Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 38)

Av den 20 september, 2019

Årets kulturstipendiat Angelica Rosengren ställer ut i Lindesberg
Lördag 21 september kl 12-14 är det vernissage på Lindesbergs Stadsbibliotek för en fotoutställnlng med stämningsfulla bilder av Annica Rosengren – årets kulturstipendiat i Lindesbergs kommun.. Angelica Rosengren fick Lindesbergs kulturstipendium 2019 för att kunna vidareutveckla sitt skapande inom fotografi.Lindesbergs

Filmstudio fortsätter höstterminen med Lucky

Torsdag 26 september kl 19.00 fortsätter Lindesbergs Filmstudio höstterminen på Folkets Hus Bio i Lindesberg med ”Lucky” – en andlig resa där vi följer en 90-årig kedjerökande ateist och alla märkliga karaktärer som bor i hans avskilda lilla ökenstad.

Bergslagernas Spelmansgille firar 20-årsjubileum i Stripabryggeriet

Lördag 5 oktober kl 18:00 firar Bergslagernas Spelmansgille 20-årsjubileum med folkmusikpub/spelträff i Stripabryggeriet. Från scenen i ”Gallerirum” inleder Gillet med att spela några låtar. Därefter är det fritt fram för ”Scenbuskspel”.

Broadwaysuccé till Spannarboda: Stenar i fickan – om polarisering mellan storstad och landsbygd.

Från Broadway till Spannarboda! Marie Jones pjäs Stenar i fickan har nått stora framgångar världen över och 6 oktober kommer Sundborns Teaters uppsättning till Lindesbergs kommun i ett arrangemang av Lindesbergs Riksteaterförening. Pjäsen tar ett både allvarligt och komiskt grepp på frågor om polarisering mellan landsbygd och storstad, om känslan av utanförskap på landsbygden, om vem som har tolkningsföreträde och om rätten till sin egen berättelse.

Sångare från 18 (!) lokala körer deltar i Star for Life-konsert i Lindesberg.

Uppåt 300-400 sångare från 18 (!) körer i Lindesberg medverkar i ”Star for Life in Concert” – en musikupplevelse för alla åldrar med artister från Sverige och Sydafrika fredag 18 oktober i Lindesberg Arena. Medverkar gör Triple & Touch, den sydafrikanska artisten Thandiwe Mbobo och Star Choir South Africa med Sonja Aldén som gästartist.

Ideell kulturallians bjuder in till konferens om delaktighet

Hur kan civilsamhällets röst stärkas i relation till förvaltning och politik? Det är temat för den halvdagskonferens – ”Bottendöd eller kulturell glöd? Syresätt kulturen” – som samarbetsorganisationen för det civila samhällets organisationer på kulturområdet (Ideelll kulturallians) bjuder in alla intresserade till.

Om verksamhetsentreprenör för biografen i Lindesberg
Besök Linde AB önskar anlita en verksamhetsentreprenör för biografen i Lindesberg och har gått ut med förfrågan om tjänstekoncession avseende biografverksamhet. Sista anbudsdag var 18 september – hur har det gått?

”Vi avvaktar postgången denna vecka ut innan jag kan svara. Om inga anbud inkommit så tar Besök Linde AB över biografen från 1 november”, svarar Åsa Jönsson-Carlsson – VD på Besök Linde AB.

Nya framgångar för Björn Lagermans BeeScanning
Nominering till Deloitte Green Award 2019, stor uppmärksamhet på internationell mässa i Montreal och middag med svenska kungaparet. Biodlare och innovatör Björn Lagerman i Lindesberg fortsätter att skörda framgångar för sin innovation av BeeScanning.

………………………………………………………………………

KULTUREVENEMANG 20-29 SEPTEMBER:

20 sept: ”Mining Part 2” – andra delen som uruppförs på Stripabryggeriet

Fredag 20 september kl 18:30 uruppförs ”Mining Part 2” på Stripabryggeriet i Stripa Gruvmiljö. ”Mining” är en sammanhängande svit i tre delar av bandledaren Mattias Risberg som uruppförs under tre konserter i Stripa – en per år 2018-2020.

Ordinarie konsert slutsåld, extrakonsert kl 17!!! Boka biljett på Lindesbergs Stadsbibliotek: tel 0581-81140. Bryggeripuben har AW från kl 15.00.

21 sept: Jubileumskonserter med Södra Bergens Balalaikor

Lördag 21 september kl 15:00 kommer 50-årsfirande Södra Bergens Balalaikor till Spannarboda bygdegård för konsert i två avdelningar med någon form av rysk förtäring mellan akterna plus en extraföreställning kl 18:00.

Thomas Lundkvist: ”Det var väldigt vad det är livligt i Spannarboda; slutsåld ordinarie konsert 21:a med balalajkorna och extraföreställning samma dag (nu 17 biljetter kvar) i Sveaborg, sedan jazzkonsert i Villboda gård 28:e, också mycket efterfrågad… Vad är periferi och vad är centrum kan man stundom undra?”

