Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 24)

Av den 15 juni, 2018
Kung Kristina i gemensam jubileumsutställning i Lindesberg och Nora

Dags för årets sommarutställningar på Frövifors Pappersbruksmuseum
På lördag (16 juni) kl 11.00-15-00 är det vernissage för årets sommarutställningar på Frövifors Pappersbruksmuseum. Sommaren 2018 visas tre utställningar som har temat ”böcker” som en gemensam nämnare – ”Extrakt”, ”Build/Bind” och ”Ur Arkivet”. Under invigningen på lördag underhåller Frövifors Musikkår.

Kung Kristina i gemensam jubileumsutställning i Lindesberg och Nora
På lördag (16 juni) är det vernissage på den gemensamma jubileumsutställningen Kung Kristina i Nora (kl 11 i Konsthallen) och Lindesberg (kl 12 i Galleri Konstrummet). Tre konstnärer – Eva Zettervall, Åsa Södergren och Susanne Larsson – har låtit sig inspireras av drottning Kristina och av den tid hon levde i. Utställningen arrangeras av Konstfrämjandet Bergslagen.

……………………………………………………………………….

Miljonstöd till kulturen i Lindesbergs kommun från Kulturrådet
Kulturrådet har under de senaste dagarna fördelat drygt 275 miljoner kronor i kulturstöd till landets kommuner. Av detta får Lindesbergs kommun 1.270.000 kronor fördelat på 400.000 kronor till kulturskolan, 800.000 kronor till biblioteket och ytterligare 70.000 kronor i inköpsstöd till folk- och skolbibliotek.

Lindesbergs kommun får inköpsstöd till folk- och skolbibliotek
240 av Sveriges kommuner få nu dela på drygt 23,5 miljoner kronor från Kulturrådet i inköpsstöd till folk- och skolbibliotek inför nästa år – däribland Lindesbergs kommun som får 70.000 kronor.

Ännu fler nya böcker till Ramsberg

Kulturcentrum i Ramsberg har fått in ännu fler nya böcker från författare och förlag. ”Ett stort tack till alla författare och förlag som skänker böcker till vårt bibliotek! Välkomna till Biblioteket och låna våra nya böcker”, skriver Biblioteksupproret i Ramsberg på sin Facebook-sida.

……………………………………………………………………….

Nytt försök med plan för offentlig konst i Lindesbergs kommun

Tillväxtförvaltningen (genom kulturchef Kristina Öster) gör på tisdag (12 juni) ett nytt försök i tillväxtutskottet att få igenom ”Plan för gestaltning av det offentliga rummet i Lindesbergs kommun 2018–2021”. Förslaget har tidigare återremitterats till Fastigheter i Linde AB och Samhällsbyggnad Bergslagen.

PS: Tillväxtutskottet sade på tisdagen (12 juni) ja till förslaget som innebär att utskottet nu föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anta ”Plan för gestaltning av det offentliga rummet i Lindesbergs kommun 2018–2021”

Senaste nytt om det kulturpolitiska programmet
”Vi fick en uppdatering om hur långt gruppen kommit och vi får ett utkast till tillväxtutskottet i augusti”, rapporterar Irja Gustavsson (S) från tillväxtutskottets möte i tisdags (12 juni): ”Målet är att det kulturpolitiska programmet ska antas av kommunfullmäktige senast i december 2018”.

Lindesbergs kommuns kulturpolitiska program håller på att tas fram av en arbetsgrupp som leds av Daniel Andersson (S) och som gav en första ”glimt” av programmet på tillväxtutskottets möte 12 juni.

……………………………………………………………………….

Bergslagens Sparbank rättar fel om modellstaden
Bergslagens Sparbank ger – genom bankens ägare Sparbanksstiftelsen Bergslagen – ekonomiskt stöd till modellstaden som byggs av Linde Fornminnes- och hembygdsförening. Men inte för hyran för 2018 som felaktigt uppgavs i ett pressmeddelande från banken. ”Tyvärr måste det ha skett ett missförstånd när artikelförfattaren intervjuat Ingrid Nordmark. Författaren har uppenbarligen uppfattat det som att bidraget gällde 2018 och inte 2017. Vi beklagar självfallet detta men hälsar också från stiftelsen att föreningen är varmt välkomna att ansöka om bidrag för hyran även i år”, skriver banken.

……………………………………………………………………….

Region Örebro län återgår till kultur- och fritidsnämnd
Det blir en ny politisk organisation för Region Örebro län från den 1 januari 2019, enligt ett förslag som regionstyrelsen nu föreslår fullmäktige ta beslut om. Förslaget innebär att fem nya nämnder skapas: hälso- och sjukvårdsnämnd, forskningsnämnd, folktandvårdsnämnd, servicenämnd samt kultur- och fritidsnämnd.

