Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 43)

Av den 25 oktober, 2019

Björn Persson och biogruppen fortsätter på biografen i Lindesberg
Nästa fredag (1 november) tar kommunala bolaget Besök Linde AB över driften av biografen i Lindesberg. ”Det känns riktigt roligt”, skriver Sharon Almström som blir ansvarig för biografen. Och Björn Persson och ungdomarna i biogruppen som svarar för biografverksamheten idag fortsätter – i första hand till halvårsskiftet 2020.

Tre August-nominerade gäster på Bokens Dag i Lindesberg
Författarna till tre av de 18 boktitlar som nominerats till årets Augustpris gästar Bokens Dag i Lindesberg – Nina Wähä, Ingrid Carlberg och Anna-Karin Palm. Augustpriset delas ut 25 november – tre dagar före Bokens Dag i Lindesberg som hålls torsdag 28 november kl 18:30.

Pop-up utställning med ”Berslagens egna befielseslöjdare”
Lördag 26 oktober kl 12-14 är det vernissage för Ull i Bergslagen – en varm, hårig och inspirerande utställning med ”Bergslagens egna befrielseslöjdare” Ull i Bergslagen. Under två veckor tar de Konstrummet på Lindesbergs Stadsbibliotek i besittning med en Pop Up-utställning.

Dansföreställning på turné kommer till Lindesberg

Fredag 8 november kl 18:00 ges ”Angry Stories” – en absurd och humoristisk dans- och performanceföreställning – på Kristinaskolan i Lindesberg. Föreställningen gör en turné i Örebro län med premiär 25 oktober i Örebro.

Oubaida Mualem lär ut intarsia i konstprojekt som skapar kontakter

Nyfiken på att lära dig mer om konstformen intarsia? Och samtidigt få nya vänner! Då finns möjligheten i höst då Oubaida Mualem leder ett konstprojekt i Lindesberg och Nora. Oubaida Mualem har arbetat med intarsia i över 20 år i Syrien och bor numera i Lindesberg. Han har ställt ut på Liljevalchs vårsalong i Stockholm och fick nyligen Region Örebro läns kulturstipendium.

Spökvandring sista evenemanget i Stripa för Besök Linde AB

”Vi lämnar området 30 november och har efter det datumet inga planer. Spökvandringarna 2 november blir därmed våra sista evenemang i Stripa”, meddelar Åsa Jönsson-Carlsson – VD på kommunala bolaget Besök Linde AB.

130-tal utställare anmälda till Vinterspår 2020
När anmälningstiden gick ut för utställare till Vinterspår 1-2 februari 2020 hade ett 130-tal utställare anmält sig – och de kommer att presentera sig på ett 30-tal platser över hela kommunen. ”Extra roligt är att Stripa kommer att vara öppet och att det är många utställare där”, meddelar Sara Sporre – kultursekreterare på Lindesbergs kommun som arrangerar Vinterspår.

Marianne Degerman ställer ut i Härnösand
Torsdag 31 oktober kl 19:00 är det vernissage för Marianne Degermans utställning Speglingar på Härnösands Konsthall. Utställningen pågår 31 oktober-30 november och visar måleri och skulptur av Marianne Degerman (Lindesberg).

Snart dags för sjunde julmarknaden på Perssons Magasin

För sjunde året i rad bjuder Eva och Carl-Eric Persson in till Julmarknad på Perssons Magasin i Västra Löa – en annorlunda och gemytlig marknad som växer för varje år. Fyra dagar under två helger – 16–17 och 23–24 november – mellan klockan 11–16.

Julmarknad i Torphyttan med mat- och traditionellt hantverk
Lördag 30 november (lördagen före första advent varje år) ordnar Byföreningen och Gårdsbutikerna i Torphyttan årets julmarknad på Torphytte gård. En liten och gemytlig marknad med omkring 400 besökare och 20-tal försäljare som erbjuds mathantverk (smakprovning) och traditionellt hantverk, fika, glöggbar och varmkorv. Nytt för i är att vi har en smed, Per-Martin Ramberg, och en timmerman, Johannes Larsson, som visar sina hantverk, meddelar Ingegerd Jonsson.

Dramatik och kämparanda inför premiären av Robin Hood The Musical

Publikrepetitionerna har precis avslutats för höstens stora familjemusikal Robin Hood (med Martin Almgren från Lindesberg som Broder Tuck) och på söndag är det äntligen dags för premiärföreställning på Stockholm Waterfront. Men allting har inte gått på räls bakom kulisserna. ”Vi har bland annat haft olyckstillbud med två av våra artister som åtminstone har fått mig att ligga och vrida mig på nätterna”, säger skådespelerskan och producenten Anna Norberg.28 okt-1 nov: Höstlovsprogram i Lindesberg

Filmmatinéer på Folkets Hus bio, barnmusikteater på Stadsbiblioteket och spökvandring i Stripa gruvmiljö. Det är några av inslagen i Lindesbergs kommuns program för höstlovet 2019 (vecka 44: 28 oktober till 1 november). Lovprogrammet är för barn och ungdomar i klass F-9 som är bosatta i Lindesbergs kommun – men många aktiviteter gäller även för yngre deltagare.

