Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 35)

Av den 30 augusti, 2019

Galapremiär i Askersund på ny långfilm av Backa Studios
Lördag 31 augusti är det galapremiär i Askersund på ”Lantisar” – en ny långfilm av Malin Dahl och Johnny Wernersson på Backa Studios i Vedevåg. Premiären är höjdpunkt på festivalen ”Kultur på landsbygd” som hålls 30 augusti – 1 september i det nya kulturhuset Sjöängen i Askersund. Festivalen ”Kultur på landsbygd” syftar till att visa på vilken kulturell kraft landsbygden kan bjuda på med fri entré till allt under festivalen!

……………………………………………………………………….

Medborgarförslaget vållade debatt i kommunstyrelsen – men avslås
Medborgarförslaget om ett kommunalt samarbetsforum för kulturen i Lindesberg avslås av kommunstyrelsen. Men förslaget vållade debatt eftersom ledamöterna hade olika uppfattningar om vad ett samarbetsforum är. Liberalerna och Miljöpartiet ville därför att medborgarförslaget skulle återremitteras för att låta förslagsställarna förklara vad de menar.

Lindesbergs kommun: Välkommen till Kultursamtal!
Ullergården 2 september kl.18-20. Från kl 17.00 finns biblioteksbussen på plats. Konstverket Glesbygds Genocid visas. Kulturchef Kristina Öster och kulturskolechef Erik Lundkvist informerar om sina verksamheter. Ullergården dukar upp god fika. Irja Gustavsson (S) och andra politiska företrädare samt tjänstepersoner från Tillväxtförvaltningen finns på plats. Och viktigast av allt TID att samtala om kulturen. Ullergården ligger i utkanten av Ullersäter längs länsväg 831 (gamla väg 249). För vägbeskrivning gå in på www.ullergarden.se. Det går att ta buss 351 till Ullergården.

Lästips om samverkan inför kultursamtalen:

”Politiken och institutionerna behöver det ideella kulturlivets stöd”:
Det offentliga har misslyckats med att nå de kulturpolitiska målen när det gäller delaktighet. Nedskärningarna inom den kommunala ekonomin hotar att förvärra situationen ytterligare. Men det ideella kulturlivets organisationer kan hjälpa politiken att vända utvecklingen, skriver företrädare för Ideell kulturallians – en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. 

”Så kan ett nätverk fungera som samarbetsforum”:
Hösten 2016 hade Nätverket Lindekultur en serie dialogmöten på temat kulturen som tillväxtmotor för Lindesberg. Det första dialogmötet handlade om Nätverket Lindekulturs roll som samarbetsforum i det lokala kulturlivet. 

”Kulturskolan Garnalia har en central roll i kommunens kulturliv”
På Kulturskolan Garnalia i Lindesberg finns kultur för alla åldrar! Och nu är det dags för en ny termin med inspirerande kurser med hög kvalitet för barn och unga – och i mån av plats även vuxna. ”Kulturskolan Garnalia spelar en central roll i kommunens kulturliv – och gör kultur tillgänglig för alla oavsett socioekonomisk eller kulturell bakgrund eller eventuella funktionsnedsättningar”.

Lindesbergs kommun får fler kommunala servicepunkter
Fortsatt drift av Ramsbergs Kulturcentrum och Vedevåg Kvarnbacka Livs som kommunala servicepunkter enligt nya avtal. Samtidigt får näringslivsenheten i uppdrag att arbeta vidare med att tillskapa fler nya servicepunkter i Lindesberg, enligt beslut i kommunstyrelsens tillväxtutskott.

Lindesbergs kommun söker samarbete via servicepunkter
Lindesbergs kommun söker byaföreningar, eller andra föreningar, som är intresserade av att vara en av Lindesbergs servicepunkter. Idag existerar två stycken, en i Ramsberg (Kulturcentrum) och en i Vedevåg (Vedevågsvisionen) – nu vill kommunen vill skapa fler.

……………………………………………………………………….

KULTUREVENEMANG 30 AUGUSTI-8 SEPTEMBER:

30 aug: Sommarsalut med Guldsmedshyttans Musikkår
Sommarsalut för 32:a gången i Oscarsparken, Lindesberg, med början kl 20.00. Guldsmedhyttans Musikkår under ledning av Tommy Lundholm underhåller tillsammans med Linda Nordin Johansson. Pyroteknisk ljusshow till ABBA-musik. Fri entré. Medtag gärna egen stol.

30 aug: Ullergården: Sommarkväll i byn
Sommarkväll i byn med Sörbye & Jennebo med PHIA. Duon som är baserad i Örebro består av Daniel Sörby och Benjamin Jennebo, Benjamin känner säkert många igen som gitarrist i Smash Into Pieces men även Daniel har kopplingar till bandet då hans bror är Adam är sångare i Smash. Till Ullergården följer också Phia med. På repertoaren står det folkpop.

31 aug: Örebro Läns Konstnärsförbund: Vernissage för utställning
Vernissage på Ateljé Hjälmarstrand. Marianne Degerman, Nick Furderer och Thomas Rydén från Lindesberg finns med bland utställarna.

