Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 33)

Av den 16 augusti, 2019

Medborgarförslaget om samarbetsforum till kommunstyrelsen
I tisdags (13 augusti) behandlade kommunstyrelsens tillväxtutskott medborgarförslaget om ett kommunalt samarbetsforum för kulturen i Lindesberg som nytt rådgivande organ. ”Beslutet får ni ta del av när protokollet är justerat 21 augusti”, meddelar kommunstyrelsens och tillväxtutskottets ordförande Irja Gustavsson (S).

Medborgarförslaget går nu vidare till kommunstyrelsen som tar upp ärendet på nästa sammanträde tisdag 27 augusti. Mötet är öppet för alla intresserade – tid och plats meddelas senare.

Tillväxtförvaltningens kulturenhet har föreslagit avslag på medborgarförslaget om ett samarbetsforum utan att rådfråga barn- och utbildningsförvaltningens kulturskola: ”Kulturverksamhet är ett av de kommunala grunduppdragen och förvaltningen har särskild kompetens inom området. Det saknas därför anledning att ha ett råd för kulturfrågor”, skriver Magnus Sjöberg och Kristina Öster.

Varför har inte Kulturskolan Garnalia tillfrågats? Kulturchef Kristina Öster svarar i mail till lindekultur.se: ”Hur medborgarförslag hanteras är en intern process. I kulturpolitiska och administrativa frågor ingår det i kulturchefens uppdrag att bereda underlag för politiken”.

Läs mer: Tillväxtförvaltningen säger nej till samarbetsforum för kulturen i Lindesberg >>
Medborgarförslag väcker frågan: Vad är ett samarbetsforum?
Vad är ett samarbetsforum? Ett kulturråd som politiken definierar det som? Ett kultursamtal några timmar om året som tjänstemännen definierar det som? Eller ett rådgivande samarbetsorgan där berörda parter kan träffas för att informera varandra och tillsammans fungera som kompetens- och erfarenhetsstöd? Frågan har väckts utifrån medborgarförslaget om ett samarbetsforum för kulturen i Lindesberg.

……………………………………………………………………….

Vad händer i kultur-Lindesberg?

Vill du veta vad som händer i kultur-Lindesberg i höst? Följ vår evenemangs-kalender på lindekultur.se – den mest kompletta kalender för kulturevenemang i Lindesbergs kommun.

Vill du marknadsföra vad som händer i kultur-Lindesberg i höst (och det ännu inte finns med i vår evenemangs-kalender på lindekultur.se. Skicka underlag om kommande evenemang till info@lindekultur.se. 

……………………………………………………………………….

17 aug: Bo Alström visar stilleben på Ett Mindre Galleri i Spannarboda

Lördag 17 augusti kl 14:00 är det vernissage på Ett Mindre Galleri i Spannarboda för ”Das ding an sich” (på svenska ”Tingen i sig”) med stilleben av Bo Alström. På vernissagen berättar Bo kort om konstformens bakgrund och historia. Utställningen visas till och med 23 augusti kl 13:00-18:00 eller efter överenskommelse.

17 aug: Programmet klart för Ramsbergsdagen
Lördag 17 augusti kl 12.00-17.00 är det Ramsbergsdagen med massor av aktiviteter. Bygdens föreningar presenterar sig och Kulturcentrum har öppet med utställningar om Elsa Beskow och Ramsbergs Bibibliotek 160 år. Så här ser programmet ut för Ramsbergsdagen 2019.

 17 aug: Fellingsbrodagen 
Lördag 17 augusti kl 11-15 är det dags igen för Fellingsbrodagen – ”ett ypperligt tillfälle för din förening och företag att visa upp sig” hälsar arrangerande Fellingsbro Sockenförenings näringslivsgrupp och integrationsgrupp genom nättidningen fellingsbro.se. 

17 aug: Örebro länsteater bjuder in till Öppet hus
Lördag 17 augusti från kl 15:30 bjuder Örebro länsteater in till Öppet hus i Örebro med ”stora avslöjanden, öppna repetitioner och auktion av teaterkostymer och rekvisita”. Dagen avslutas med ”Konstnärligt talat” – en ny samtalsserie som kommer äga rum en gång i månaden under hösten och våren.