26 okt: Utställning: Ull i Bergslagen
Lördag 26 oktober kl 12-14 är det vernissage för Ull i Bergslagen – en varm, hårig och inspirerande utställning med ”Bergslagens egna befrielseslöjdare” Ull i Bergslagen. Under två veckor tar de Konstrummet på Lindesbergs Stadsbibliotek i besittning med en Pop Up-utställning.

26 okt: ”Selmas samlade vrede” med Görel Crona
Lördag 26 oktober kl 19:00 ges föreställningen ”Selmas samlade vrede” med Görel Crona i bygdegården Ullergården i Ullersätter. Föreställningen är en av 13 arrangemang hösten 2019 genom Scenkonst utanför tätort – en riktad satsning i Örebro län för att öka möjligheten att ta del av professionell scenkonst på mindre orter.

26 okt: En isbjörnssaga med Carl-Einar Häckner
Lindesbergs Riksteaterförenings storsatsning i höst är Carl-Einar Häckners föreställning ”En isbjörnssaga”. Föreställningen ges i Lindeskolans aula lördag den 26 oktober klockan 19.00.

27 okt: Höststämning på Hammarbacken
TAPPLOR OCH TAGEL spelar och sjunger sina klämmiga melodier. Därefter kommer HÅKAN MOSSBERG OCH VISAR FLYGBILDER FRÅN FÖRR FRÅN VÅRA TRAKTER. Passa på och kom och SE DET LITE GRANN FRÅN OVAN och identifiera fotonen. SKOGSKAFÉT öppet med DAGNYS smörgåsar, nygräddade våfflor m.m.

28 okt: Lunchmöte med Sara Sporre
Lindesbergs Rotaryklubb har öppet lunchmöte med Sara Sporre som gäst. Sara Sporre är kultursekreterare och museipedagog i Lindesbergs kommun och hon kommer att berätta om kommande kulturella evenemang och aktiviteter i kommunen. Rotarys lunchmöten är öppna för alla intresserade.

28 okt: Höstlovsfilm i Ramsberg
Måndag 28 oktober kl 16.00 visas ”När det operfekta blir perfekt” på Resta bygdegård.

28 okt: Filmcafé i Stråssa
Måndag 28 oktober kl 19 visar Stråssa Byförening två filmer av Ove Ringvall – Larsbo kalk (40 minuter) och Lovisagruvan (40 minuter).

30 okt: Skattjakt i Lasse-Majas fotspår
Onsdag 30 oiktober kl 14.00 ordnar Ramsbergs Kulturförening skattjakt för barn och vuxna i Lasse-Majas fortspår. Samling bakom kyrkan i Ramsberg.

31 okt: Halloween-disco i Stråssa
Torsdag 31 oktober kl 18:00-20:00 är det Halloween-disko för barn (förskoleklass-6:an) i Navet.

31 okt: Arbetsmöte för Lindesbergs Fotoklubb
Arbetsmöte för medlemmar i Lindesbergs Fotoklubb om multiexponering och free-lensing.

1 nov: En hyllning till Ted Gärdestad
Fredag 1 november kl 19:30 presenteras En Hyllning till Ted Gärdestad – med Teds sista kompband 1991-1996 – i Lindeskolans aula.

2 nov: Hantverksmässa med Bergslagens slöjdare
Lördag 2 november kl 10:00-16:00 arrangerar Bergslagens slöjdare en årligen återkommande Hantverksmässa med försäljning av lokalt hantverk i Lindesberg Arena.

3 nov: Författarkväll med Bengt Ohlsson
Söndag 3 november kl 19:00 kommer Bengt Ohlsson till Svalbo Café. Berättelser i stearinljusens sken i Svalbo arrangeras av Svalbo keramik, Ulla Roseen, Studiefrämjandet, Nora kommun kultur och Lindesbergs kommun kulturenheten.

………………………………………………………………………
Utställningar:

Ull i Bergslagen – en varm, hårig och inspirerande utställning i Konstrummet på Lindesbergs Stadsbibliotek med ”Bergslagens egna befrielseslöjdare”. Utställningen pågår 26 okotober-13 november och visar ull i alla tänkbara former – tovat, spunnet, broderat, vävt, stickat, naturellt.. Läs mer på lindekultur.se >>

Blombergska gården i Lindesberg: Lindesbergs Hembygdsförening visar Miniatyrstaden Lindesberg onsdagar kl 15-17 och fredagar kl 12-15. Grupper kan även tas emot andra tider efter särskild överenskommelse. Läs mer om Miniatyrstaden Lindesberg >>

Lindesbergs Hembygdsförening: Affischutställning om sägner på ICA Supermarket om Lindesbergs mest kända sägner. Läs mer på lindekultur.se >>

Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt som drivs av Lindesbergs Konstföreningen där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 43)
Örebroguiden

Källa lindekultur.se

You must be logged in to post a comment Login