen käftsmällar till eldsjälarna som bär upp och håller i de sköra trådarna.”

Kulturpolitiska programmet i Lindesberg försenat – igen
Det kulturpolitiska programmet för Lindesbergs kommun skulle enligt senaste plan vara klart för beslut i Kommunfullmäktige december 2018 – men nu blir det ytterligare försenat. Förslaget till program har nu gått ut på remiss till de politiska partierna och nämnderna i Lindesbergs kommun – därefter kommer Tillväxtutskottet besluta hur arbetet ska gå vidare.

Lindesbergs kommun bjuder in till föreningsträff om framtiden
Samtliga föreningar i Lindesbergs kommun inbjuds till en dialogträff på temat framtiden i Lindesbergs kommun. ”Vi informerar om det kommunala läget och framtida besparingskrav”, skriver kommunen i inbjudan.

……………………………………………………………………….

Örebro länsteaters Carmen på turné gästar Spannarboda

Lördag 3 november kl 16.00 gästas Bygdegården Spannarboda, Lindesberg, av Örebro länsteater på turné med teaterns egna version av Bizets klassiker Carmen som nu ger sig ut på bygdegårdsturné i Örebro län.

Bergslagens Slöjdare ordnar slöjdmässa i Lindesberg
Lördag 3 november kl 10-16 håller Bergslagens Slöjdare sin årliga slöjdmässa i Lindesberg med försäljning av hantverk. Slöjdmässan hålls i Lindesberg Arena.

Lindesbergs Filmstudio bjuder in Konstföreningen till nästa film – ”Loving Vincent”

Torsdag 6 november kl 19:00 fortsätter Lindesbergs Filmstudio höstterminen i Folkets Hus Bio med konstnärsporträttet “Loving Vincent” – världens första oljemålade långfilm. Till denna film bjuder Lindesbergs Filmstudio in alla medlemmar i Lindesbergs Konstförening som gäster att se filmen.

Föreläsning i Fellingsbro om att ha Parkinson
Onsdag 7 november kl 18.30 kommer Richard Jändel från Göteborg till Fellingsbro folkhögskola och berättar om sitt liv med Parkinson.Föreläsningen arrangeras av Fellingsbro Föreläsningsförening, är gratis och öppen för alla. Ingen föranmälan behövs.

Årets gäster på Bokens Dag i Lindesberg

Tisdag 27 november är det dags igen för Bokens Dag i Lindesberg då Arne Johnsson gästas av fem författare som är aktuella med nya böcker under året – Tomas Bannerhed, Camilla Lagerqvist, Lars Lerin, Cilla Naumann och Fredrik Sjöberg.

Kulturstipendiat till Lindesberg med operaföreställning

Onsdag 28 november kl 19:00 ger OperaNära operaföreställningen ”Det händer inte mig” på Kulturum i Lindesberg med bland annat Lena Ehnvik – årets kulturstipendiat i Lindesbergs kommun – och Rebecka Johnston som både är från Lindesberg.

Julkonsert med kören Andra Ord
Lördag 1 december bjuder kören Andra Ord på julstämning i sin julkonsert i Lindesbergs kyrka. Biljetter börjar säljas på lördag (3 november).

Julfest även i år med Martin, Per, Linnea, Stefan och Jesper
”Äntligen är allt klart! Vi kör i år igen! Biljetterna finns ute nu! I år blir det dessutom två kvällar (21 och 22 december) och fler artister”, meddelar Martin Almgren, Per Fritzell, Linnea Wilhemsson, Stefan Jansson och Jesper Hugosson.

……………………………………………………………………….

Örebro läns museum vill göra Järle kvarn till statligt byggnadsminne

Kan Järle kvarn bli ett statligt byggnadsminne? Noraskogs hembygdsförening har ställt frågan till Riksantikvarieämbetet, som visserligen tycker att området är kulturhistoriskt viktigt, men det speglar enligt dem inte statens historia. Ämbetets svar blir därför nej, Järle kan inte bli ett statligt byggnadsminne. Örebro läns museum är dock av en annan åsikt.

Fellingsbro Hembygdsförening får fiberstöd från Sparbanksstiftelsen
Bergslagens Sparbank har via ägarstiftelsen delat ut 10.000 kronor till Fellingsbro Hembygdsförening och för pengarna har bredband via fiber installerats i föreningens bygdegård. Syftet är främst att kunna göra föreningens mycket omfångsrika bildarkiv tillgängligt för allmänheten.

Vem blir P4 Örebros lokalartist 2018?
År 2007 blev David Karlsson från Lindesberg årets lokala artist. År 2016 var Amanda Ekberg från Lindesberg en av finalisterna. Nu är det dags att kora Årets lokalartist i P4 Örebro! Är du den som Sveriges Radio P4 Örebros söker?

……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………

Utställningar:

Dan Lekberg, måleri: Galleri Konstrummet, Lindesbergs stadsbiblioteket

Evenemang de kommande tre veckorna:
03 Nov 10:00: Bergslagens Slöjdare: Slöjdmässa: Lindesberg Arena
03 Nov 15:00: Thomas Lundkvist: Det underbara skåpet: Östergården i Spannarboda
03 Nov 16:00: Bygdegården Spannarboda: Carmen – musikalisk familjeföreställning
03 Nov 16:30: Stripa Gruvmiljö: Spökvandring
04 Nov 19:00: Svalbo Keramik & Café: Författarkväll
06 Nov 19:00: Lindesbergs Filmstudio: Loving Vincent: Folkets Hus Bio, Lindesberg
07 Nov 18:30: Fellingsbro Föreläsningsförening: Richard Jändel: Fellingsbro Folkhögskola
08 Nov 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: Månadsmöte: Klubblokalen
08 Nov 18:30: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Årsmöte: Fellingsbro Folkhögskolan
08 Nov 19:00: Lindesbergs Stadsbibliotek: Föreläsning
10-16 Nov: Arkivens dag: Hela veckan: Lindesbergs Stadsbibliotek
10 Nov 10:00: Kulturhistoriska arkivet: Arkivens dag: Lindesbergs Stadsbibliotek
10 Nov 19:00: Opera på bio: Marnie: Folkets Hus Bio, Lindesberg
14 Nov 17:30: Föreningsträff på temat framtid i Lindesberg: Lindesberg Arena
14 Nov 19:00: Kammarmusikföreningen: Konsert: Tingshuset, Kopparberg
17 Nov 10:00: Lindeskolan: Gymnasiemässa: Lindesberg Arena
17 Nov 18:00: Stadra Teater: Teaterkonsert: Nora Teater
18 Nov 11:00: Gusselby Hembygdsförening: Jul- och handarbetsmässa: Gusselhyttan GHF lokalen
18 Nov 16:00: Stadra Teater: Teaterkonsert: Nora Teater
20 Nov 19:00: Linde Bergslags Släktforskarförening: Föreläsning: Lindesbergs Stadsbibliotek
21 Nov 19:00: Vildmarksvisor i höstmörkret: Lindesbergs Stadsbibliotek
22 Nov 19:00: Lindesbergs Filmstudio: Vad döljer du för mig? Folkets Hus Bio, Lindesberg
24 Nov: Frövifors Pappersbruksmuseum: Julmarknad
24 Nov 11:00: Lindesbergs stadsbibliotek: Musikteater för barn
25 Nov 09:00: Lindesbergs Konstförening: Hemlig julresa: Hemligt resmål
25 Nov 10:00: Siggebohyttan: Julmarknad: Siggebohyttans Bergsmansgård

Kultur & Musik | Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login