Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 31)

Av den 4 augusti, 2017

Utrotningshotade musikinstrument på Hembygdsgårdarnas dag
Thomas Lundkvist presenterar ”utrotningshotade musikinstrument varav en del fanns i Fellingsbrobygden” på söndag (6 augusti) kl 13:30 när Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening firar Hembygdsgårdarnas dag vid Hembygdsgården i Fellingsbro.


Biljetter till bergslagsskröna släpps på måndag
På måndag (7 augusti) släpps biljetterna till SIGGEBOHYTTANS SPEKTAKLER – en bergslagsskröna som spelas 25-27 augusti på Siggebohyttans bergsmansgård. Biljetter kan köpas på Lindesbergs stadsbibliotek. SIGGEBOHYTTANS SPEKTAKLER är en pjäs för både gamla och unga av Staffan Blixt och Stefan Jansson med nyskriven musik av Anna Johansson – fritt efter ett krönikespel från 1938 av Margit Palmaer.


Friluftsgudstjänst i Gammelbo med gamla anor
Söndag 6 augusti kl 16.00 är det friluftsgudstjänst i Bäckegruvan, Gammelbo. ”Det är en lite annorlunda friluftsgudstjänst med gamla anor som arrangeras för att byns och den forna baptistförsamlingens verksamhet inte ska falla in i glömskans töcken”, berättar Maria Lagerman.


Margareta Nordahl berättar om bygdens fotograf
Söndag 6 augusti kl 18.00 berättar Margareta Nordahl om ”LW Andersson – bygdens fotograf” i Öskebohyttans missionshus. LW Andersson föddes 1868 och var en stor entreprenör i bygden. 


Vernissage i Nora för årets Ljusstråk

På lördag (5 augusti) kl 12 är det vernissage i Bryggeriet (Nora) för samlingsutställningen inför årets Ljusstråk 2-3 september. På utställningen presenteras alla 86 utställare/utställningar – bland annat Kajsa Forsberg, Gunilla Dovsten, Åsa Falk, Rainer Hickisch, Mats Herminge och Monica Lehn Dominick.


Populär triokonsert i repris i Grängesberg
I slutet av juli gav Tekla Rapp, Anna Andersson och Bertil Westergren (bilden) en succéartad konsert i Fellingsbro kyrka. Onsdag 9 augusti kl 19 ger trion konserten i repris – denna gång i Grängesbergs kyrka.


Kommande musikkvällar på Svalbo Café & Keramik
Två musikkvällar återstår i sommar på Svalbo Café & Keramik (som nu anslutit sig till Nätverket Lindekultur) – söndag 13 augusti med Tullamore Brothers (bilden) och söndag 10 september en dubbelkonsert med Sofie Jonsson och John Mitchell från Dalarna och Anna Fermin med Trigger Gospel från USA.


Lindesbergs kommun har koll på sin konst – åtminstone det mesta
Efter kritik från revisorerna har Lindesbergs kommun genomfört en inventering av kommunens konst. Efter inventeringen finns 1.412 verk noterade. Av dessa saknas drygt 70 stycken. ”En del kan vara dubbelnoteringar, andra kan dyka upp ur gömmorna och några har helt enkelt förkommit”, enligt inventering av kommunens konst.


Hallå Seriefestivalen: Glöm inte Lindesberg i år!
Seriefrämjandet får för andra året i rad regionalt kulturstöd från Region Örebro län för att genomföra en seriefestival ”huvudsakligen i Örebro kommun men med aktiviteter även i andra kommuner i länet”. ”Glöm inte Lindesbergs kommun i år – vi är fortfarande intresserade av att ha evenemang här”, meddelar Frövifors Pappersbruksmuseum med stöd av lindekultur.se


Kalender Lindekultur

6 augusti 13:00: Öppet hus i Munkhyttans skolmuseum

 • Linde Fornminnes- och Hembygdsförening håller Öppet hus i Munkhyttans skolmuseum.

6 augusti 13:30: Hembygdsgårdarnas dag firas på Hembygdsgården i Fellingsbro

 • Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening håller alla husen öppna på Hembygdgården. Utrotningshotade musikinstrument varav en del fanns i Fellingsbrobygden är temat för Thomas Lundkvist.

