Värmen är här – dags att testa grillslangen

Av den 10 april, 2018
Gasolslangar är en färskvara, gör böjtestet

Att grilla med gasol är både enkelt och gott, men det kan också gå snett. Slitna gasolslangar och dåligt rengjorda grillar leder till bränder och personskador varje sommar, så här förbereder du dig för en trygg grillsäsong!

Att grilla är inte farligt, men kräver visst mått av försiktighet. Varje år får ungefär femhundra personer allvarliga skador i samband med grillning*. Andree Ekström, Försäljningschef och grillexpert på Elgiganten, ger sina bästa tips för en trygg och matglad sommar med gasolgrillen (Se tipsen i punktform längre ned på sidan).

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, men det förutsätter att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Många tar kanske lite för lätt på det här, gasläckor är trots allt en vanlig brandorsak, säger Andree Ekström, Försäljningschef på Elgiganten.

Gasolslangar är en färskvara och har en datumstämpel som visar vilket år den är producerad. Åldern kan ge en fingervisning om skicket på slangen, men har den förvarats i ett mörkt lager i ett eller två år innan den kommer i bruk så påverkas kvalitén endast nämnvärt.

Kolla gärna datumet, men ett bra tips är att göra böj-testet. Om du böjer slangen och ser att den krackelerat eller har sprickor så bör den bytas ut, säger Andree Ekström.

Gasolslangens levnadstid beror på hur du förvarat grillen. Står den i direkt solljus och blir utsatt för väder och vind så blir slangens levnadstid betydligt kortare än om den står skyddad.

– Om grillen står utomhus året runt så kan du förlänga levnadstiden för själva slangen genom att koppla bort den och förvara den inomhus under vinterhalvåret. Se då till att du är noggrann när du kopplar tillbaka den inför grillsäsong, fortsätter Andree Ekström.

Med jämna mellanrum bör du också kontrollera så att slangen inte läcker propangas. Till det behöver du en pensel och en flaska såpa. Blanda två delar såpa med en del vatten och pensla slang, kopplingar och anslutningar. Efter det slår du till gastillförseln på gasoltuben så det blir tryck i slangen. Är inte slangen eller kopplingarna helt täta så bildas bubblor där gasen läcker ut.

Om man känner sig osäker på huruvida en spricka är allvarlig eller inte så rekommenderar jag att man köper en ny slang med regulator. Det är en billig säkerhetsinvestering, säger Andree Ekström.

Fettbränder
Många bränder i samband med grillning är fettbränder som beror på att man inte rengjort sin grill ordentligt. Gammalt fett som samlats i botten av grillen börjar då brinna när det blir tillräckligt varmt.

Uppstår det flammor i grillen som du inte har kontroll över ska du snabbt slå av gastillförseln. Du kan även koppla från gasbehållaren och flytta den längre bort från grillen, säger Andree Ekström.


Så grillar du tryggt med gasol i sommar

1) Kontrollera gasolslangen. Gör böj-testet och titta på datumstämpeln. För att kontrollera eventuella läckage, pensla slang och kopplingar med tjockt såpavatten (2 delar såpa och 1 del vatten) och slå på gasoltillförseln. Bubblor visar om och var det finns gasläckage.

2) Placera grillen så att det är minst en meters avstånd till brännbart material på alla sidor. 

3) Placera gasolbehållaren en bit bort. Den ska inte stå i grillens förvaringsutrymme under tiden du grillar.

4) Ha locket öppet när du tänder grillen.

5) Koppla från gasolbehållaren när grillen inte är i bruk.

6) Rengör grillen för att undvika fettbrand

7) Skydda grillen med ett överdrag så bibehålls effekten och grillen håller längre

Prylar | Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login