Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 42)

Av den 18 oktober, 2019

Årets gäster på Bokens Dag i Lindesberg
Torsdag 28 november kl 18:30 är det återigen dags för Lindesbergs stora litterära arrangemang – Bokens Dag 2019 i Lindeskolans aula. Arne Johnsson gästas i år av fem aktuella författare – Ingrid Carlberg, Mårten Melin, Håkan Nesser, Anna-Karin Palm och Nina Wähä.

Oubaida Mualem får Region Örebro län kulturstipendium
Oubaida Mualem (Lindesberg) är en av tre kulturstipendiater som belönas med 10.000 kronor vardera av Region Örebro län. Övriga kulturstipendiater är Södra HyttOmrådets IdéFörening och Edtih Barlow. Region Örebro läns kulturpris på 50.000 kronor går till Hanna Lekander (Örebro länsteater).

Regional KulturKraft på gång – och Lindesbergs kommun har för avsikt att gå med
Den regionala kultursatsningen ”KulturKraft – för varenda unge” tar nu form. Åtta av länets tolv kommuner har redan gått med – och Lindesbergs kommun har för avsikt att gå med, meddelar kulturchef Kristina Öster. En viktig del av KulturKraft är de barnkulturplaner som kommunerna tar fram för att beskriva hur de vill arbeta med kultur i skolan – liksom en kommunal medfinansiering.

Fluru på turné gästar Svalbo Café
Söndag 20 oktober kl 19.00 gästas Svalbo Café av gruppen Fluru som bjuder på norrländskt vemod blandat med amerikansk folkmusik.

Lindesbergs Filmstudio visar ”3 kvinnor” – en iransk kvinnoskildring

Torsdag 24 oktober kl 19.00 fortsätter Lindesbergs Filmstudio höstterminen på Folkets Hus Bio i Lindesberg med ”3 kvinnor” – en iransk kvinnoskildring med fingertoppskänsla av regissören Jafar Panahi som fortsätter göra film trots sitt yrkesförbud.

Börje Erlandsson tog månadens bild

Månadens bild. Foto: Börje Erlandsson

Börje Erlandsson blev vinnare av månadens bild på temat gatufoto när Lindesbergs Fotoklubb höll sitt oktobermöte med Andreas Varro som gäst.

Cineasterna – en gratistjänst genom Bergslagsbibblan

Visste du att du som låntagare hos Bergslagsbibblan (Lindesbergs och Nora bibliotek) har tillgång till den strömmande filmtjänsten Cineasterna som gör det möjligt att se drygt 2.000 filmer gratis i dator, mobil eller surfplatta. Utbudet på Cineasterna växer hela tiden och innehåller nyheter, klassiker, film för de allra yngsta, kortfilm och film från hela världen.

Väck läslusten med barn- och ungdomsbokskatalogen
Lagom till läslovet vecka 44 kommer barn- och ungdomsbokskatalogen 2019/20, med bästa boktipsen och inspirationen. I årets upplaga finns en stark röd tråd: viljan att väcka läslusten. Lusten att läsa och skriva och leka med ord. Beställ katalogen gratis och väck läslusten, väck tanken, väck boken!

……………………………………………………………………….

Kulturevenemang 18-27 Oktober:

18 okt 19:00: Star for Life in Concert

Uppåt 300-400 sångare från 18 (!) körer i Lindesberg medverkar i ”Star for Life in Concert” – en musikupplevelse för alla åldrar med artister från Sverige och Sydafrika fredag 18 oktober i Lindesberg Arena.

19 okt 18:00: Konsert med Martin Almgren och körer
Martin Almgren med musiker tillsammans med Kyrko- och gospelkörerna i Näsby Fellingsbro församlingar ger konsert i Fellingsbro kyrka.

20 okt: Sista anmälningsdag till Vinterspår 2020
Vinterspår är ett kulturevenemang som startades 2008 på initiativ av Lindesbergs konstförening. Sedan dess har Vinterspår utvecklats till ett av kommunens största kulturevenemang, med över hundra deltagare och tusentals besökare varje år. Vinterspår är alltid första helgen i februari.

20 okt 14:00: Fågelholksbygge med Kyrkbergets Vänner

Söndag 20 oktober bjuder Föreningen Kyrkbergets Vänner in till fågelholksbygge. Aktiviteten är avgiftsfri och riktar sig till alla åldrar. ”Tanken är att vi har återkommande träffar, som handlar om fåglar på Kyrkberget, då vi har olika aktiviteter och lär oss om fåglar”, hälsar styrelsen i Föreningen Kyrkbergets Vänner genom Annika Waldén.