6 augusti 16:00: Friluftsgudstjänst i Gammelbo med gamla anor

 • ”Det är en lite annorlunda friluftsgudstjänst med gamla anor vid det gamla Betaniakapellet i Bäckegruvan som arrangeras för att byns och den forna baptistförsamlingens verksamhet inte ska falla in i glömskans töcken”.

6 augusti 18:00: LW Andersson – bygdens fotograf

 • Margareta Nordahl om ”LW Andersson – bygdens fotograf” i Öskebohyttans missionshus. LW Andersson föddes 1868 och var en stor entreprenör i bygden.

10 augusti 19:00: Musik i sommarkväll i Näsby kyrka

 • Syskonen Balke & Co – ”Musiken som betytt mycket för oss”. Välkommen att lyssna till utvalda sånger som haft en särskild betydelse för oss genom livet. Vi sjunger som grupp och solo till komp av piano och gitarr.

13 augusti 13:00: Öppet hus i Munkhyttans skolmuseum

 • Linde Fornminnes- och Hembygdsförening håller Öppet hus i Munkhyttans skolmuseum.

13 augusti 19:00: Musikkväll på Svalbo Café

 • Tullamore Brothers. Behöver väl ingen ytterligare presentation! Musikkvällarna kostar 180:-, kaffe, macka och kaka ingår. Boka gärna i förväg!

17 augusti 19:00: Musik i sommarkväll i Fellingsbro kyrka

 • Orgel och saxofon – ett klangfullt möte! Hanna Drakengren, organist i Arbogabygdens församling och David Ehrlin, saxofonist, bjuder på klassiska verk, psalmarrangemang och improvisationer med hjälp av orgelns varma klang och saxofonens lite mer sträva ton.

25 augusti 20:00: Sommarsalut efter Strandpromenaden, Lindesberg

 • Guldsmedshyttans Musikkår firar Sommarsalut i Lindesberg med Martin Almgren som gästartist.

26 augusti: Stråssadagen med Pepparns Svänggäng

 • På Stråssadagen ordnar Stråssa Byförening ett unikt tillfälle att uppleva gamla minnen med Pepparns Svänggäng. Pepparns Svänggäng med Resta-Rickard spelar kl 11:00 och 13:00. Det blir en konsert till minne av Leif ”Pepparn” Pettersson.

26 augusti 18:30: SIGGEBOHYTTANS SPEKTAKLER i Siggebohyttans bergsmansgård

 • SIGGEBOHYTTANS SPEKTAKLER är en bergslagsskröna för både gamla och unga av Staffan Blixt och Stefan Jansson med nyskriven musik av Anna Johansson – fritt efter ett krönikespel från 1938 av Margit Palmaer.

27 augusti 14:00: Torpvandring i Munkhyttan

 • Torpvandring i norra delen av Munkhyttan. Samåkning från Blombergska gården. Följ skyltar vid Siggebohyttevägen. Arrangör: Linde Fornminnes- och Hembygdsförening

27 augusti 18:00: Musik i sommarkväll i Fellingsbro kyrka

 • ”Musik i sommarkväll” avslutas med ”Sommarens sånger” – hela kyrkan sjunger, mässa med körer och sommarmusik.

27 augusti 18:30: SIGGEBOHYTTANS SPEKTAKLER i Siggebohyttans bergsmansgård

 • SIGGEBOHYTTANS SPEKTAKLER är en bergslagsskröna för både gamla och unga av Staffan Blixt och Stefan Jansson med nyskriven musik av Anna Johansson – fritt efter ett krönikespel från 1938 av Margit Palmaer.

31 augusti 12:00: Öppet hus på Lantbruksmuseet vid Olofsborg

 • Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Kl. 12.00 – 13.00 serveras de populära korngrynen, gröna ärter, bruna bönor och stekt fläsk. Lantbruksmuseet är öppet och där kan man skåda maskiner, vagnar, verktyg mm som nyttjades före de stora skördetröskornas och traktorernas tid.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login