Världens främsta konsthotell

Av den 20 december, 2016

Konst hör inte bara hemma på gallerierna.

På hotell över hela världen samlas klassiska mästerverk, samtida konst och fascinerande installationer.

Hotels.com™ presenterar här de tio bästa konsthotellen, som alla fått utmärkelsen Loved by Guests, baserad på 20 miljoner recensioner från hotellgäster världen över.

 

.

.

.

1. The Surrey i New York

The Surrey ligger på Madison Avenue och rymmer en av de största och klarast lysande konstsamlingarna i The Big Apple. Efter att ha renoverats för över 60 miljoner dollar har det femstjärniga hotellet numera även en äkta, femstjärnig konstsamling. I hotellets mitt finns huvudattraktionen – Chuck Closes tapet med supermodellen Kate Moss, som sträcker sig från golv till tak. Hela hotellet känns som en rik konstsamlares hem, med en särskild dragning åt 40-talet. Art deco-inslag möter 90-talsinspirerad design, med verk av konstnärer som Jenny Holzer, Cecily Brown och Richard Serra, och allt finns att beskåda för gästerna.

2. The First Luxury Art Hotel i Rom
På First Luxury Art Hotel i Rom ser du förstklassig konst vart du än vänder dig. Varje rum är som ett privat galleri med imponerande verk inom modern konst av några utav de viktigaste konstnärerna på den italienska konstscenen. Hotellet rymmer både permanenta och tillfälliga utställningar, och det finns dessutom en galleriguide vars uppgift är att beskriva och värdera konstverken samt bistå gästerna vid eventuella köp.

3. Hotell Éclat i Peking
Konstnärlig lyx och lyxig konst är det bästa sättet att beskriva det här femstjärniga designhotellet i Peking. I rummen och de allmänna utrymmena på Hotel Éclat hänger en otrolig samling med över 100 konstverk, däribland originalskulpturer och målningar från stora konstnärer som Salvador Dali, Andy Warhol, Pierre Matter, Zhang Guolang, Chen Wen Ling, Gao Xiao Wu, Zou Lang och många fler. Faktum är att hotellet har den största privata samlingen med verk av Salvador Dali i hela Kina.

4. The Art, A Hotel i Denver
På detta femstjärniga hotell i Denver präglas allt av konst. Konstverk pryder hotellets två gallerier, men även entréer och gästrum har fått sitt. Hotellets huvudattraktion är en konstinstallation bestående av 22 000 lampor. Mycket av konsten i gallerierna har valts ut av kurator Dianne Vanderlip från Denvers konstmuseum, och många lokala konstnärer finns representerade. Även hotellets restaurang FIRE har fått en konstnärlig twist, med en fascinerande eldinstallation av fängslande ljuskronor och kinetiska skulpturer.

5. 21c Museum Hotel i Louisville

Det här femstjärniga hotellet i centrala Louisville är också ett museum för modern konst och ligger i en renoverad lagerlokal från 1800-talet. Källaren rymmer en unik installation kallad ”Asleep in the Cyclone”, som samtidigt fungerar som hotellrum. Rummet har välvt tak och är inrett helt av ladugårdsvirke, traditionella textilier, originalskulpturer och konstverk. Här finns även antikviteter, ett skåp med kuriosa och skivspelare med skivor i urval. Samtliga konstverk på hotellet och museet är lekfulla och intresseväckande och hyllar levande, samtida konstnärer i världsklass.

6. Andaz Amsterdam Prinsengracht

Det här underbara, femstjärniga hotellet i design av Marcel Wanders ligger i Amsterdams före detta stadsbibliotek, och hela byggnaden bjuder på mängder av överraskande konst. Temat är hämtat från Lewis Carrolls Alice i Underlandet, så här bjuds på både snygg design och surrealism. Hotellet präglas av starka färger och fantasiväckande interiörer, ljusinstallationer och väggar dekorerade med gigantiska skedar och guldfiskar. Hotellet äger även en fascinerande samling av kurerad videokonst som uppdateras löpande. Här ingår bland annat 40 engagerande konstverk som visas på olika skärmar i hotellets entréer, lounge och lobby, och den som är nyfiken på mer kan utforska den särskilda konstkanal som finns på rummen.

7. South Place Hotel i London
South Place är ett av östra Londons mest utpräglade designhotell, och har med sitt läge i stadens kreativa kvarter en självklar blick för uppseendeväckande konst. Vart och ett av de 80 rummen bjuder på moderna konstverk av Londonbaserade konstnärer, och hotellet har även köpt in ett antal spektakulära, supermoderna verk som pryder lobby, restauranger och barer. Här ingår bland annat tryck med popkonst av John Vincent Aranda, konstverk från Hoxton Art Gallery och fascinerande installationer som ett mekaniskt TV-set tillverkat av konservburkar och en serie med klassiska, brittiska souvenirer som gjutits in i hartsblock. South Place Hotel lyfter även fram sin position i konstvärlden genom en årlig konsttävling för nyutexaminerade elever från Londons konstskola, och det vinnande konstverket visas upp i hotellets fönster mot gatan.

8. New Art Hotell i Aten
Det här hippa och konstnärliga, femstjärniga hotellet är en dröm för alla som gillar modern konst och har skapats av den välkände konstsamlaren och internationella konstmecenaten Dakis Joannou. Hotellet har byggts med grön teknik och behållit så mycket som möjligt av den ursprungliga byggnadens material. För att behålla sin lokala prägel har man även tagit hjälp av lokala arkitekturstuderande. Resultatet är helt unika miljöer med ovanliga, specialbyggda möbler och handtillverkad, manuell inredning som ger gästerna känslan av att själva ingå i en större konstinstallation. Varje allmänt utrymme och varje rum har en kreativ utformning och pryds av modern konst som återspeglar det urbana gatulivet.

9. Palace Hotell i Tokyo
Palace är ett relativt nytt tillskott i stadens utbud av lyxhotell. Adressen är 1-1-1 Marunouchi, vilket är ett storslaget men lugnt läge vid vallgraven nära trädgårdarna kring Imperial Palace. Hotellet älskar konst så till den grad att man till och med har gett ut en bok med titeln ”The Art of Palace Hotel” som finns på alla gästrum, och hotellet erbjuder även ett konstpaket med privata konstrundor i olika delar av staden. Resenärerna behöver dock inte lämna hotellet för att ta del av några av Japans finaste konstverk, eftersom hotellet har köpt in över 1 000 enskilda verk av några av Japans mest lovande konstnärer som hänger för beskådan i såväl gästrum och allmänna utrymmen.

10. Le Palais Art Hotell i Prag
Det här lyxiga, femstjärniga boutiquehotellet ligger i ett ombyggt palats från 1897 och är ett av de finaste exemplen på arkitektur från La Belle Époque i den tjeckiska huvudstaden. Hotellet har en unik atmosfär präglad av italiensk konst, där de magnifika väggmålningarna från både tjeckiska och samtida konstnärer skapar ett bestående intryck, inramade av byggnadens stuckatur och utsmyckningar. Hotellet har Europas största samling av originalgrafik från Le Corbusier liksom flera samlingar av kända tjeckiska konstnärer.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login