Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 39) 2019

Av den 27 september, 2019

Kulturskolan Garnalia i Lindesberg får bidrag för att utveckla pågående projekt
Kulturrådet har nu fördelat närmare 50 miljoner kronor för kommande halvår till kulturskolor i 203 kommuner – varav Kulturskolan Garnalia i Lindesberg får 237.000 kronor. Det statliga bidraget avser att utveckla pågående projekt där man prövar nya konstformer och riktar sig även till barn och unga som inte tidigare deltagit i kulturskolan.

Lindesbergs kommun vill kostnadseffektivisera organisationen igen
Först lades kultur- och fritidsnämnden ned. Sedan avvecklades beredningsgruppen för kultur- och fritidsfrågor. Nu gör Lindesbergs kommun en ny genomlysning av kommunens befintliga nämnd- och förvaltningsorganisation. Syftet är att det ska leda till en mer kostnadseffektiv organisation och tydligare styrning – såväl politiskt som förvaltningsmässigt – som ger bästa möjliga service för Lindesbergs kommuns medborgare.

Besök Linde AB får driva biografen i egen regi
Nu är det klart att från och med den 1 november kommer Besök Linde AB ta över och fortsätta visa film i Lindesberg. Den 18 september löpte anbudstiden för ”Förfrågan om tjänstekoncession avseende biografverksamhet i Lindesberg” ut och inga anbud har inkommit

………………………………………………………………………..

Dags att nominera kandidater till NA:s kulturpris 2019
Nu är det dags att nominera den eller de som förtjänar NA:s kulturpris 2019 på 50.000 kronor. NA:s läsare får till och med 13 oktober nominera personer, grupper eller sammanslutningar som de tycker ska få kulturpriset. Motivera gärna varför.

Lisa White släpper sin andra bok på Bokmässan
Lisa White släpper sin andra bok – ”Jag är såld på dig” – på Bokmässan i Göteborg som startar på fredag (26 september). Boken är en fristående romance och kan läsas helt utan koppling till hennes första boken – ”En hemlighet förde mig hit”.

Norabor säljer sin nya bok på Lindemarken
På fredag (27 september) kommer Noraborna Ted Ström och Anders Wallén till Bonnamarken – som är en del av Lindemarken – för att sälja sin nya bok ”Hemikring och bortigenom”.

”Berättelser vid brasans sken” höstnyhet på Stadra Teater
Efter en lysande sommarsäsong presenterar Stadra Teater en höstnyhet – ”Berättelser vid brasans sken”. Vid fyra tillfällen i oktober bjuder Stadra in till storytelling och berättareftermiddagar i Sjöstugan.

……………………………………………………………………….

KULTUREVENEMANG 27 SEPTEMBER – 6 OKTOBER

27 sept: Marknadskonsert i Lindesbergs kyrka
Fredag 27 september kl 14:00 bjuder Linde bergslags församling in till marknadskonsert i Lindesbergs kyrka med musik från film och serier. Bertil Westergren, tvärflöjt, Agnes Falk, piano och orgel. Fri entré.

28 sept: Ny hemma-hos-konsert med jazz på Willboda i Spannarboda
Lördag 28 september kl 15:00 blir det jazz igen med jazzensemblen Isotope på Willboda i Spannarboda – hemma i Malin och Björn Tångebergs vardagsrum. Willboda är en bergslagsgård med anor från 1700-talet och ligger i Spannarboda, 20 minuter från Lindesberg.

29 sept: Världens Barn-konsert 2019
Söndag 29 september kl 18:00 är det dags för årets konsert för Världens Barn i Lindeskolans aula: ”Tillsammans kan vi göra skillnad”. Biljetter finns att köpa på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg. Vuxen 100 kr. Barn/Ungdom 20 kr (barn/ungdom gäller för dom som är under 15 år). Kvarblivna biljetter säljs i entrén innan konserten.

1 okt: Gymnasiemässa på Lindeskolan
Tisdag 1 oktober har Lindeskolan i Lindesberg en gymnasiemässa då högstadieelever är välkomna för information kring gymnasieval och olika program – däribland Estetiska programmet som är ett av sex högskoleförberedande program som ger både praktisk erfarenhet av att vara kreativ och en god grund för fortsatta studier.

2 okt: Seniormässa i Lindesberg
Onsdag 2 oktober kl 10-15 arrangeras en Seniormässa i Lindesberg Arena.

5 okt: Stenar i fickan – teater i Spannarboda
Lördag 5 oktober kl 15:00 presenterar Lindesbergs Riksteaterförening föreställningen ”Stenar i fickan” med Sundborns teater i Bygdegården Sveaborg i Spannarboda. Marie Jones pjäs ”Stenar i fickan” har gjort succé världen över. Pjäsen tar ett både allvarligt och komiskt grepp på frågor om polarisering mellan landsbygd och storstad, om känslan av utanförskap på landsbygden, om vem som har tolkningsföreträde och om rätten till din egen berättelse. I Sundborns Teaters uppsättning förflyttas handlingen till Dalarna och Sverige.

5 okt: Bergslagernas Spelmansgille firar 20-årsjubileum i Stripabryggeriet
Lördag 5 oktober kl 18:00 firar Bergslagernas Spelmansgille 20-årsjubileum med folkmusikpub/spelträff i Stripabryggeriet. Från scenen i ”Gallerirum” inleder Gillet med att spela några låtar. Därefter är det fritt fram för ”Scenbuskspel”.

……………………………………………………………………….

Utställningar:

  • Årets kulturstipendiat Angelica Rosengren ställer ut på Lindesbergs Stadsbibliotek – en fotoutställnlng med stämningsfulla bilder av årets kulturstipendiat i Lindesbergs kommun. Utställnigen kan ses t.o.m. 23 oktober under bibliotekets ordinarie öppettider: måndag-onsdag 10-19, tor 10-17, fre 10-18, lör 10-14. Arrangör: Kulturenheten Lindesbergs kommun.
  • Blombergska gården i Lindesberg: Lindesbergs Hembygdsförening visar Miniatyrstaden Lindesberg onsdagar kl 15-17 och fredagar kl 12-15. Grupper kan även tas emot andra tider efter särskild överenskommelse.
  • Lindesbergs Hembygdsförening: Affischutställning om sägner på ICA Supermarket om Lindesbergs mest kända sägner.
  • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt som drivs av Lindesbergs Konstföreningen där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 39) 2019
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login