Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 39)

Av den 28 september, 2018

Bergslagernas Spelmansgille bjuder in till spelkurs med konsert och middag
Lördag 29 september har Bergslagernas spelmansgille i samarbete med Stripabryggeriet nöjet att bjuda in till spelkurs och konsert med Reidar Hammarsten med efterföljande middag i Stripa gruvmiljö.

”Öppna upp ditt fönster” till Ullersäter och Ramsberg
”Öppna upp ditt fönster” med Eva Ahremalm och Åse Christensen (bilden) ges i Ullergården (Ullersäter) lördag 29 september kl 18:00 och i Resta Bygdegård (Ramsberg) söndag 30 september kl 16:00. Föreställningen arrangeras av Lindesbergs Riksteaterförening och Ullersäters Bygdegårdsförening respektive Kulturcentrum i Ramsberg.

Whispering Band jubilerar med konsert i Lindesberg

Lördag 29 september kl 19.00 firar Whispering Band 85 år med en konsert i Lindesberg (Lindeskolans aula) tillsammans med Babben Larsson (bilden) under ledning av Mats Hålling.

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan till Stockholm för högvaktsuppdrag
Lördag-söndag 29-30 september ansvarar Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan för musiken i samband med vaktparaderna och högvaktsavlösningarna på Stockholms slott. Det är en ceremoni som lockar tusentals turister och är en av de finaste i Europa.

Skönsång i Lindesberg för Världens Barn

Förra året var de med och nästan fyllde Lindeskolans aula till sista plats – tre skönsjungande män Björn, Christian och Jesper (bilden). I år är de med igen i konserten i Lindesberg för Världens Barn söndag 30 september kl 18.00. Och Du kan vara där!

Linn Ericsson – ännu mer skönsång för Världens Barn
Hon är uppvuxen med musik och när hon lämnade Lindesberg för studier i Örebro så var det givet att börja sjunga med Örebro Studentsångare. Nu är hon en av solisterna på konserten i Lindesberg för Världens Barn söndag 30 september. ”När jag blev tillfrågad så tänkte jag Oj vad stort! Det är en ära att få vara med”, säger Linn Ericsson.

Klagolåtar från Norrbotten på säsongens sista konsert på Svalbo Café

Söndag 30 september kl 19:00 är det dags för säsongens sista konsert på Svalbo Café! Längtans Motell (bilden) spelar klagolåtar från Norrbotten. Antalet platser är begränsat på Svalbo Café varför det är säkrast att boka plats via 058792130.

Gunnela Björk föreläser i Fellingsbro om Kata Dalström
Torsdag 4 oktober kl 18:30 bjuder Fellingsbro Föreläsningsförening in till föreläsning om ”Agitatorn som gick sin egen väg” – Gunnela Björk föreläser om Kata Dalström. Föreläsningen hålls på Fellingsbro Folkhögskola och är gratis och öppen för alla.

Skördefest i Öskebohyttan kring Werner Aspenström
Lördag 13 oktober kl 18:00 bjuder Öskebohyttans kultur- och missionsförening in till Skördefest med samtal och musik kring poeten Werner Aspenström med rubriken ”Leoparder, sardiner och stim av aningar”.

Dags att anmäla sig till Vinterspår 2019
Vill du/ni vara med på Vinterspår 2-3 februari 2019? Då är det dags att anmäla sig via lindesberg.se/vinterspar senast 24 oktober. Nytt för i år är att utställare/deltagare har en anmälan och de som ansvarar för en lokal har en annan anmälan.

Lindesbergs Fotoklubb: Staffan Sternberg tog månadens bild

Lindesbergs Fotoklubb har hållit höstens första månadsmöte då Staffan Sternberg vann tävlingen Månadens bild som hade temat Glädje (bilden).


Dialogmöte i Lindesberg inför regional kulturplan 2020-2023
Som ett led i att ta fram en ny regional kulturplan för perioden 2020-2023 genomförs dialogmöten med berörda aktörer hösten 2018. Måndag 15 oktober kl 17:30-19:30 hålls ett sådant på Lindesbergs stadsbibliotek för alla som vill bidra till att utveckla kulturen i Örebro län.

