Veckans kulturnyheter från Lindesberg (vecka 17)

Av den 27 april, 2018

Lindesbergs kommun bjuder in till samtal om kultur
Torsdag 3 maj kl 18-20 bjuder Lindesbergs kommun in till samtal om kultur på Lindesbergs stadsbibliotek. Medverkar gör bland annat kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson, beredningen för kulturfrågor och kulturchef Kristina Öster. Samtalet leds av regionbibliotekarie Peter Alsbjer.

Efterlyses: Kreativa förslag om kulturen i Lindesbergs kommun
Vad vill vi med kulturen? Vad krävs av oss för att vi tillsammans ska nå våra gemensamma önskningar och mål? Kom med kreativa lösningar och förslag! Det skriver Lindesbergs kommun i sin inbjudan till samtal om kultur 3 maj. Nyhetskanalen lindekultur.se hjälper gärna till genom att redan nu bjuda in alla intresserade att skicka in kreativa lösningar och förslag via epost till info@lindekultur.se.

Kreativa förslag om kulturen i Lindesberg
”Min tanke är att man erbjuder barn i åldern 12-15 år en veckas kollo med sång, dans och instrumentlektioner varvat med olika fritidsaktiviteter, med boende i elevhemmet (tillsammans med ungdoms-ledare) i, låt oss kalla det – Idol-fabriken”.

Ännu fler kreativa förslag om kulturen i Lindesberg
”Samla den kommunala kulturverksamheten i en Kultur- och bildningsnämnd med ansvar för kultur och fritid som strategiskt stöd till barnomsorgen och det offentliga skolväsendet med grundskola, gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning.

Efterlyses: Kreativa lösningar och förslag!
Vad vill vi med kulturen? Vad krävs av Lindesbergs kommun för att vi tillsammans ska nå våra gemensamma önskningar och mål? Kom med kreativa lösningar och förslag redan nu (men senast fredag 27 april) via epost till info@lindekultur.se. Vi (lindekultur.se) sammanställer förslagen och skickar till panelen före mötet 3 maj.  Formulera era förslag så kortfattat och konkret som möjligt. 


Maria Ängquist Klyvare dubbelt aktuell i Lindesberg

Konstnären Maria Ängquist Klyvare är dubbel aktuell i Lindesberg – dels med sin konstnärliga gestaltning av nya akutintaget på Lindesbergs lasarett, dels med Lindesbergs Konstförenings utställning ”Inåt” på Lindesbergs stadsbibliotek som pågår till 23 maj.

Kyrkbergets Vänner ges möjlighet att rädda Kägelbanan
Nybildade föreningen Kyrkbergets Vänner erbjuds möjligheten att rädda Kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg genom ett nyttjanderättsavtal med Lindesbergs kommun, enligt förslag till beslut i kommunstyrelsen som behandlar ärendet på måndag (23 april).


Föreningar ordnar Valborgsmässofirande i Lindesbergs kommun

 

I Lindesbergs kommun firas Valborg (30 april) på ett flertal platser – bland annat i Oscarsparken i Lindesberg med Manskören Harmoni som arrangör, vid fotbollsplanen i Stråssa med Stråssa Byförening som arrangör och vid Hembygdsgården i Fellingsbro med Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening som arrangör.

Mattias Rudenvall – fotointresserad fågelskådare föreläser i Fellingsbro
Torsdag 3 maj kl 18:30 presenterar Fellingsbro Föreläsningsförening vårens sista föreläsning på Fellingsbro Folkhögskola. Föresläsare är Mattias Rudenvall – en fotointresserad fågelskådare som kommer att visa bilder och berättar om våra ”fåglar inpå knuten” här i Bergslagen.

Spelmansstämma i Siggebohyttan med Unga Glysar
Söndag 20 maj kl 14-18 arrangerar Örebro Läns Folkmusikförbund (ÖLFM) spelmansstämma i Siggebohyttan med deltagande av folkmusiklägret Unga Glysar – ett läger 19-20 maj för barn och ungdomar 8-20 år som spelar träblås- och strålinstrument. Lägret arrangeras av Kulturskolan Garnalia och sista anmälningsdag är 27 april.