22 sept: Skördefest vid Munkhyttans skola

Söndag 22 september kl 11:00 bjuder Linde Trädgåsdförening och Lindesbergs Hembygdsförening in till en skördefest vid Munkhyttans skola. Kom och ta en fika, titta på gamla skolsalen.Sälj och/eller sälj plantor, marmelad, sylt med med (bord finns). Ingegerd Olofsson visar hur man gör blomstertårtor av lönnlöv och mossa. 

23 sept: Årets kvinnliga äventyrare i Sverige till Ramsberg
Måndag 23 september kl 19:00 kommer äventyraren Johanna Davidsson till Resta Bygdegård i Ramsberg. Johanna är en friluftsälskare och polaräventyrare som främst har hyllats för sina expeditioner på Grönland och Antarktis. 2014 och 2016 blev hon utnämnd till Årets kvinnliga äventyrare i Sverige. 2016 skidade Johanna solo till Sydpolen och slog världsrekord som den snabbaste kvinna i världen till polpunkten. Johanna har nyligen släppt boken ”Solo Sister, vägen till Sydpolen”. Entre inkl. fika 100 kr. Anmälan till Britt-Marie Olsson 0708-26 33 59.

23 september: Dagsledigsamling i Ramsberg
Måndag 23 september kl 12.00-14.00 bjuder Linde bergslags församling in till dagledigsamling i Ramsbergs församlingsgård. Dagens program: Bland rödkullor och jämtgetter. Shelagh Green berättar om några sällsynta husdjur.

26 sept: Lindesbergs Filmstudio fortsätter höstterminen med Lucky
Torsdag 26 september kl 19.00 fortsätter Lindesbergs Filmstudio höstterminen på Folkets Hus Bio i Lindesberg med ”Lucky” – en andlig resa där vi följer en 90-årig kedjerökande ateist och alla märkliga karaktärer som bor i hans avskilda lilla ökenstad.

26 sept: Lindesbergs Fotoklubb har arbetsmöte
Lindesbergs Fotoklubb som har månadsmöten, arbetsmöten och fototävling varje månad med början i september. Torsdag 26 september är det dags för arbetsmöte med övningar på en teknik som heter High Speed Sync.

27 sept: Lindesbergs kyrka: Marknadskonsert
Marknadskonsert i Lindesbergs kyrka kl 14:00 med musik från film och serier. Bertil Westergren, tvärflöjt, Agnes Falk, piano och orgel. Fri entré.

28 sept: Ny hemma-hos-konsert med jazz på Willboda i Spannarboda
Lördag 28 september kl 15:00 blir det jazz igen med jazzensemblen Isotope på Willboda i Spannarboda – hemma i Malin och Björn Tångebergs vardagsrum.

29 sept: Världens Barn-konsert 2019
Söndag 29 september kl 18:00 är det dags för årets konsert för Världens Barn i Lindeskolans aula: ”Tillsammans kan vi göra skillnad”. Biljetter finns att köpa på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg. Vuxen 100 kr. Barn/Ungdom 20 kr (barn/ungdom gäller för dom som är under 15 år). Kvarblivna biljetter säljs i entrén innan konserten. 

……………………………………………………………………….

……………………………………………………………………….

Vad händer i kultur-Lindesberg?
Vill du veta vad som händer i kultur-Lindesberg i höst? Följ vår evenemangs-kalender på lindekultur.se – den mest kompletta kalender för kulturevenemang i Lindesbergs kommun.

Vill du marknadsföra vad som händer i kultur-Lindesberg i höst (och det ännu inte finns med i vår evenemangs-kalender på lindekultur.se. Skicka underlag om kommande evenemang till info@lindekultur.se.

………………………………………………………………………

Utställningar:

  • Årets kulturstipendiat Angelica Rosengren ställer ut i Lindesberg: Lördag 21 september kl 12-14 är det vernissage på Lindesbergs Stadsbibliotek för en fotoutställnlng med stämningsfulla bilder av Annica Rosengren – årets kulturstipendiat i Lindesbergs kommun.. 
  • Blombergska gården i Lindesberg: Lindesbergs Hembygdsförening visar Miniatyrstaden Lindesberg onsdagar kl 15-17 och fredagar kl 12-15. Grupper kan även tas emot andra tider efter särskild överenskommelse.
  • Lindesbergs Hembygdsförening: Affischutställning om sägner på ICA Supermarket om Lindesbergs mest kända sägner.
  • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt som drivs av Lindesbergs Konstföreningen där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.

………………………………………………………………………

För fler evenemang i Lindesbergs kommun och bioprogram på Folkets Hus Bio: Se upplevlindesberg.se

Kultur | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 38)
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login