Varm och humoristisk norsk feelgoodroman – nu äntligen på svenska

Av den 23 mars, 2020
25 maj utkommer norska Heidi Bjørnes debutroman Minas hus på Strawberry Förlag.

Det räcker att läsa första kapitlet för att fångas av de ytterst olika men oerhört älskvärda karaktärerna som finner en fristad under Minas hustak. Heidi var drygt sextio när hon debuterade, och beskriver sig själv som en historiesamlare. Att då ha arbetat som frisör och inom vården underlättar givetvis – det märks att Heidi betraktat människor hon mött längs vägen med öppet hjärta och kärleksfull blick.

Om boken:
I nästan hundra år har det vackra, vita huset på Strandveien varit en trygg hamn för sina invånare. Konstnären Mina har levt hela sitt liv där, men efter makens död känner hon sig alltmer ensam.

En kväll knackar en okänd kvinna på dörren. Lilian har gått vilse i livet och är på flykt undan ett mörkt förflutet. Mina låter henne stanna, och mellan de båda kvinnorna växer en varm vänskap fram. Och snart fylls Minas hus av fler människor – försiktiga Johan som allt för länge låtit sig styras av sin överbeskyddande mamma, självständiga Anna som hittar kärleken där hon minst anar det, Egorbert som rymde hemifrån efter att ha hittat sin hustru naken tillsammans med pianostämmaren, och slutligen den hunsade hemmafrun Ellen som dränker sina sorger genom att baka och äta tårtor. Hemma hos Mina finner de en fristad och modet att våga tro på att förändring är möjlig.

Minas hus är en varm och humoristisk roman om kärlek, vänskap och om att livet alltid ger oss nya chanser – bara vi är villiga att ta emot dem. 

Om författaren:
Heidi Bjørnesdebuterade som författare samma år som hon fyllde 60 år, men har samlat på historier i hela sitt liv. Hon har tidigare arbetat som frisör och sjukvårdsbiträde, och under årens lopp har hon mött mängder av människor som har delat sina livsöden med henne. Idén att skriva en roman växte fram långsamt, men sedan debuten 2015 har hon givit ut ytterligare två romaner om de färgstarka karaktärerna i Minas hus.

ISBN 9789189057388 | Översättning av Mia Ruthman & Karin Ruthman | Inläsare Anna Maria Käll
Utgivning 25 maj: både ljud och fysiskt

Läsa | Varm och humoristisk norsk feelgoodroman – nu äntligen på svenska
Örebroguiden

Källa Strawberry Förlag

You must be logged in to post a comment Login