31 aug: Löa Nostalgidag 2019
Ta en nostalgitripp till Löa! Dags för årliga nostalgidagen i byn Löa. Alla nostalgifordon är välkomna. Förtäring finns samt människor på gott humör. Arrangör: Löa Bygdegårdsförening

1 sept: Lindesbergs Konstförening: Utflykt till Avesta Art
Utflykt till AVESTA ART där vi får en privat visning. Samåkning från Lindesberg. Anmäl intresse till Rainer via rainer@hickisch.se eller 070 738 86 38

1 sept: Svalbo café: Musikkväll
Söndag 1 september kl 19.00: Richard Lindgren och Olle Unenge – ”vi skulle inte ha musik den här dagen – men hur kunde vi stå emot när vi fick frågan. Det var länge sen de var här…”

2 sept: Samtal kring kulturen i Lindesbergs kommun
Måndag 2 september kl 18:00 hålls kultursamtal på Ullergården i Ullersäter. Kvällen kommer att bjuda på information och utrymme för samtal kring kulturen i Lindesbergs kommun. Representanter från kulturenheten och kulturskolan finns på plats och politiska företrädare deltar. ”Varmt välkomna att samtala kring kulturen i vår kommun”, hälsar kulturchef Kristina Öster.

2 sept: Konsert med Velvet Starlings i Lindesberg
Måndag 2 september kl 20:00 kommer Amerikanska indie-rock bandet Velvet Starlings med LA baserade sångaren, multiinstrumentalisten och producenten Christian Gisborne i spetsen till Lindesberg och Hillstreet på sin Europaturné.

3 sept: Motorfik på Förvifors Pappersbruksmuseum
Sommarens andra motorfik på Frövifors Pappersbruksmuseum kl 18:00-21:00. Motorfik är tillbaka i Frövi på mångas begäran! Nu i genuin bruksmiljö vid Pappersbruksmuseet. Kom och titta på entusiastfordon såsom amerikanare, europeiska veteranbilar, Hot rods, MC och mopeder. Pappersbruksmuseet håller extraöppet under kvällen där man bl.a. kan se Nordens största ölburksutställning med 22.000 burkar.

5 sept: Terminens första månadsmöte för Lindesbergs Fotoklubb
Torsdag 5 september kl 18:30 håller Lindesbergs Fotoklubb sitt första månadsmöte i klubblokalen i Lindesberg. Välkommen till en intressant höst, hälsar Lindesbergs Fotoklubb som har månadsmöten, arbetsmöten och fototävling varje månad med början i september. Temat för månadstävlingen i september är ”Moln”.

6 sept: Kulturarvsdag med Kyrkbergets Vänner
Fredag 6 september kl 17:00 bjuder Föreningen Kyrkbergets Vänner in till ett arrangemang i naturens och kulturens tecken. Samlingspunkt vid portalen på Banvägen kl 17.00, därefter vid Kägelbanan på Kyrkberget.

7-8 sept: Ljusstråk – kulturrunda i Nora Bergslag
Helgen 7-8 september är det återigen dags för Ljusstråk – en kulturslinga genom Nora Bergslag som i år arrangeras för nittonde gången. Här tar hantverkare och konstnärer emot i öppna ateljéer – bland annat Kajsa Forsberg (Finnsjöstrand, Järnboås), Rainer Hickisch (Öskebohyttan), Jaana Olsson (Siggebohyttan), Björn Dahlfors (Kvarteret Bryggeriet), Åsa Falk (Hammarby bygdegård), Moa Rudebert (Svalbo) och Gunilla Dovsten (Svalbo).

8 sept: Kulturarvsdag på Stripabryggeriet
Söndag 8 september kl 12:00-18:00 bjuder Stripabryggeriet och Karlssons Kulturverkstad in till kulturarvsdag med konst och underhållning i Stripabryggeriets vackra lokaler i den rustika gruvmiljön i Stripa. I det forna Välfärdshuset, som numera inrymmer Stripabryggeriets Gallerirum tillika Konsertlokal blir det ”Sånger om järn” med Thomas Lundkvist och Fred Lane kl 16.00.

……………………………………………………………………….

Utställningar:

  • Lindesbergs Konstförening ställer ut verk av Magdalena Eriksson på Lindesbergs Stadsbibliotek. Utställningen pågår till och med 18 september.
  • Stripabryggeriet: ”Stripas inre skönhet” till och med 8 september. Fotografier från gruvans inre miljöer visas i Gallerirum, Stripa Gruva, av Göran Johansson. Samtidigt visas en mindre kollektion Gatufotobilder från Berlin och New York, m. fl. storstäder.
  • Frövifors Pappersbruksmuseum: ”A Paper Art Fantasy”: I utställningen medverkar åtta konstnärer som skapat varsin sagovärld i papper som material. Utställningen pågår till och med 31 augusti.
  • Blombergska gården i Lindesberg: Lindesbergs Hembygdsförening visar Miniatyrstaden Lindesberg onsdagar kl 15-17 och fredagar kl 12-15. Grupper kan även tas emot andra tider efter särskild överenskommelse.
  • Lindesbergs Hembygdsförening: Affischutställning om sägner på ICA Supermarket om Lindesbergs mest kända sägner.
  • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt som drivs av Lindesbergs Konstföreningen där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 35)
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login