Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 21)

Av den 24 maj, 2019

Årets stipendiater och prismottagare utsedda i Lindesbergs kommun
Årets kulturstipendium i Lindesbergs kommun går till Angelica Rosengren, årets föreningsledar-stipendium går till Eva Persson och årets byggnadspris går till Mia och Gustav Glaad. Utmärkelserna och prissumman 10.000 kronor vardera delas ut under nationaldagsfirandet i Oscarsparken 6 juni.

Så fördelas bidrag till föreningar i Lindesbergs kommun
Tillväxtutskottet i Lindesbergs kommun har fördelat 1.245.000 kronor i driftsbidrag till föreningar, byalag och andra lokalhållare. Samtidigt har Tillväxtutskottet fördelat 600.000 kronor till studieförbunden och SISU idrottsutbildarna. Tidigare har Tillväxtutskottet beviljat 1.225.000 kronor i marknadsföringsbidrag till elitidrotten.

Tre konstnärer får utsmycka nya skolor i Lindesberg

De tre konstnärer som får uppdraget att utsmycka den nya Lindbackaskolans fasad och ljusgårdar respektive stråket på Brotorpsskolan i Lindesberg är nu utsedda. De utvalda konstnärerna i Lindesbergs kommuns hittills största upphandling av konstinköp är Monica Gora, Astrid Krogh och Catrin Andersson.

Frövifors Pappersbruksmuseum får vänta på bidrag från Lindesbergs kommun
Tanken var att Tillväxtutskottet i Lindesbergs kommun skulle bevilja Frövifors Pappersbruk bidrag på sitt senaste sammanträde. Men Tillväxtutskottet återremitterar ärendet ”för att få ta del av det ekonomiska underlaget samt få information kring vilka verksamheter som bedrivs”. Därför bjuds museichefen Mikael Tiderman in till tillväxtutskottets nästa sammanträde 4 juni 2019.

Sommarsalut utan fyrverkerisalut – men med pyroteknisk ljusshow
Tillväxtutskottet i Lindesbergs kommun har beviljat Guldsmedshyttans Musikkår bidrag på 80.000 kronor för att 30 augusti arrangera ”Sommarsalut” för 32:a året i rad i Oscarsparken. Ett villkor för bidraget i år är att det inte kommer att användas något fyrverkeri som smäller utan det blir mer en pyroteknisk show utan raketer, enligt beslutet. ”Det betyder att det blir en sommarsalut utan fyrverkerisalut som tidigare – istället avslutas evenemanget med en pyroteknisk ljusshow”, meddelar Guldsmedshyttans Musikkår.

Så ska Lindesbergs använda Skapande skola-medel
Lindesbergs kommun har fått Skapande skola-medel för terminen 2019-2020 – 385.000 kronor till grundskolan och 155.000 kronor till förskolan. Grundskolan kommer att använda sina medel till dans, musik, teater, litteratur och konst. Förskoleprojektet kommer att gälla alla barn 4-5 år som går i kommunal förskola med konstnären och illustratören Ida Rosén Branzell. Hon har arbetat med flera offentliga verk i Västerås, illustrerat barnböcker och haft pedagogisk verksamhet som workshops och arbetat i skola. ”Vi vill att hon kommer till förskolorna och tillsammans med barnen arbetar med verk som kan vara kvar på platserna. Hon kommer att göra förarbete med att identifiera platserna och material som kan vara lämpligt och sedan tillsammans med barnen skapa konstverk”, förklarar kultursekreterare Sara Sporre i ett pressmeddelande.

……………………………………………………………………….

25-26 maj: En helg fylld med folkmusik i Lindesberg
Helgen 25-26 maj blir det ”en massa folkmusik” i Lindesberg. På lördagen en ”Massa-folk-musik” i Lindesberg med bland annat folkmusikkonsert i Lindesbergs kyrka och körverket Volund i Församlingshemmet som ”förevent” till söndagens spelmansstämma i Siggebohyttan som firar 90 år.