20 okt 19:00: Musikkväll med Fluru på Svalbo Café
Söndag 20 oktober kl 19.00 gästas Svalbo Café av gruppen Fluru som bjuder på norrländskt vemod blandat med amerikansk folkmusik.

21 okt 12:00: Dagledigsamling i Ramsberg
Kristen i Pakistan. Inger Kristina Rudenvall berättar och visar bilder från resa i Pakistan

22 okt 18:00: Kulturskolan bjuder på Musikaliska godsaker
Musikaliska godsaker med elever från kulturskolans fördjupningslinje.

22 okt 18:00: Trivselkväll i Guldsmedshyttan
”Prästen som vägrade tro på Gud”. Journalisten Pelle Råssjö berättar om boken han skrivit om sin morfar Roderich Stinzing som var präst i Guldsmedshyttan.

22 okt 18:30: Föreläsning med Släktforskarföreningen
Tisdag 22 oktober kl 18:00 föreläser Calle Lindström (Linde Bergslags Släktforskarförening) om ”Vad dog man av förr? Om epidemier och dödsorsaker i gången tid”. Föreläsningen är öppen för alla intresserade och hålls på Lindesbergs Stadsbibliotek. Entréavgift 20 kr.

23 okt 18:30: Bergsmansgårdar i Nora & Linde
Onsdag 23 oktober är det dags för den tredje delen i ett samarbetsprojektet mellan hembygdsföreningarna i Nora och Lindesberg om bergsmansgårdar. Då föreläser Charlott Torgén – byggnadsantikvarie och hembygdskonsulent vid Länsmuseet i Örebro – om renovering och bevarande av gårdarna.

24 okt 18:00: FN-konsert i Lindesbergs kyrka
Ceciliakören, Högtidskören, Komigångkören och församlingens barnkörer medverkar.

24 okt 19:00: Lindesbergs Filmstudio: 3 kvinnor
Torsdag 24 oktober kl 19.00 fortsätter Lindesbergs Filmstudio höstterminen på Folkets Hus Bio i Lindesberg med ”3 kvinnor” – en iransk kvinnoskildring med fingertoppskänsla av regissören Jafar Panahi som fortsätter göra film trots sitt yrkesförbud.

26 okt 19:00: ”Selmas samlade vrede” med Görel Crona:
Lördag 26 oktober kl 19:00 ges föreställningen ”Selmas samlade vrede” med Görel Crona i bygdegården Ullergården i Ullersätter. Föreställningen är en av 13 arrangemang hösten 2019 genom Scenkonst utanför tätort – en riktad satsning i Örebro län för att öka möjligheten att ta del av professionell scenkonst på mindre orter.

26 okt 19:00: En isbjörnssaga med Carl-Einar Häckner
Lindesbergs Riksteaterförenings storsatsning i höst är Carl-Einar Häckners föreställning ”En isbjörnssaga”. Föreställningen ges i Lindeskolans aula lördag den 26 oktober klockan 19.00.

27 okt 14:00: Höststämning: Hammarbackens Hembygdsförening
TAPPLOR OCH TAGEL spelar och sjunger sina klämmiga melodier. Därefter kommer HÅKAN MOSSBERG OCH VISAR FLYGBILDER FRÅN FÖRR FRÅN VÅRA TRAKTER. Passa på och kom och SE DET LITE GRANN FRÅN OVAN och identifiera fotonen. SKOGSKAFÉT öppet med DAGNYS smörgåsar, nygräddade våfflor m.m.

……………………………………………………………………….

Utställningar:

  • Årets kulturstipendiat Angelica Rosengren ställer ut på Lindesbergs Stadsbibliotek – en fotoutställnlng med stämningsfulla bilder av årets kulturstipendiat i Lindesbergs kommun. Utställnigen kan ses t.o.m. 23 oktober under bibliotekets ordinarie öppettider: måndag-onsdag 10-19, tor 10-17, fre 10-18, lör 10-14. Arrangör: Kulturenheten Lindesbergs kommun.
  • Blombergska gården i Lindesberg: Lindesbergs Hembygdsförening visar Miniatyrstaden Lindesberg onsdagar kl 15-17 och fredagar kl 12-15. Grupper kan även tas emot andra tider efter särskild överenskommelse.
  • Lindesbergs Hembygdsförening: Affischutställning om sägner på ICA Supermarket om Lindesbergs mest kända sägner.
  • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt som drivs av Lindesbergs Konstföreningen där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.

………………………………………………………………………

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 42)
Örebroguiden

Källa lindekultur.se

You must be logged in to post a comment Login