Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 20)

Av den 17 maj, 2019

17-18 maj: Konstfrämjandets skolprojekt i Lindesberg presenteras på utställning i Stripa
Den 17-18 maj är det vernissagehelg i Stripa Gallerirum och Gränseskogen för »tag mitt andetag iväg« – en utställning av Hanna Wildow och elever från 7:e klass i Storå skola som resultatet av Konstfrämjandet Bergslagens projekt ”Bortom de blå bergens”.

18 maj; Joyful – Soul Mill och Andra Ord i gemensam konsert
Lördag 18 maj kl 17:00 kommer närmare 50 musiker och sångare tillsammans att stå på scenen i Lindeskolans aula. Det är Kulturskolan Garnalias soulband SoulMill och gospelkören Andra Ord som ger en gemensam konsert. Ensemblen kommer även att förstärkas med en femmanna blåssektion.

18 maj: Ny utställning i Kulturarvshörnan om Siggebohyttan
Lördag 18 maj kl 12:00 invigs en ny utställning i Kulturarvshörnan på Lindesbergs stadsbibliotek (våningsplan två). ”Bergsmansson och samlare” är en utställning om Siggebohyttan och Karl August Andersson-Meijerhelm. Utställningen pågår hela sommaren på bibliotekets ordinarie öppettider.

19 maj: I samma båt – en musikal om Noas ark
Söndag 19 maj kl 11:00 bjuder barnkörerna i församlingen tillsammans med Högtidskören under ledning av Agnes Falk på musikalen ”I samma båt” i Guldsmedshyttans kyrka. Solist är musikalartisten Andreas Gyllander och pianist Sofia Nordlund.

19 maj: Sommarens första musikprogram på Svalbo café
Nu är det vår och helgen 18-19 maj öppnar Svalbo café för säsongen med säsongens första musikkväll söndag 19 maj kl 19:00 med Malin Puls Trio – en favorit i repris. Lördagar och söndagar hela sommaren har caféet öppet mellan kl 12 och 17. ”Naturligtvis tar vi emot grupper även andra tider – men då måste ni boka”, meddelar Svalbo café & keramik på sin hemsida.

19 maj: Ännu mer att berätta om dragspelaren Pepparn
Efter flera fullsatta föreställningar om Leif ”Pepparn” Pettersson sätter Lindesbergs Hembygdsförening nu punkt. Men Per Zetterlund och hans medhjälpare har ännu mer att berätta – bland annat 19 maj då Gusselby Hembygdsförening bjuder in till helgdagskväll vid Pepparns koja.

23 maj: Lindeskolan delar ut kulturpriser till kreativa elever
Nu är det dags igen för Lindeskolans kulturpris som instiftades 2014 för att uppmuntra alla kreativa och fantastiska elever på gymnasieskolan i Lindesberg. Bidrag lämnas in senast 23 maj och priserna delas ut i samband med skolavslutningen i juni.

23-24 maj: Italiensk barockkonsert på Stripabryggeriet
Torsdag 23 maj och fredag 24 maj ger Silverstein Valli Duo från Italien en barockkonsert på Stripabryggeriet. Konserten på Fredagen är utsåld men platser finns fortfarande på torsdagen. Biljetter bokas på stripabryggeriet.se och det finns även möjlighet att äta middag i samband med konserterna. Biljetter till konserten kostar 300 kronor.

25-26 maj: En helg fylld med folkmusik i Lindesberg
Helgen 25-26 maj blir det ”en massa folkmusik” i Lindesberg. På lördagen en ”Massa-folk-musik” i Lindesberg med bland annat folkmusikkonsert i Lindesbergs kyrka och körverket Volund i Församlingshemmet som ”förevent” till söndagens spelmansstämma i Siggebohyttan som firar 90 år.

……………………………………………………………………….

”Pappersvalsen” i Frövifors pappersbruksmuseum – ett unikt teaterprojekt
”Jag känner att jag, inte utan stolthet, kan utlova att det ni kommer att få se, liknar ingenting ni sett tidigare”, skriver regissören Stefan Jansson om sommarens teaterföreställning ”Pappersvalsen” på Frövifors pappersbruksmuseum: ”Föreställningen är ett helt unikt projekt – inte bara i länet utan i landet”.

”Pappersvalsen” blir feriepraktik för ungdomar

Från mitten av juni startar Region Örebro läns feriepraktikperiod. Inom kulturområdet får 50 ungdomar möjlighet att arbeta med bild och form, dans, film, litteratur, film, slöjd och teater. Teaterns sex feriepraktikanter kommer delta i den stora sceniska produktionen ”Pappersvalsen” på Frövifors pappersbruksmuseum. Förutom roller i föreställningen får de även jobba med musik, dans, smink, scenografi och teknik.

Sommarkonserter i Linde bergslags församlings kyrkor 2019
Sex kvällar i sommar – från 2 juli till 6 augusti – bjuder Linde bergslags församling in till sommarkonserter i sina kyrkor i Ramsberg, Guldsmedshyttan, Lindesberg och Vedevåg. I år är det fri entré till alla konserter.

