Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 2)

Av den 13 januari, 2018

STF Bergslagen inbjuder till föreläsning med Staffan Blixt
Tisdag 16 januari kl 19.00 bjuder STF Bergslagen in till föreläsning med Staffan Blixt om Ingvar den vittrare och andra vikingatida resenärer. Föreläsningen är öppen för alla intresserade och hålls på Stadsbiblioteket i Lindesberg.

Lindesbergs Filmstudio inleder terminen med ”Återstoden av dagen”
Torsdag 18 januari inleder Lindesbergs Filmstudio vårterminen 2018 med ”Återstoden av dagen” – en klassiker från 1993 som är baserad på Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros roman med samma namn. 

Vårterminens musik- och författarkvällar i Svalbo
Söndag 14 januari kl 9 släpps biljetterna till vårterminens författarkvällar ”I stearinljusens sken” i Svalbo med Gunnela Björk (21 januari), Karin Wahlberg (11 februari) och Carl Johan Vallgren (4 mars). Söndag 28 januari blir det musik på caféet med FLURU som bjuder på amerikanskt, irländskt och norrländsk vemod i skön förening.

Per Jensen föreläser i Lindesberg om den missuppfattade hunden
Söndag 28 januari gästas Lindesberg av Per Jensen – professor i etologi (läran om djurs beteenden) vid Linköpings universitet – som kommer att föreläsa om ”Den missuppfattade hunden”.

Vinterspår firar 10 år på temat Eld, Luft och Vatten
Vinterspår – Lindesbergs största kulturevenemang – firar 10 år och presenterar helgen 3-4 februari närmare 150 programpunkter över hela Lindesbergs kommun – från Löa och Ramsberg i norr till Fellingsbro i söder. 

Linde Bergslags Släktforskarförening: Lär dig släktforska i vår!
Linde Bergslags Släktforskarförening bjuder in till nya släktforskarkurser våren 2018. ”Du får lära dig grunderna i släktforskning, får tid till egen forskning under handledning och forskning via dator med tillgång till Sveriges kyrkböcker samt databaser”, meddelar Calle Lindström – ordförande i Linde Bergslags Släktforskarförening. 

Kyrkbergets Vänner vill ordna aktiviteter på Kyrkberget i Lindesberg
Nybildade föreningen Kyrkbergets Vänner vill ordna aktiviteter för alla åldrar på Kyrkberget i Lindesberg, renovera Kägelbanan så att det ska gå att spela käglor där igen och mycket annat. Föreningen höll sitt första årsmöte i tisdags (9 januari). 

LindeDagen 16 maj: Nu är 28 utställare anmälda
LindeDagen är en bred och gemensam marknadsföring av det mesta av det bästa med Lindesberg. Företag, föreningar, offentlig service och andra verksamheter i Lindesbergs kommun inbjuds att presentera sig för nya målgrupper under trivsamma former som utställare.

Resestipendium för dig under 20 år
Kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun välkomnar ungdomar under 20 år att söka årets resestipendium. Varje år delar kommunstyrelsen i Lindesberg ut ett stipendium för stöd till resor för ungdomar. Avsikten med stipendiet är att främja utveckling av språkliga, kulturella och sociala kontakter i avsikt att förbättra förståelsen mellan folk och länder i Europa. 

Nationellt kulturskolecentrum inrättas på Kulturrådet
Kulturrådet får tio miljoner kronor av regeringen för att inrätta ett nationellt kulturskolecentrum inom myndigheten. Uppdraget handlar om att samordna och stödja den kommunala kulturskolan. Att fördela bidrag, ansvara för statistik, följa och sprida forskning samt identifiera utvecklingsbehov ingår i uppdraget. 

Folk och kultur – en ny kulturpolitisk arena
Folk och Kultur är ett nytt kulturpolitiskt konvent och en tribun för konst och kultur i hela Sverige. Första konventet äger rum 7 – 10 februari 2018 i Eskilstuna. Folk och Kultur är en ny arena för det breda kultursamtalet i olika former inom alla politikområden. Utställarplatserna utgör konventets hjärta och blir en mötesplats där besökarna kan skapa nya kontakter, få inspiration och kunskap. Här kommer du att kunna möta kulturbranschen, politiker, tjänstemän och en intresserad allmänhet. Öppettider till utställningen (fri entré): Onsdag 7 februari 14.00-18.00; Torsdag 8 februari 09.00-18.00; Fredag 9 februari 09.00-18.00; Lördag 10 februari 09.00-14.00


 • 16 Jan 19:00: STF Bergslagen: Föreläsning med Staffan Blixt: Stadsbiblioteket, Lindesberg
 • 18 Jan 17:00: Sångpass för alla åldrar: Församlingshemmet i Lindesberg
 • 18 Jan 19:00: Lindesbergs Filmstudio: Återstoden av dagen: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 20 Jan 11:00: Försmak av Vinterspår: Lindesbergs stadsbibliotek
 • 21 Jan 19:00: Svalbo Keramik & Café: Författarkväll
 • 24 Jan 19:00: Konst och konstnärer i Lindesberg: Lindesbergs Stadsbibliotek
 • 27 Jan 19:00: Opera på bio: Tosca: Folkets Hus Bio Lindesberg
 • 28 Jan 13:00: Föreläsning: ”Den missuppfattade hunden”: Stadskogsskolans aula i Lindesberg
 • 28 Jan 19:00 Svalbo Keramik & Café: Musikkväll
 • 30 Jan 19:00: Lindesbergs Filmstudio: Queen of Katwe: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • 03-04 Feb: Vinterspår: 
 • Lindesbergs Fotoklubb: Folkets Hus Bio, Lindesberg
 • Linde Bergslags Släktforskarförening: Lindesbergs stadsbibliotek
 • Linde Fornminnes- och Hembygdsförningen: Öppet hus i Blombergska gården
 • Lindesbergs Konstförening: Oscarsparken & Café Oscar
 • 03 Feb: 16:00: Öskeviks missionsförsamling: Nostalgifest! Öskeviks missionshus
 • 03 Feb 16:00: Musik i vinterkväll: Lindesbergs kyrka

………………………………………………………………………

Kultur & Musik | Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login