Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 41)

Av den 11 oktober, 2019

Veckans nyheter 4-10 Oktober:

Turandot inleder opera på bio-säsongen i Lindesberg
Lördag 12 oktober kl 19:00 inleder Giacomo Puccinis mästerverk Turandot opera på bio-säsongen från Metropolitan Opera i New York. Föreställningen direktsänds genom Folkets Hus och Parker på biografer i hela Sverige lördag 12 oktober kl 19.00 – däribland på Folkets Hus Bio i Lindesberg.

Dags igen bygga fler holkar till fåglarna på Kyrkberget i Lindesberg
Söndag 20 oktober bjuder Föreningen Kyrkbergets Vänner in till fågelholksbygge. Aktiviteten är avgiftsfri och riktar sig till alla åldrar. ”Tanken är att vi har återkommande träffar, som handlar om fåglar på Kyrkberget, då vi har olika aktiviteter och lär oss om fåglar”, hälsar styrelsen i Föreningen Kyrkbergets Vänner genom Annika Waldén.

Snart dags för årets julmarknader
Snart bara en månad kvar till årets första julmarknader i Lindesbergs kommun – med möjlighet att köpa unika julklappar från konsthantverkare i Bergslagen. 16-17 november är det julmarknader i Perssons Magasin och Gusselby; 23-24 november i Frövifors, Liljendal, Siggebohyttan och Perssons Magasin; och 14 december i Stripa med Stripa Gruva Event och Stripabryggeriet som arrangörer.

Stripa Gruva Event:
”Vi är några personer som tyckte det var synd att ett sådant välbesökt evenemang som Stripa julmarknad skulle upphöra bara för att Besök Linde AB valde att avyttra sig från Stripa gruvområde. Vi börjar med att ta tag i julmarknaden och se till att den blir väl genomförd så får vi se om vi fortsätter mer andra event framöver. Stripa Gruva har ju en enorm potential för alla möjliga olika sorters event. Framtiden får utvisa.” /Malin Gröningsson

Premiär för Martin Almgren som musikalartist i Robin Hood

Den 27 oktober är det premiär i Stockholm och därefter blir det Sverige-turné som kommer till Örebro 16 november för Robin Hood – en familjemusikal med Martin Almgren som Brother Tuck. Han har gått från att vara lastbilschaufför i Lindesberg till idolvinnare och känd musiker – nu tar han steget till musikalscenen.

Nätverket Lindekultur och nyhetskanalen lindekultur.se fyller sex år
Den 7 oktober för sex år sedan (2013) höll Nätverket Lindekultur sitt första nätverksmöte (bilden) med ett 50-tal kulturutövare, kulturintresserade och andra som vill att Lindesberg ska vara en levande och attraktiv kulturstad. Nätverket Lindekultur har nu (oktober 2019) 108 kulturverksamheter i Lindesbergs kommun anslutna.

Webbplatsen lindekultur.se (c/o mynewsdesk.com) firar samtidigt sex år som nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun. Med allt fler läsare – både i och utanför Lindesbergs kommun – blir nyhetskanalen lindekultur.se allt starkare som ”kulturens röst” i Lindesberg.

”Politiker ska respektera det ideella kulturlivet”
”Hårdare styrning och ökad administration av det fria kulturlivet är ingen lösning – staten måste visa större tillit till civilsamhällets särart och förmåga”, skriver företrädare för Ideell kulturallians i en debattartikel på arbetet.se. ”Politiken och de stora kulturinstitutionerna behöver det ideella kulturlivets stöd. Det civila samhällets kulturorganisationer finns i varje kommun och är unika på så vis att de når ut i samhällets minsta kapillär. Den ideella kultursektorn kan hjälpa politiken att vända utvecklingen. De som sitter inne på rätt verktygslåda för att nå en bättre måluppfyllelse när det gäller deltagande och mångfald är det ideella kulturlivet självt”, heter det bland annat.

Ideell kulturallians bjuder in till konferens om delaktighet
Hur kan civilsamhällets röst stärkas i relation till förvaltning och politik? Det är temat för den halvdagskonferens – ”Bottendöd eller kulturell glöd? Syresätt kulturen” – som samarbetsorganisationen för det civila samhällets organisationer på kulturområdet bjuder in alla intresserade till .

———————————–

Kulturevenemang 11-20 Oktober

12 okt 18:00: Öskebohyttan: Innan löven faller
Ett program om träd, minnen, resor med bilder och musik. Gunilla Dovsten, Arne Johnsson, Astrid Lindén, Torsten Sandberg, Clas Thor berättar, läser och musicerar. Kaffe med dopp av syjuntan. Arrangör: Öskebohyttans kultur- och missionsförening

12 okt 19:00: Opera på bio: Turandot
Lördag 12 oktober kl 19:00 inleder Giacomo Puccinis mästerverk Turandot opera på bio-säsongen från Metropolitan Opera i New York. Föreställningen direktsänds genom Folkets Hus och Parker på biografer i hela Sverige lördag 12 oktober kl 19.00 – däribland på Folkets Hus Bio i Lindesberg.

18 okt 19:00: Lindesberg: Star for Life in Concert
Uppåt 300-400 sångare från 18 (!) körer i Lindesberg medverkar i ”Star for Life in Concert” – en musikupplevelse för alla åldrar med artister från Sverige och Sydafrika fredag 18 oktober i Lindesberg Arena.

19 okt 18:00: Fellingsbro: Konsert med Martin Almgren och körer
Martin Almgren med musiker tillsammans med Kyrko- och gospelkörerna i Näsby Fellingsbro församlingar ger konsert i Fellingsbro kyrka.

20 okt: Sista anmälningsdag till Vinterspår 2020
Vinterspår är ett kulturevenemang som startades 2008 på initiativ av Lindesbergs konstförening. Sedan dess har Vinterspår utvecklats till ett av kommunens största kulturevenemang, med över hundra deltagare och tusentals besökare varje år. Vinterspår är alltid första helgen i februari.

20 okt 14:00: Kyrkbergets Vänner: Fågelholksbygge
Söndag 20 oktober bjuder Föreningen Kyrkbergets Vänner in till fågelholksbygge. Aktiviteten är avgiftsfri och riktar sig till alla åldrar. ”Tanken är att vi har återkommande träffar, som handlar om fåglar på Kyrkberget, då vi har olika aktiviteter och lär oss om fåglar”, hälsar styrelsen i Föreningen Kyrkbergets Vänner genom Annika Waldén.

———————————–

Utställningar:

  • Årets kulturstipendiat Angelica Rosengren ställer ut på Lindesbergs Stadsbibliotek – en fotoutställnlng med stämningsfulla bilder av årets kulturstipendiat i Lindesbergs kommun. Utställnigen kan ses t.o.m. 23 oktober under bibliotekets ordinarie öppettider: måndag-onsdag 10-19, tor 10-17, fre 10-18, lör 10-14. Arrangör: Kulturenheten Lindesbergs kommun.
  • Blombergska gården i Lindesberg: Lindesbergs Hembygdsförening visar Miniatyrstaden Lindesberg onsdagar kl 15-17 och fredagar kl 12-15. Grupper kan även tas emot andra tider efter särskild överenskommelse.
  • Lindesbergs Hembygdsförening: Affischutställning om sägner på ICA Supermarket om Lindesbergs mest kända sägner.
  • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt som drivs av Lindesbergs Konstföreningen där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 41)
Örebroguiden

Källa Lindekultur.se

 

You must be logged in to post a comment Login