25 maj: Jerle – Sveriges minsta stad firar med egen stadsfest

”Ifjol gjorde vi det i samverkan med Nora och Lindesbergs kommuner. Nu gör vi det igen i egen regi – bjuder in till stadsfest i landets minsta stad. Välkommen på en härlig försommardag vid Svalbo café, ackompanjerad av forsens brus och historiens vingslag tillsammans med oss”, skriver Jerle Stadsförening i sin inbjudan till Jerle Stadsfest lördag 25 maj kl 12-17.

Lyssna på Åke Mossberg i Länsradion: 
Den populäre Norahistorikern Åke Mossberg är med i Länsradion fredag 24 maj kl 12:00 för att berätta om Jerle Stadsfest i helgen och sina bildföredrag på Kvarnen där. Länsradion sänder numera från en ny studio på Stadsarkivet, som ligger i ett av husen på gamla regementsområdet I 3 i Örebro. Där satt Åke Mossberg som soldat inburad i fyra dagar och detta berättar han naturligtvis om också. Länsradion sänder i Lindesberg på FM 92,6. 

30 maj: Mats Lagerman bjuder in till ”Träkraft och tidsperspektiv”

Torsdag 30 maj (Kristi Himmelsfärdsdagen) kl 12:00-19:00 bjuder Mats Lagerman in till ”Träkraft och tidsperspektiv” i Stallet (Liljedal/Ramsberg) – ”en happening med säregna unikata träting och stories som andas 60-årsjubileum för mig som fjällvandrare och småtokig tränörd”.

Biljettsläpp till sommarens teatervandring Hyttans Hemligheter
Lördag 18 maj är det biljettsläpp till sommarens lekfulla och spännande teatervandring Hyttans Hemligheter som spelas 5 juli-4 augusti i Löa Hytta. Nya karaktärer, överraskningar och miljöansvar utlovas i årets uppsättning: ”Vattenpussar – en rinnande rolig saga genom Löa Hytta”.

Dags igen för Kammarmusikfestival med konserter och kurser
Nora/Bergslagens kammarmusikförening arrangerar Nora kammarmusikfestival i juni varje år – en hel vecka med konserter och kurser. I år startar festivalen fredag 14 juni och avslutas torsdag den 20 juni.

……………………………………………………………………….

Utvärdering visar: LindeDagen blev återigen en stor succé

LindeDagen 2019 blev återigen en stor succé som uppskattades av både besökare och utställare – vilket bekräftas av den utvärdering som gjorts bland de deltagande utställarna: 90% svarar att LindeDagen 2019 rent allmänt var ”bra” eller ”mycket bra”. 88% svarar att sannolikheten är ”stor” eller ”mycket stor” att de kommer att delta även 2020.

……………………………………………………………………….

Utställningar:

  • ”Bergsmansson och samlare” – en utställning om Siggebohyttan och Karl August Andersson-Meijerhelm. Kulturarvshörnan på Lindesbergs stadsbibliotek. Utställningen pågår hela sommaren på bibliotekets ordinarie öppettider.
  • Konstfrämjandets skolprojekt i Lindesberg presenteras på utställning i Stripa: Utställningen pågår till och med 14 juni.
  • ”Mini-grafik – det stora i det lilla” i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek med verk av 25 medlemmar i Örebro läns grafikgrupp – pågår till 5 juni.
  • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.

På gång den kommande veckan:

  • 25 Maj 12:00: Stadsfest i Sveriges minsta stad: Svalbo Café
  • 25 Maj 12:00: Lindesberg: Förevent till spelmansstämma
  • 25 Maj 16:00: Folkmusikkonsert: Lindesbergs kyrka
  • 25 Maj 21:00: Löafesten 2019: Löa Bygdegård
  • 26 Maj 12:00: Spelmansstämma: Siggebohyttans Bergsmansgård
  • 30 Maj 12:00: Mats Lagerman: ”Träkraft och tidsperspektiv”: Stallet (Liljedal/Ramsberg)

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 21)
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login