Sommarlovsaktiviteter i Lindesberg
Lindesbergs kommun erbjuder gratis sommarlovsaktiviteter för kommunens barn. Det finns 15 läger och fyra simskolor att välja mellan. Lägren är 3–5 dagar och det finns både dag och övernattningsläger. Bland aktiviteterna finns Mediacamp – en kreativ vecka, Dans Camp – för dig som älskar dans, Musikdagar i Lindesberg och Dansläger för nybörjare. Anmälan öppnas fredag 17 april.


LINDEDAGEN 16 MAJ:

Så vill politikerna göra Lindesberg ännu bättre
LindeDagen 16 maj är en bred och gemensam marknadsföring av det mesta av det bästa med Lindesberg med över 130 utställare – däribland de politiska partierna som inför valet i höst presenterar hur de vill göra Lindesbergs kommun ännu bättre.

Över 130 utställare visar det mesta av det bästa med Lindesberg
Över 130 utställare – 36 företag, 67 föreningar, 25 offentliga och 6 övriga verksamheter – visar det mesta av det bästa med Lindesberg på LindeDagen onsdag 16 maj kl 16-20. Årets evenemang bjuder på många nya utställare och tre nya evenemang – ett tekniktält, en inför valet-park och en möjlighet att smaka på världen i Lindesberg.

Tipstävling inför LindeDagen: Vad vet du om Lindesberg?
Vad vet du om Lindesberg? Testa dina kunskaper och delta i utlottningen av tre hotellpaket – med möjlighet att lära känna det bästa med Lindesberg på egen hand – och en middag med bowling i Lindesberg Arena.


Mer Skapande skola-pengar till Lindesberg

Kulturrådet fördelar 186,5 miljoner kronor till Skapande skola-aktiviteter i grundskolan och förskolan. 848.000 grundskoleelever och 25.000 förskolebarn får ta del av konst och kultur i sina skolor under det kommande läsåret – däribland i Lindesberg där kommunens skolor får 810.000 kronor och Pilkrogs friskola 33.500 kronor.

Region Örebro län: Kulturstipendium
Region Örebro län delar i år ut kulturstipendier på sammanlagt 30.000 kr. Stipendier kan sökas av personer eller grupper som är mitt uppe i sin kulturella gärning. Stipendiet är ett arbetsstipendium och ska ses som en uppmuntran att utveckla sin kulturella verksamhet. Den som söker ska vara bosatt i Örebro län eller i sin kulturella gärning ha anknytning till länet. Sista ansökningsdag är 29 juni.

Region Örebro län: Föreningsbidrag
Region Örebro läns stöd till det kulturella och ideella föreningslivet har som mål att tillvarata ideella krafter, värna om yttrandefriheten samt att utveckla mötesplatser och mångfald. Ansökningsperioden stänger 31 augusti.


KALENDER

 • 28 Apr 15:00: Resta Bygdegård: Allsång och frågesport med ABBA-tema
 • 30 Apr 18:00: Valborgsmässofirande i Lindesbergs kommun
 • 01 Maj 13:00: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Motorträff
 • 03 Maj 18:00: Lindesbergs kommun: Samtal om kultur: Lindesbergs stadsbibliotek
 • 03 Maj 18:30: Föreläsning: Mattias Rudenvall – fotointresserad fågelskådare
 • 05 Maj: Lindesbergs Riksteaterförening: Teaterresa till Östgötateatern i Norrköping
 • 05 Maj 18:00: Andra Ord: Vårkonsert: Lindesbergs Församlingshem
 • 06 Maj 15:00: Gusselby Hembygdsförening: Elvislåtar: GHF- Lokalen, Gusselby
 • 09 Maj: Hillstreet: Vårskrik: Kullgatan 1, Lindesberg
 • 12 Maj 13:30: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening: Föreläsning: Fellingsbro Folkhögskola
 • 16 Maj 16:00: LindeDagen 2018: Strandpromenaden, Lindesberg
 • 19-20 Maj:Kulturskolan Garnalia: Folkmusikläger
 • 20 Maj 14:00: Spelmansstämma: Siggebohyttans bergsmansgård

Kultur & Musik | Lindesberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login