Kulturglimtar – en kulturrunda i Ljusnarsberg med omnejd
Helgen 29-30 juni är det dags för den tionde årgången av Kulturglimtar – en kulturrunda i Ljusnarsberg med omnejd. Bland besöksmålen finns Perssons Magasin i Västra Löa som bjuder på musik i trädgården, fyra konstutställningar, konsthantverk från 40 konstnärer och trädgårdskonst.

Franskt och svenskt i kammarmusikföreningens konsert
Lördag 8 juni kl 16:00 presenterar Ljusnarsbergs kammarmusikförenings sist näst sista konsert i Ljusnarsbergs kyrka i Kopparberg med fri entré. Två enastående musiker med till storleken vitt skilda instrument – durspel och orgel – framför fransk och svensk musik.

……………………………………………………………………….

Skolor i Lindesbergs kommun får del av Skapande skola-bidrag
Förskolor samt barns och elevers eget skapande prioriteras när Kulturrådet fördelar totalt 175 miljoner kronor till förskolor och grundskolor för nästa läsår. Lindesbergs kommun får 385.000 kronor, Löa friskola 20.000 kronor och Pilkrogs friskola 20.000 kronor.

Hur går det med medborgarförslaget om Kommunalt Kulturråd (KKR)?
Ett medborgarförslag om att inrätta ett kommunalt samarbetsforum för kulturen i Lindesberg – Kommunalt Kulturråd (KKR) som nytt rådgivande organ – lämnades in 28 januari 2019 av 28 medborgare i Lindesbergs kommun. Före valet fick förslaget om ett samarbetsforum stöd av alla partier i Lindesbergs kommun. ”Medborgarförslaget som kommunfullmäktige överlämnade till kommunstyrelsen den 25 februari 2019 har remitterats till tillväxtutskottet för yttrande. Sista svarsdatum är 28 juni 2019,” meddelade kommunsekreterare Ellinor Halldan 26 april. Nu meddelar kommunalrådet Irja Gustavsson (S): ”Vi diskuterar frågan och kommer efter sommaren att komma med ett svar”.

Hur går det med det kulturpolitiska programmet?
När tiden gick ut för att lämna in synpunkter på förslaget till kulturpolitiskt program i Lindesbergs kommun hade tio remissvar kommit in. ”Nu ska remissvaren sammanställas och eventuellt arbetas in i förslaget och det börjar vi med 18 mars – sedan får vi se hur lång tid det tar”, rapporterade kommunalrådet Irja Gustavsson (S) i februari. Nu meddelar hon: ”Sitter med dom sista ändringsförslagen och hoppas vi kan ta upp det senast i augusti på Tillväxtutskottet”.

……………………………………………………………………….

Utställningar:

 • ”Mini-grafik – det stora i det lilla” i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek med verk av 25 medlemmar i Örebro läns grafikgrupp – pågår till 5 juni.
 • Skyltfönsterprojektet – ett konstprojekt där inbjudna konstnärer fyller tomma skyltfönster i centrala Lindesberg med konst.

På gång den kommande veckan:

 • 17 Maj 11:00: Konstfrämjandet Bergslagen: Vernissage på skolprojekt: Gallerirum, Stripa gruvmiljö, Guldsmedshyttan
 • 18 Maj 12:00: Lindesbergs stadsbibliotek: Invigning av ny utställning: Kulturarvshörnan på Lindesbergs stadsbibliotek
 • 18 Maj 16:00: Konstfrämjandet Bergslagen: Vernissage på skolprojekt: Gränseskogen och Stripa Gallerium
 • 18 Maj 17:00: Konsert: Andra ord möter Soulmill: Lindeskolans aula, Lindesberg
 • 19 Maj 11:00: I samma båt – en musikal om Noas ark: Guldsmedshyttans kyrka
 • 19 Maj 15:00: Gusselby Hembygdsförening: Helgdagskväll vid Pepparns koja (skyltat från Stråssavägen Mittjärnsfallet)
 • 19 Maj 19:00: Svalbo café: Musikkväll: Svalbo Café
 • 23 Maj 16:00: Kulturskolan Garnalia: Vernissage för konstutställning: Kulturum, Lindeskolan, Lindesberg
 • 23 Maj 19:00: Stripabryggeriet: Konsert: Stripabryggeriet, Stripa gruvmiljö
 • 25 Maj 12:00: Stadsfest i Jerle – Sveriges minsta stad: Svalbo Café
 • 25 Maj 12:00: Lindesberg: Förevent till spelmansstämma: Lindesberg
 • 25 Maj 16:00: Folkmusikkonsert: Lindesbergs kyrka
 • 25 Maj 21:00: Löafesten 2019: Löa Bygdegård
 • 26 Maj 12:00: Spelmansstämma i Siggebohyttan Bergsmansgård

Kultur & Musik | Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 20)
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login