22 aug: Berättarkväll i Ramsbergs Kulturcentrum

Torsdag 22 augusti kl 19:00 är det Berättarkväll på Kulturcentrum i Ramsberg med Monica Zak och Gunnar Thorsell. Båda sommarbor i Bergslagen och kommer för första gången att berätta historier med lokal anknytning.

24 aug: Lindesbergs Konstförening ställer ut Magdalena Eriksson
Lördag 24 augusti kl 12:00 är det vernissage för Lindesbergs Konstförenings utställning med verk av Magdalena Eriksson i Konstrummet på Lindesbergs Stadsbibliotek. Utställningen pågår till och med 18 september.

24 aug: Amerikanska Diane Patterson ger konsert i Stripabryggeriet
Lördag 24 augusti kl 19:30 kommer amerikanska Diane Patterson till Stripabryggeriet i Stripa gruvmiljö för konsert. Med rötterna i amerikansk folkmusik tar hon upp aktuella händelser i vår tid som väcker engagemang.

25 aug: Örebro länsmuseum firar Arkelogidagen vid Råsvalslund
Söndag 25 augusti kl 13.00 firas Arkeologidagen vid Råsvalslund – en välbevarad vikingatida bosättning utanför Lindesberg. Följ med länsmuseets arkeolog Martin Edlund på en guidad visning av området och delta i prova-på aktiviteter.

29 aug: Lindesbergs Filmstudio inleder höstterminen

Lindesbergs Filmstudio presenterar åtta filmer på Folkets Hus Bio i Lindesberg under höstterminen 2019: Kapernaum (29 augusti), Roma (10 september), Lucky (26 september), C’est la vie! (8 oktober), 3 kvinnor (24 oktober), Woman at war (5 november), Cold war (21 november) och finska förvaltningsområdets extrafilm Olavi Virta (3 december).

30 aug: Sommarsalut med Guldsmedshyttans Musikkår
Guldsmedshyttans Musikkår har nu inlett repetitionerna inför höstterminen med bland annat Sommarsalut i Lindesberg (30 augusti) och Beatleskonsert med Martin Almgren i Ludvika (november) och Lindesberg (februari 2020).

……………………………………………………………………….

På gång i september:

……………………………………………………………………….

6-8 sept: Kulturarvsdagen firas på Kyrkberget och Stripabryggeriet

Den 6–8 september är det dags att återigen sätta kulturarvet i rampljuset runt om i hela landet. Temat för Kulturarvsdagen 2019 är ” Konst och underhållning”. I Lindesbergs kommun firas dagen på Kyrkberget (fredag 6 september) och på Stripabryggeriet (söndag 8 september).

7-8 sept: Ljusstråk – en kulturslinga genom Nora Bergslag
Helgen 7-8 september är det återigen dags för Ljusstråk – en kulturslinga genom Nora Bergslag som i år arrangeras för nittonde gången! Här tar hantverkare och konstnärer emot i öppna ateljéer – bland annat Kajsa Forsberg, Rainer Hickisch, Jaana Olsson, Björn Dahlfors, Åsa Falk, Moa Rudebert och Gunilla Dovsten.

9-10 sept: Dagledigsamlingar och allaktivitetshus i Ramsberg 
Måndag 9 september kl 12:00-14:00 startar Linde bergslags församling en ny termin för dagledigsamlingar i Ramsbergs församlingsgård med Agnes Falk som gör en resa om sommaren med sång och musik. Tisdag 10 september kl 18:30-21.00 startar Linde bergslags församling en ny termin för allaktivitetshuset i Ramsberg med bland annat en teatergrupp som nyhet.

17 sept: Linde Bergslags Släktforskarförening: Program hösten 2019
Linde Bergslags Släktforskarförening inbjuder till tre föreläsningar i höst: 17 september: Maria Andersson om ”I en sal på lasarettet…”; 22 oktober: Calle Lindström om: ”Vad man dog av förr” – om epidemier och dödsorsaker i gången tid”; 19 november: Ann-Charlotte Laudon Tegerhult om: ”De foro från gård och hem – varthän”.

20 sept: ”Mining Part 2” – andra delen uruppförs på Stripabryggeriet

Fredag 20 september kl 18:30 uruppförs ”Mining Part 2” på Stripabryggeriet i Stripa Gruvmiljö. ”Mining” är en sammanhängande svit i tre delar av bandledaren Mattias Risberg som uruppförs under tre konserter i Stripa – en per år 2018-2020.