Åtta kommuner nominerade till Årets kulturkommun 2019
I år utser fackförbundet Vision Årets kulturkommun för 30:e gången. Åtta kommuner är nominerade: Avesta, Bromölla, Kil, Kumla, Lund, Smedjebacken, Värnamo och Örebro.

Utkast till fritidspolitiskt program för Lindesbergs kommun
Kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun har – efter att beredningen för kultur- och fritidsfrågor lagts ned – tillsatt två arbetsgrupper för att arbeta fram dels ett kulturpolitiskt program, dels ett fritidspolitiskt program. Ett utkast till det fritidspolitiska programmet finns nu klart.

 • Daniel Andersson (S) som svarar för det kulturpolitiska programmet meddelar: ”Det kulturpolitiska kommer att finnas för presentation på kommande tillväxtutskott vilket blir den första glimten av programmet, det är nästan en färdig produkt där min förhoppning är att vi ska klara en remissrunda väldigt bra med smärre justeringar och det är därför det tagit lite tid”.

Yankee Theater i Frövi kritiserar den kommunala biografen i Lindesberg för snedvriden konkurrens
Advokat Eric Ericsson har på uppdrag av företaget Beautiful Pear Tree Academy HB som driver biografen Yankee Theater i Frövi skrivit till Lindesbergs kommun om ”Konkurrensrättsliga aspekter av den kommunala biografen i Lindesberg”.

 • Kristina Öster (kulturchef) som tillsammans med Åsa Jönsson-Carlsson (VD Besök Linde AB) utreder framtida organisation och finansiering för biografverksamheten i Lindesberg meddelar: ”Utredningen kommer att tas upp på tillväxtutskottets sammanträde den 9 oktober”.

Turerna om Flugparkens ombyggnad går vidare

Först protesterna mot att flytta Brunnskaret och nu ett önskemål från en verksamhetsutövare att utöka sin verksamhet i området. Därför vill tjänstemännen i Tillväxtförvaltningen och Samhällsbyggnad Bergslagen ha ett politiskt beslut om hur ombyggnaden av Flugparken (bilden) i Lindesberg ska hanteras.


 • 29-30 Sep: Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan: Högvakt i Stockholm
 • 29 Sep 11:00: Lindesbergs stadsbibliotek: Vi firar Barbro Lindgren
 • 29 Sep 13:00: Bergslagernas Spelmansgille: Spelkurs med konsert och middag: Stripabryggeriet, Stripa gruvmiljö
 • 29 Sep 18:00: Lindesbergs Riksteaterförening: Öppna upp ditt fönster: Ullergården, Ullersäter
 • 29 Sep 19:00: Whispering Band jubilerar med konsert i Lindesberg: Lindeskolans aula, Lindesberg
 • 29 Sep 19:00: Höst på Hillstreet: Hexis & Dråp: Kullgatan, Lindesberg
 • 30 Sep 16:00: Kulturcentrum Ramsberg: Öppna upp ditt fönster: Resta Bygdegård
 • 30 Sep 18:00: Världens Barn: Konsert 2018: Lindeskolans aula, Lindesberg
 • 30 Sep 19:00: Svalbo Keramik & Café: Musikkväll: Svalbo Keramik & Café
 • 02 Okt 19:00: Lindesbergs stadsbibliotek: Källkritik
 • 03 Okt 10:00: Seniormässa i Lindesberg: Lindesberg Arena
 • 04 Okt 18:30: Fellingsbro Föreläsningsförening: Gunnela Björk: Fellingsbro Folkhögskola
 • 06 Okt 19:00: Opera på bio: Aida: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 07 Okt 14:00: Lindesbergs Konstförening: Croquis: Atelje ́19, Rudbecksgatan 1, Örebro
 • 07 Okt 14:00: Föreläsning på skogscaféet i Hammarbacken
 • 09 Okt 19:00: Lindesbergs Filmstudio: Faces, places: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 11 Okt 18:30: Lindesbergs Fotoklubb: Månadsmöte: Klubblokalen
 • 13 Okt 10:00: Lindesbergs stadsbibliotek: Dockteater för barn
 • 13 Okt 18:00: Öskebohyttans kultur- och missionsförening: Skördefest: Öskebohyttans Missionshus

Kultur & Musik | Lindekultur
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login