”Kultur- och fritidsnämnden ska bereda och besluta i frågor som berör kultur- och fritidsfrågor och frågor avseende den ideella sektorn inom regionens ansvarsområde samt bereda ärenden för beslut i regionstyrelsen eller regionfullmäktige. Nämnden ska i sitt uppdrag verka inom ramen för den så kallade kultursamverkansmodellen – det vill säga ansvara för det stöd som Region Örebro län ger till kulturinstitutionerna. Nämnden ska verka för en god utveckling av länets kulturliv, där kulturplanen och den regionala utvecklingsstrategin utgör utgångspunkt för arbetet. Nämnden beslutar om vissa kulturstöd och föreningsstöd till kulturaktörer och föreningsliv. Nämnden ska lägga stor vikt vid dialogen med kommuner, civilsamhälle och länets kulturliv. Nämnden beslutar om fördelning av ekonomiskt stöd till föreningar, studieförbund, politiska ungdomsförbund och övriga organisationer”, enligt förslaget.

……………………………………………………………………….

Invigningen av biblioteksbussen skjuts upp till hösten

Invigningen av Lindesbergs kommuns nya biblioteksbuss som skulle ha hållits idag fredag 15 juni skjuts upp till hösten på grund av tekniska problem.

”Vår nya biblioteksbuss är fylld med nya tekniska finesser som till exempel nya datorer och en projektor. Vi har även ett så kallat ’utskjut’ som – när det funkar, kan göra bussen större och bredare. Just nu strular den funktionen rent tekniskt, varför vi tyvärr måste skjuta upp vår planerade invigning till hösten. Men vi återkommer med nytt datum och planerar då för festligheter på flera platser i kommunen”, meddelas på kommunens hemsida.

……………………………………………………………………….

 • 16 Jun 12:00: Jubileumsutställning: Kung Kristina: Galleri Konstrummet, Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 17 Jun 15:00: Konsert med Bärgslaget: Siggebohyttans bergsmansgård
 • 19 Jun 19:00: Bergskyrkogårdsvandring: Samling vid Kyrkbergets förskola
 • 19 Jun 20:00: Hillstreet: Sommarkonsert: Kullgatan, Lindesberg
 • 22 Jun 10:00: Siggebohyttan: Klä midsommarstången
 • 22 Jun 14:00: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Midsommarfirande: Hembygdsgården i Fellingsbro
 • 22 Jun 15:00: Siggebohyttan: Midsommarfirande
 • 23 Jun 10:00: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Midsommardagen: Hembygdsgården i Fellingsbro
 • 23 Jun 13:00: Öskebohyttans missionshus: Hantverksförsäljning
 • 24 Jun 13:00: Öppet hus i Munkhyttans skolmuseum
 • 25 Jun 20:00: Hillstreet: Sommarkonsert: Kullgatan, Lindesberg
 • 26 Jun 19:00: Linde bergslags församling: Sommarkonsert: Ramsbergs kyrka
 • 27-19 Jun: Siggebohyttan: Sommarslöjd – prova på-aktiviteter för alla åldrar
 • 01 Jul 13:00: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Utflykt till Riseberga klosterruin
 • 01 Jul 13:00: Öppet hus i Munkhyttans skolmuseum
 • 03 Jul 18:00: Siggebohyttan: Föreläsning med Christopher O`Regan
 • 03 Jul 19:00: Linde bergslags församling: Sommarkonsert: Guldsmedshyttans kyrka
 • 04 Jul 19:00: Stefan Jansson: Jansson med mera, med flera: Sporthallen, Rockhammar
 • 05 Jul: Vreten: Konstutställning
 • 05 Jul 19:00: Stefan Jansson: Jansson med mera, med flera: Teater Martin Mutter, Örebro
 • 06 Jul 11:00: Premiär för Hyttans hemligheter: Löa hytta
 • 06 Jul 19:00: Stefan Jansson: Jansson med mera, med flera: Teater Martin Mutter, Örebro
 • 07 Jul: Perssons magasin: Vernissage
 • 07 Jul 13:00: Vasselhyttan: Hantverksvecka: Vasselhyttans bygdegård
 • 07 Jul 15:00: Bergslagernas Spelmansgille: Folkmusikfest i Stripa
 • 08 Jul 13:00: Öppet hus i Munkhyttans skolmuseum
 • 08 Jul 13:30: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Underhållning: Fågelsången i Fellingsbro

Kultur & Musik | Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login