21 sept: Södra Bergens Balalaikor i Spannarboda
Lördag 21 september kl 18:00 blir det en extraföreställning av Södra Bergens Balalaikors 50-årsjubileumskonsert i Spannarboda. Alla biljetter till första föreställningen samma dag kl 15:00 är slut och väntelistan är lång – därför ges en extraföreställning kl 18:00. Denna konsert ges utan paus och kostar 200 kr. Man kan ringa Thomas Lundkvist 0705 179610 och boka plats!

……………………………………………………………………….

Monica kommenterar aktuella frågor:

Monica Lehn Domnicks text nr 138 sedan 2005 på den s k Runstenen, central plats i Lindesberg: 

……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………

 • Utställningar:
  Ett Mindre Galleri i Spannarboda: ”Das ding an sich” (på svenska ”Tingen i sig”) med stilleben av Bo Alström. Utställningen visas till och med 23 augusti kl 13:00-18:00 eller efter överenskommelse.
 • Stripabryggeriet: ”Stripas inre skönhet”. Fotografier från gruvans inre miljöer visas i Gallerirum, Stripa Gruva, av Göran Johansson. Samtidigt visas en mindre kollektion Gatufotobilder från Berlin och New York, m. fl. storstäder.
 • Frövifors Pappersbruksmuseum: ”A Paper Art Fantasy”: I utställningen medverkar åtta konstnärer som skapat varsin sagovärld i papper som material. Läs mer på lindekultur.se >>
 • Perssons Magasin i Västra Löa presenterar i år sommarutställningar med flera olika utställare och tekniker i tre utställningspass – 15 juni-4 juli; 6-25 juli; 27 juli-18 augusti – i tre utställningsrum och ett kafé.
 • Blombergska gården i Lindesberg: Lindesbergs Hembygdsförening visar Miniatyrstaden Lindesberg onsdagar kl 15-17 och fredagar kl 12-15. Grupper kan även tas emot andra tider efter särskild överenskommelse.
 • Lindesbergs Hembygdsförening: Affischutställning om sägner på ICA Supermarket om Lindesbergs mest kända sägner.
 • Lindesbergs stadsbibliotek: ”Bergsmansson och samlare” – en utställning om Siggebohyttan och Karl August Andersson-Meijerhelm. Kulturarvshörnan på Lindesbergs stadsbibliotek.
 • Utställningen pågår hela sommaren på bibliotekets ordinarie öppettider.
 • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt som drivs av Lindesbergs Konstföreningen där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.
  ………………………………………………………………………

Evenemang 16-31 augusti 2019:

 • 17 Aug 11:00: Fellingsbrodagen 2019: Fellingsbro
 • 17 Aug 12:00: Ramsbergsdagen 2019: Ramsberg med centrum i Kölnberger
 • 17 Aug 13:00: Ett mindre galleri: Vernissage: Spannarboda, Östergården
 • 18 Aug 07:45: Fellingsbro hembygds- och fornminnesförening: Bussutflykt till Stockholm
 • 18 Aug 19:00: Svalbo café: Musikkväll
 • 18 aug: Stadra Teater: Fest kring FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna: OBS: GALAN UPPSKJUTEN!
 • 23 Aug 18:00: Lindesbergs Turistbåtförening: Allsång på Råsvalen
 • 24 Aug 11:00: Frövifors Pappersbruksmuseum: Kustomträff
 • 24 Aug 12:00: Lindesbergs Konstförening: Vernissage på ny utställning: Konstrummet, Lindesbergs stadsbibliotek
 • 24 Aug 19:30: Stripabryggeriet: Konsert med Diane Patterson
 • 25 Aug 13:00: Råsvalslund: Arkeologidagen: Guldsmedshyttan
 • 29 Aug 12:00: Fellingsbro hembygds- och fornminnesförening: ”Öppet hus” på Lantbruksmuseet vid Olofsborg, Fellingsbro
 • 29 Aug 19:00: Lindesbergs Filmstudio: Kapernaum: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 30 Aug 19:00: Ullergården: Sommarkväll i byn: Ullersäter
 • 30 Aug 20:00: Guldsmedshyttans musikkår: Sommarsalut: Oscarsparken, Lindesberg
 • 31 Aug 11:00: Löa Nostalgidag 2019: Löa

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login