Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 22)

Av den 1 juni, 2018

Kulturskolan Garnalia bjuder in till ”Stråkarnas krig”
Måndag 4 juni gör Kulturskolan Garnalia en musikteater med stråkorkestern Stråkstyrkan som består av elever i åk 3-6 på kulturskolan. Föreställningen heter ”Stråkarnas Krig” och manus är skrivet av två av orkesterns medlemmar – Hedda Johansson och Edith Johansson.

……………………………………………………………………….

Stefan Jansson med gäster i ”en slags revy”
”JANSSON med mera, med flera” är namnet på ”en bitterljuv och stundtals underbar underhållning tillsammans med Stefan Jansson, Ola Jansson och fantastiska gäster” som ges i Rockhammar (4 juli), Örebro (5 och 6 juli) och Resta (19 juli). Biljetter kan bokas från och med 1 juni på Blombergska bokhandeln 0581-10021.

Sommarens program på Siggebohyttans bergsmansgård
Lördag 9 juni öppnas Siggebohyttans bergsmansgård för sommaren och söndag 10 juni inleds sommarens evenemangs-program med konserter, föreläsningar, midsommarfirande och prova på-aktiviteter för alla åldrar.

Öppet hus med teman i Munkhyttans skolmuseum
Linde Fornminnes- och Hembygdsförening kommer att ha öppet hus i Munkhyttans skolmuseum under åtta söndagar i sommar med början 24 juni. Nytt för i år är att varje dag har ett tema.

Hantverk i sommar i Öskebohyttans missionshus
Hantverksförsäljningen i Öskebohyttans missionshus drar igång 23 på midsommardagen (23 juni) och pågår till och med 4 augusti med den årligen återkommande hantverksdagen 14 juli.

Årets sommarkonserter på Kulturhuset Hillstreet
Tisdag 7 juni inleder Kulturhuset Hillstreet i Lindesberg årets sommarkvällar med indiebandet Roseph och Rivhers som följs av ytterligare två sommarkonserter – 19 juni med John Holm och 25 juni med Richie Ramone.

……………………………………………………………………….

Ännu fler priser till Björn Lagermans BeeScanning

Venture Cups regionfinal har utsett fyra regionala vinnarna – däribland Björn Lagermans BeeScanning som vann två priser á 50.000 kronor. Teamet kvalificerade sig samtidigt vidare till Sverigefinalen i september då ytterligare priser står på spel.

……………………………………………………………………….

Stefan Jansson fortsätter prata revyhistoria i ”Snedtänkt”

Stefan Jansson (estradör, regissör och teaterpedagog i Lindesberg) associerar sig igenom svensk revyhistoria i Sveriges Radios P1-program ”Snedtänkt” med Kalle Lind – ”Om revyns övergångsfigurer 2” som är en fortsättning på förra veckans program.. ”Snedtänkt” är ett program där författaren och skämtaren Kalle Lind samtalar med folk ”som snöat in på udda kultur och märkliga fenomen”.

……………………………………………………………………….

Årets kulturstipendium delas ut på nationaldagen
Under Nationaldagsfirandet i Lindesberg 6 juni kommer kommunens kulturstipendium och föreningsledarstipendium att delas ut – men inget byggnadsvårdspris som var tänkt. Anledningen är att kommunen inte fått in några ansökningar/nomineringar. När ansökningstiden gick ut hade tillväxtutskottet (som är stipendienämnd) fått in fem ansökningar/nomineringar till kulturstipendiet men inga till de andra. Tillväxtutskottet har därför nominerat en egen kandidat till föreningsledarstipendiet medan man avstår från att dela ut byggnadsvårdspriset. Samtidigt uppdrar tillväxtutskottet till förvaltningen att till 2019 arbeta med en tydligare process för ansökan och annonsering. Annonsering bör ske i januari och lyftas för beslut i tillväxtutskottet i mars.

……………………………………………………………………….

