Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 21)

Av den 25 maj, 2018

Temadag i Ramsberg om kulturens framtid på landsbygden
Lördag 26 maj bjuder Biblioteksupproret i Ramsberg, Örebro länsteater och Nerikes Allehanda in till en temadag i Församlingsgården i Ramsberg med samtal om bibliotekens och kulturens framtid på landsbygden. Begränsat antal platser – föranmälan krävs!

DN: Biblioteksupproret i Ramsberg – hur kan det påverka valet?
När biblioteket i Ramsberg skulle läggas ner genomförde byborna en snillrik plan – de gömde nästan fem tusen böcker och drev opinion mot politikerna. Dagens Nyheters Måns Mosesson och Fredrik Funck berättar i DN söndag 20 maj om kampen för samhällsservice i ett av Sveriges rostbälten – Bergslagen.

……………………………………………………………………….

Lindesberg och Nora firar 750 år i Järle – Sveriges minsta stad

I år är det 375 år sedan både Nora och Lindesberg fick sina stadsprivilegier. Jubileet invigs på lördag 26 maj i Järle – Sveriges minsta stad – som kunde blivit huvudnav i norra Bergslagen om friherre Carl Bonde fått bestämma. Det blir en festlig kalasdag kl 11-17 i samarbete med Jerle Stadsförening och entreprenörerna i Järle.

……………………………………………………………………….

Konsert på Svalbo Café med West of Eden

West of Eden. Foto: Christopher Busck

Söndag 27 maj kl 19 är det dags för ännu en konsert på Svalbo Café – den här gången med göteborgsbandet West of Eden. Deras repertoar består till största del av egna låtar med influenser från irländsk och skotsk folkmusik. Efter att i början ha varit mer orienterade mot pop sorterar de numera under genren folkrock. Begränsat antal platser, så det är säkrast att boka (0587-92130).

……………………………………………………………………….

LindeDagen 16 maj: De vann priser i tipstävlingarna

Andreas Staberg (Leksand) vann en övernattning för två på Wedevågs Herrgård (bilden)

Många utställare på LindeDagen 16 maj hade egna tävlingar med egna pristagare som meddelas av respektive utställare. LindeDagen svarade för två av dessa tipstävlingar – dels den webbaserade ”Vad vet du om Lindesberg?” med fyra priser; dels den i tekniktältet om utställarna där med en elcykel som pris.

……………………………………………………………………….

Snart säsongsstart för Perssons Magasin
Lördag 9 juni kl 12.00 slår Perssons Magasin i Västra Löa upp portarna för säsongen. Ett 40-tal konsthantverkare från Bergslagen ställer ut, några nya och många gamla. I galleriet ställer konstnärer ut i fyra rum.

Tre utställningar om böcker på Frövifors Pappersbruksmuseum i sommar

Sommaren 2018 visas tre utställningar på Frövifors Pappersbruksmuseum som har temat ”böcker” som en gemensam nämnare. Utställningarna ”Extrakt” (med objekt tillverkade av Cecilia Levy i papier machéteknik med papper från gamla böcker), ”Build/Bind” (klassiskt, modernt och historiskt bokbinderi) och ”Ur Arkivet” (urval av böcker i museets arkiv) visas under perioden 19 juni – 31 augusti.

Linde bergslags församling: Sommarkonserter i våra kyrkor 2018
Åtta tisdagar i sommar – från 26 juni till 14 augusti – bjuder Linde bergslags församling in till sommarkonserter i sina fyra kyrkor i Ramsberg, Guldsmedshyttan, Lindesberg och Vedevåg. Sommarkonserterna kostar 50 kronor för alla över 15 år.

……………………………………………………………………….

Stefan Jansson pratar revyhistoria i ”Snedtänkt”

Stefan Jansson (estradör, regissör och teaterpedagog i Lindesberg) associerar sig igenom svensk revyhistoria i Sveriges Radios P1-program ”Snedtänkt” med Kalle Lind – ”Om revyns övergångsfigurer 1”: Limabrall! Martin Ljungs lista över saker! Kar de Mummas trafikgnäll! Wiktor ”Kulörten” Andersson! Och det här är bara början eftersom ett andra program kommer nästa vecka. ”Snedtänkt” är ett program där författaren och skämtaren Kalle Lind samtalar med folk ”som snöat in på udda kultur och märkliga fenomen”.

Stefan Janssons blogg: Vi gör kulturella böcker i Lindesberg!
…”Jag undrade sedan vad som gör en bok ”otroligt kulturell”. Sedan kom jag på att detta är signifikt för Lindesberg. Kulturen är ”en klick närkärnat smör på moset” som förre kommunalrådet Anders Ceder uttryckte det. Kultur är fint på ett fult sätt, liksom att det är dumt att vara studiemotiverad i skolan”…

……………………………………………………………………….

 • 26 Maj 11:00: Järle stad: Invigning av jubileumsåret
 • 26 Maj 11:00: Ramsberg: Det som är vårt: Församlingshemmet i Ramsberg
 • 26 Maj 11:00: Ramsberg: Illusionistens assistent: Församlingsgården i Ramsberg
 • 26 Maj 21:00: Löafesten 2018
 • 27 Maj 07:00: Gusselby Hembygdsförening: Gökotta: Hartzbergets fot
 • 27 Maj 19:00: Svalbo Keramik & Café: Musikkväll
 • 02 Jun 20:00: Stråssa Byförening: Pubkväll på Navet
 • 06 Jun 13:30: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Nationaldagsfirande
 • 07 Jun: Lindeskolans Karneval 2018
 • 09 Jun: Perssons magasin: Vernissage
 • 09 Jun 11:00: Siggebohyttans bergsmansgård öppnar för säsongen

Kultur & Musik | Lindesberg
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login