Åter aktuella böcker i Rambergs Kulturcentrum

Efter att Dagens Nyheter uppmärksammat Biblioteksupproret i Ramsberg kan nu biblioteket i Ramsbergs Kulturcentrum erbjuda nya och aktuella böcker. Detta tack vare många författare och förlag som skänkt böcker till biblioteket. ”Vi är mycket rörda och tacksamma för er fina gest”, skriver Kulturcentrum Ramsberg.

……………………………………………………………………….

Biografen i Frövi Folkets Hus åter igång som Yankee Theater

Det svensk-amerikanska paret Cecilia och Dean Lindo har blåst liv i den lokala biografen i Folkets Hus som numera går under namnet Yankee Theater – och planerna för framtiden är många och stora. Biografen visar film fem dagar i veckan. Förutom de vanliga filmvisningarna har man även barnvagnsbio, seniorbio och dessutom visar man både balett och opera live från Moskva. Inom kort öppnar de också en egen filmklubb som kommer gå under namnet RetroFlix – en filmklubb där man för en månatlig summa får se 4 filmer, nya och klassiker blandat, och man kommer också att ha möjligheten att diskutera tillsammans.

……………………………………………………………………….

Hur går det med det kulturpolitiska programmet?
Lindesbergs kommuns kulturpolitiska program håller på att tas fram av en arbetsgrupp ska består av Daniel Andersson (S), Susanne Karlsson C) och Virosa Viberg (SD).

Hur går arbetet? ”Det går oerhört bra vill jag påstå, senaste utkastet som jag granskade imponerade och kändes både starkt och trovärdigt för att kunna vara genomförbart, även de visionära delarna skapar möjligheter och visar på det breda kulturutbudet i vår kommun som både stärker och förädlar”, svarar Daniel Andersson som kommer att ge en första ”glimt” av programmet på tillväxtutskottets möte 12 juni.

”Då tar vi ställning till vad vi går vidare med”, svarar Irja Gustavsson (S) som är ordförande i i tillväxtutskottet. Vem som ersätter Virosa Viberg (som avsagt sig alla politiska uppdrag i Lindesbergs kommun) är ännu inte klart.

Hur går det med utredningen om biografverksamheten i Lindesberg
”Under 2018 ska vi titta på hur vi kan utveckla biografen samt se var i vår organisation den bör ligga – alltså vem som ska sköta den”, meddelade kommunalrådet Irja Gustavsson i oktober 2017. Kristina Öster (kulturchef i Lindesbergs kommun) och Åsa Carlsson-Jönsson (VD i Upplev Linde AB) har fått uppdraget att ta fram ett förslag. ”Det bör vara färdigt till budgetmötet i juni”, har Irja Gustavsson meddelat tidigare. ”Utredningen pågår under 2018 så den är inte klar”, meddelar nu Åsa Carlsson-Jönsson.

……………………………………………………………………….

 • 02 Jun 20:00: Stråssa Byförening: Pubkväll på Navet
 • 04 Jun 18:30: Kulturskolan Garnalia: Stråkarnas krig: Kulturums aula
 • 06 Jun 13:30: Nationaldagsfirande i Fellingsbro
 • 06 Jun 14:00: Nationaldagsfirande i Vedevåg
 • 06 Jun 16:00: Löa Kultursällskap: Nationaldagspicknick: Löa Hytta
 • 06 Jun 17:45: Nationaldagsfirande i Lindesberg
 • 07 Jun: Lindeskolans Karneval 2018
 • 07 Jun 20:00: Hillstreet: Sommarkonsert: Kullgatan, Lindesberg
 • 09 Jun: Perssons magasin: Vernissage: Västra Lösa
 • 09 Jun 11:00: Siggebohyttans bergsmansgård öppnar för säsongen
 • 10 Jun 15:00: Siggebohyttan: Konsert med Hyttsextetten
 • 17 Jun 15:00: Siggebohyttan: Konsert med Bärgslaget

Kultur & Musik | Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login